Συνδέει μουφτή με Χάλκη ο Ερντογάν – ΤΣΙΦΛΙΚΙ ΤΟΥ ΘΕΩΡΕΙ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΘΡΑΚΗ

Την εκλογή μουφτή στη Θράκη συνδέει ευθέως ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

halki.jpgΜιλώντας την Πέμπτη(11.06.09) στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι NTV είπε ότι το θέμα της Θεολογικής Σχολής «μπορεί να συζητηθεί» και ότι «πρόκειται για θέμα που κρατά από το 1972». «Πάντα το αναφέρω αυτό, ανέφερε, στους αρμόδιους. Αλλά τι κάνει η άλλη πλευρά; Λένε ακόμη επισήμως ‘δεν σε αναγνωρίζω’ σε ένα μουφτή που εξέλεξαν οι πολίτες μου στη Δυτική Θράκη και δέχονται ως μουφτή αυτόν που έχουν διορίσει οι ίδιοι. Ποιος εκλέγει εδώ τον Πατριάρχη; Η Ιερά Σύνοδος. Τα μέλη της Ιεράς Συνόδου πρέπει να είναι Τούρκοι υπήκοοι, σύμφωνα με τη Λοζάννη. Αυτή τη στιγμή τα μέλη της Ιεράς Συνόδου δεν είναι πολίτες μας. Αλλά εμείς δείξαμε κατανόηση και σε αυτό. Τους είπαμε, τουλάχιστο να κάνουν αίτηση για τουρκική υπηκοότητα. Εμείς είμαστε εντάξει. Τι έκανε όμως η άλλη πλευρά; Τίποτα. Δεν ανέχονται ούτε τη λέξη Τούρκος στη Δυτική Θράκη. Πώς μπορεί; Τελικά το δικαστήριο εξέδωσε απόφαση και αγχώθηκαν για το τι θα κάνουν. Θα πρέπει να σέβονται παντού με τον ίδιο τρόπο το δίκαιο των μειονοτήτων». (σ.σ. κάποιος να του διαβάσει την συνθήκη της Λοζάνης που κάνει λόγο για ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ )


Ο κ. Ερντογάν ερωτήθηκε για την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στην Αθήνα και για το αν θα θέσει τα θέματα αυτά προς την ελληνική κυβέρνηση και είπε: «Τα έχω αναφέρει πολλές φορές στο φίλο μου τον Καραμανλή. Τα έχω πει και στην κυρία Ντόρα και στon κύριο Κώστα (sic). Δεν μπορούν όμως να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Λένε απλώς ‘θα το δούμε’. Αλλά εκεί φοβούνται πολύ από την πίεση των μέσων ενημέρωσης».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου ΕΕ – Τουρκίας, με βάση το οποίο η Τουρκία θα πρέπει να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της προς τα κυπριακά πλοία και αεροδρόμια. Δήλωσε σχετικά ότι «το θέμα των λιμανιών δεν είναι καινούργιο» και πρόσθεσε: «εμείς τους είπαμε ότι στο θέμα του ανοίγματος των λιμανιών λέμε ‘ναι’, αλλά με αμοιβαιότητα από πλευράς Νότιας Κύπρου, Βόρειας Κύπρου και Τουρκίας. Αλλά η Νότια Κύπρος θα πρέπει να ανοίξει το αεροδρόμιο Ερτζάν. Λέμε ‘ναι’ σε ό,τι ορίζει η αμοιβαιότητα». (σ.σ. διχοτόμηση δηλαδή κατόπιν της εισβολής για την οποία ουδείς πλέον μιλά)


«Εάν αμφότερες οι πλευρές ξεκινήσουν κάτι κοινό, εμείς θα το στηρίξουμε», είπε ο Ερντογάν και πρόσθεσε: «Εμείς καταργήσαμε τη βίζα προς τους Ελληνοκύπριους. Εκείνοι όμως δεν έκαναν ένα σοβαρό βήμα. Είπαν απλώς ότι ήταν μια καλή χειρονομία. Ναι, όμως, εμείς μόνο θα κάνουμε τις χειρονομίες;». (σ.σ. εδώ είναι που λένε δώσε αέρα στον χωριάτη να σ'ανέβει στο κρεβάτι)

«Εσωτερικό ζήτημα της Τουρκίας η Χάλκη»


Εσωτερικό ζήτημα της Τουρκίας και θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό άνευ χαρτοφυλακίου Εγκεμέν Μπαγίς, που είναι επικεφαλής της τουρκικής διαπραγματευτικής ομάδας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Ο κ. Μπαγίς ανέφερε μάλιστα ότι οι μειονότητες έχουν εκπαιδευτικά και θρησκευτικά δικαιώματα που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λοζάννης, την οποία χαρακτήρισε «συμφωνία πιο σημαντική από το Σύνταγμα».

«Εάν θα προχωρήσουμε σε μια ρύθμιση σχετικά με τη Θεολογική Σχολή, αυτό δεν θα έχει σχέση με την ενταξιακή διαδικασία, με τα αιτήματα της Ευρώπης, της Αμερικής και του αραβικού κόσμου. Πιστεύω ότι θα πρέπει να εκτιμηθεί ως εσωτερική μας υπόθεση και να συζητηθεί αν θα γίνει ή όχι», είπε ο Μπαγίς.

