του Νικόλαου Δαμβέργης, Αρχιπλοιάρχου ΠΝ, εα

Παραλήψεις

Κύριε Διευθυντά,

Στο φύλλο της 9-6-2009 της έγκριτης εφημερίδας ΕΣΤΙΑ δημοσιεύτηκε συνοπτική παρουσίαση του κ. Α.Χ.Παπανδρόπουλου, γιά τη Συμμαχική απόβαση στην Νορμανδία την 6-6-1944, στην οποία δεν γίνεται καμία αναφορά σε Ελληνική συμμετοχή, παρά το ότι έλαβαν μέρος δύο Κορβέτες του Πολεμικού μας Ναυτικού και τέσσερα Πλοία του Εμπορικού μας Ναυτικού.

 

Δυστυχώς η σημαντική συνολική Ελληνική συμβολή στη Συμμαχική Νίκη κατά τον Β΄ ΠΠ δεν έχει αναδειχθεί από την Ελληνική Πολιτεία και αγνοείται ευρύτερα μέσα και έξω από την χώρα μας. Ενδεικτικά ας θυμηθούμε τα λόγια του ίδιου του Χίτλερ στη περίφημη Γερμανίδα φωτογράφο Λένι Ρίφενσταλ, όπως τα αναφέρει η ίδια στα απομνημονεύματά της: «Η είσοδος της Ιταλίας στον πόλεμο αποδείχτηκε καταστροφική γιά μας. Άν οι Ιταλοί δεν είχαν επιτεθεί στην Ελλάδα και δεν χρειάζονταν τη βοήθειά μας, ο πόλεμος θα είχε πάρει διαφορετική τροπή. Θα είχαμε προλάβει να κατακτήσωμε το Λένινγκραντ και τη Μόσχα πριν μας πιάσει το Ρωσικό ψύχος». Η Μάχη της Ελλάδας το 1940-41 κατά των απρόκλητων Ιταλικών αρχικά επιθέσεων αργότερα δε και των Γερμανικών, διήρκεσε συνολικά 216 ημέρες. Αυτό προκάλεσε παγκόσμια κατάπληξη και αιτία πολλαπλού γενικευμένου θαυμασμού και εγκωμίων. Ήταν κάτι το μεγαλειώδες, το οποίο δικαίως θεωρήθηκε ως Ελληνικό θαύμα. Κατ' αντιδιαστολή, για την κατάληψη της Γαλλίας ο Άξονας χρειάστηκε μόνο 45 ημέρες, (παρά τη στρατιωτική βοήθεια που της είχε δοθεί, με την εκεί παρουσία ισχυρών Αγγλικών δυνάμεων), του Βελγίου 18 ημέρες, της Ολλανδίας 5  μέρες, ενώ η Δανία υπέκυψε σε 12 ώρες και οι Αυστρία, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Ρουμανία και Αλβανία προσεχώρησαν ή παραδόθηκαν αμαχητί. Μετά τη Γερμανική κατάληψη Ελλάδας, όλα τα εναπομείναντα αξιόμαχα πλοία του Πολεμικού μας Ναυτικού, μαζί με μονάδες του Στρατού και της Αεροπορίας, διέφυγαν στη μέση Ανατολή και συνέχισαν μαχόμενοι κατά του Άξονα, στο πλευρό των Συμμάχων μας. Το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό ήταν το δεύτερο σε μέγεθος στη Μεσόγεια κατά την περίοδο 1941-44, μετά το Βρετανικό, από όλα τα Συμμαχικά Ναυτικά στην περιοχή. Οι εθελοντές που επάνδρωναν τα Πολεμικά μας Πλοία ανήλθαν στις αρχές του 1944 σε 8.500 άνδρες.

Επιβάλλεται το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης να ανταποκριθεί στα από ετών επαναλαμβανόμενα αιτήματα Ελλήνων της Διασποράς και άλλων, μεταξύ των οποίων και του σεβαστού βετεράνου του Β΄ ΠΠ, τέως Υπουργού κ. Ν. Μάρτη, γιά έκδοση και ευρύτατη ανά τον κόσμο διανομή Λευκής Βίβλου προς ενημέρωση των σημερινών νέων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, η οποία να συνοψίζει και αναδεικνύει τα ξεχασμένα, διάσπαρτα, αλλά αδιάψευστα στοιχεία, γιά την αγνοημένη πλην όμως σημαντική συνολική Ελληνική συμβολή στη Συμμαχική Νίκη κατά τον Β΄ ΠΠ.

Ευχαριστώ γιά τη φιλοξενία,

 

Νικόλαος Δαμβέργης, Απόστρατος Πολεμικού Ναυτικού, Παλαίμαχος Β΄ ΠΠ