Ο υπουργός Βιομηχανίας της Κύπρου, Αντώνης Πασχαλίδης, δήλωσε την Τετάρτη ότι η Κύπρος θα επιμείνει στις έρευνες για κοιτάσματα πετρελαίου στα ανοιχτά του νησιού, παρά τις έντονες αντιδράσεις της Τουρκίας και ότι θα καθορίσει νέες περιοχές για έρευνα υδρογονανθράκων μέχρι τις αρχές του 2010.

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, ο κ. Πασχαλίδης είπε ότι η απόφαση της Αγκυρας να στείλει πολεμικά πλοία στην περιοχή δεν αποθάρρυνε τους επενδυτές από το να εκφράσουν το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή στις έρευνες για πετρέλαιο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Κύπριος υπουργός Βιομηχανίας δήλωσε ότι ο πρώτος γύρος αδειοδότησης για έρευνα υm ,δρογονανθράκων, ο οποίος είχε ξεκινήσει το 2007, ολοκληρώθηκε. «Αναμένουμε ότι θα μπορούμε να προχωρήσουμε με τον δεύτερο γύρο αδειοδότησης προς τα τέλη του τρέχοντος έτους, στις αρχές του επόμενου» πρόσθεσε.

Η Κύπρος έχει ήδη υπογράψει συμφωνία με την αμερικανική εταιρεία Noble Energy, η οποία έχει εντοπίσει μεγάλο κοίτασμα αερίου ανοιχτά του γειτονικού Ισραήλ.

Τον Νοέμβριο του 2008 η Κύπρος έστειλε επίσημη διαμαρτυρία στα Ηνωμένα Έθνη, κάνοντας λόγο για παρενοχλήσεις νορβηγικών ερευνητικών σκαφών στα ανοιχτά του νοτίου τμήματος της Κύπρου από τουρκικά πολεμικά πλοία. Τότε η Τουρκία είχε υποστηρίξει ότι τα πλοία είχαν παραβιάσει την υφαλοκρηπίδα της.

Ο κ. Πασχαλίδης τόνισε ότι τέτοια περιστατικά δεν έχουν αποθαρρύνει διεθνείς εταιρείες από το να εκφράσουν το ενδιαφέρον τους τον δεύτερο γύρο αδειοδότησης για 12 περιοχές.

πηγή: TO BHMA