Η κάπως άσχετη αναφορά του τούρκου υπουργού περί αιτημάτων του «αραβικού κόσμου» προφανώς είναι σχήμα λόγου, αφού πρόκειται για απαντήσεις σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, στο περιθώριο του Αραβοτουρκικού Φόρουμ.

Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι «αν κοιτάξουμε το παρελθόν, βλέπουμε ότι η σχολή αυτή λειτούργησε από την άλωση της Πόλης μέχρι και τη δεκαετία του ‘70. Θα πρέπει να δούμε με ποιο καθεστώς είχε λειτουργήσει στο παρελθόν. Να δούμε ποιοι υπέγραψαν τα πτυχία. Όπως ξέρετε, στο παρελθόν είχε τεθεί θέμα ίδρυσης της Θεολογικής Σχολής με καθεστώς πανεπιστημίου. Αν κοιτάξουμε όμως τα πτυχία που έχουν δοθεί, βλέπουμε ότι υπογράφονται όχι από το υπουργείο παιδείας, όπως συμβαίνει στα πανεπιστήμια, αλλά από τις νομαρχιακές διευθύνσεις παιδείας, όπως συμβαίνει στα λύκεια. Βλέπουμε επίσης ότι οι απόφοιτοί τους, υπηρέτησαν τη στρατιωτική τους θητεία όχι ως έφεδροι αξιωματικοί, όπως συνέβαινε με τους αποφοίτους πανεπιστημίου, αλλά ως στρατιώτες, όπως συμβαίνει με τους πτυχιούχους των λυκείων».


Ο Μπαγίς ανέφερε πως με βάση τη Συνθήκη της Λοζάννης, οι μειονότητες έχουν μια σειρά από δικαιώματα σχετικά με την ικανοποίηση των θρησκευτικών και εκπαιδευτικών τους αναγκών και επεσήμανε: «Το θέμα πρέπει να συζητηθεί με εξέταση του Συντάγματός μας. Εμείς ως Τουρκία μπορούμε να το συζητήσουμε και να αποφασίσουμε, αλλά πιστεύω ότι είναι αδικία προς τους πολίτες μας να το κάνουμε επειδή το θέλουν η Αμερική και η Ευρώπη. Εάν θα υπάρξει κάποιο σχετικό βήμα, πιστεύω ότι και η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει με ευαισθησία τις ανάγκες που έχουν οι ‘Τούρκοι’ (sic) αδελφοί μας στη Δυτική Θράκη ως προς τα εκπαιδευτικά και θρησκευτικά τους καθήκοντα. Αλλά δεν βρίσκω λογικό, να αξιολογείται το θέμα ως διαδικασία σχετική με την ΕΕ».


Ο Τούρκος υπουργός επεσήμανε ότι «εάν υπάρχει ζήτημα Θεολογικής Σχολής στην Τουρκία, αυτό είναι θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι θέμα αναγκών δικών μας πολιτών. Μπορούμε να καθίσουμε και να συζητήσουμε με τους πολίτες μας και να καθορίσουμε τις ανάγκες τους και να δούμε πώς μπορεί να γίνει η επίλυση εντός του δικού μας νομικού πλαισίου».

Πιο συγκεκριμένα, ο Μπαγίς, ερωτηθείς αν η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής προϋποθέτει αλλαγή στο τουρκικό Σύνταγμα, είπε τα εξής: «Η προσωπική μου άποψη είναι το ότι δεν χρειάζεται συνταγματική αλλαγή στο θέμα αυτό. Διότι η Συνθήκη της Λοζάννης,(σ.σ. που δεν εφαρμόζουν) ως διεθνής συνθήκη, είναι συνθήκη πιο σημαντική και από το Σύνταγμά μας. Πρόκειται για ένα κείμενο που από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας και εντεύθεν σεβόμαστε και προτάσσουμε σε πολλές διεθνείς διενέξεις. Εάν το σκεφτούμε στο πλαίσιο αυτό, στο πλαίσιο που εννοώ εγώ, δεν υπάρχει πρόβλημα με το Σύνταγμά μας, ως προς την επαναλειτουργία ως λυκείου, υπό την επίβλεψη του υπουργείου Παιδείας. Μπορούμε να αποφασίσουμε επ’ αυτού, αφού το αξιολογήσουμε το θέμα με συνταγματολόγους».


Ο Μπαγίς υπογράμμισε ότι «η ταύτιση του θέματος της Θεολογικής Σχολής με το Κυπριακό είναι σαν να βάζουμε μαζί τα μήλα με τα αχλάδια» και τόνισε: «Εμείς λέμε, αν αρθούν τα εμπάργκο εναντίον της ‘ΤΔΒΚ’, εάν οι αδελφοί μας (σ.σ.έποικοι από την Τουρκία και όχι τουρκοκύπριοι του νησιού)που ζουν στην ‘ΤΔΒΚ’ καταφέρουν να κάνουν άμεσο εμπόριο με τον υπόλοιπο κόσμο, τότε μπορούμε να συζητήσουμε την έλευση ελληνοκυπριακών πλοίων και αεροσκαφών στη χώρα μας, όπως συνέβαινε στο παρελθόν και συνεχιζόταν μέχρι τη δεκαετία του ‘80. Αυτό δεν σημαίνει αναγνώριση».

ΠΗΓΗ

Ερντογαν: "Ο Κώστας, η Ντόρα και η μειονότητα