Της Daphné Mongibeaux, Paris-match

απόδοση Νικόλας Σαφαρής

Δεκαπέντε αρχηγοί Κρατών, εκ των οποίων και ο Nicolas Sarkozy, παρευρέθηκαν στην επικήδεια τελετή του Προέδρου της Γκαμπόν, ο οποίος έφυγε την περασμένη Δευτέρα. Σήμερα το πρωί, στην Libreville, ο Nicolas Sarkozy, ο Jacques Chirac καθώς και αρκετοί αρχηγοί Κρατών χωρών της γαλλόφωνης Αφρικής συγκεντρώθηκαν γύρω από τη σωρό του συμβόλου της Γαλλοαφρικής, Omar Bongo.

Με θρησκευτική μουσική υπόκρουση, το σύνολο της πολιτικής τάξης της Γκαμπόν, εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών, μεταξύ τους και ο Πρόεδρος Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης, Jean Ping, καθώς και η οικογένεια του αποθανόντα, είπαν το τελευταίο αντίο στον Πρόεδρο της Γκαμπόν, ο οποίος βασίλευε για  41 χρόνια. Το φέρετρο καλυμμένο με τη σημαία της Γκαμπόν, μεταφέρθηκε με αεροπλάνο στη γενέτειρα του  Omar Bongo, Franceville. Η ταφή είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη 18 Ιουνίου.

Η Γκαμπόν απέναντί του

Ο θάνατος του Omar Bongo  βυθίζει τη Γκαμπόν σε μια περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας. Το Σύνταγμα προβλέπει ψηφοφορία μέσα σε σαράντα πέντε μέρες από τη χηρεία της θέσης εξουσίας, αλλά, για τον υπουργό Εσωτερικών André mba Obame, αυτή η προθεσμία είναι μάλλον πολύ σύντομη. Για την ώρα, ο πρωτότοκος γιος του αποθανόντα Προέδρου, Ali Ben Bongo, Υπουργός Αμύνης και Αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού κόμματος της Γκαμπόν (PDG) είναι το φαβορί. Η κυβέρνηση οφείλει να εξετάσει μια πρόταση του χρονοδιαγράμματος την ερχόμενη Πέμπτη, η οποία έπειτα θα συζητηθεί από όλα τα πολιτικά κόμματα.    

Τέλος, με το θάνατο του « Μπαμπά Bongo », η σχέση μεταξύ Γαλλίας και Γκαμπόν είναι σήμερα  στο προσκήνιο. Με την εκλογή του, ο Nicolas Sarkozy δήλωνε ότι ήθελε να ξεμπερδεύει με την Γαλλοαφρική και τα πολλαπλά δίκτυά της πριν προσεγγίσει κυρίως τον Omar Bongo. Λιγότερο κοντά στην Αφρική από τους προκατόχους του, είχε όμως αποστομώσει τους Αφρικανούς με τα λόγια του στο  Dakar λέγοντας ότι « ο Αφρικανός δεν έχει μπει στην ιστορία ». Με την άφιξή του, σήμερα το πρωί, στο παλάτι της Libreville, δεκάδες αφρικανοί υποδέχτηκαν το γάλλο Πρόεδρο φωνάζοντας «Δε σας θέλουμε πια, φύγετε! ».