Η ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΔΑΡΡΑ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ

Ρεπορτάζ – φωτό: Νίκος Μαγγίνας
Μια αλησμόνητη βραδιά έζησαν Ρωμηοί, Τούρκοι και Έλληνες από την Ελλάδα και άλλα μέρη του κόσμου που βρέθηκαν το Σάββατο το βράδυ στον ιστορικό ναό της Αγίας Ειρήνης στην Κωνσταντινούπολη, που σήμερα παραμένει μουσείο, για να παρακολουθήσουν την συναυλία της Φωτεινής Δάρρα. Την ελληνίδα ερμηνεύτρια συνόδευσε η ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής και η χορωδία της ΕΡΤ, υπό την διεύθυνση του μαέστρου Ανδρέα Πυλαρινού. Με την ορχήστρα συνέπραξαν σολίστες παραδοσιακών οργάνων όπως κανονάκι, ούτι, σαντούρι, μπουζούκι, βιολί και νέυ. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα περιελάμβανε συνθέσεις των Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι, Σταύρου Ξαρχάκου, Δημήτρη Παπαδημητρίου, παραδοσιακά τραγούδια και δύο πολύ γνωστά τουρκικά τραγούδια.


Διοργανωτές της μουσικής εκδήλωσης ήταν ο πρωτοποριακός Σύνδεσμος Αποφοίτων Ζωγραφείου και ο Σύνδεσμος Μουσικοφίλων του Πέρα. Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής «Πόλη – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2010» Hüsamettin Kavi, ο οποίος εξέφρασε την χαρά του για την εκδήλωση και τη σημασία της συνάντησης Ελλήνων και Τούρκων, οι οποίοι συνυπήρξαν για αιώνες. Αναφερόμενος στο παρελθόν, υπογράμμισε ότι δεν μπρούμε να αλλάξουμε την ιστορία, όμως μπορούμε να οικοδομήσουμε μαζί ένα καλύτερο μέλλον, αφού μας συνδέει αυτός ο διαπολιτισμικός διάλογος αιώνων. Επίσης ευχαρίστησε την Ρωμαίϊκη κοινότητα, η οποία διά μέσου του Συνδέσμου Αποφοίτων Ζωγραφείου στηρίζει την προετοιμασία της πολιστιστικής Πρωτεύουσας του 2010 καθώς και για τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσει.


Στη συνέχεια μίλησε ο δραστήριος πρόεδρος του Συνδέσμου Αποφοίτων Ζωγραφείου Λάκης Βίγκας, ο οποίος τόνισε ότι η Πόλη υπήρξε φυσική πολιτιστική πρωτεύουσα για αιώνες και έτσι θα παραμείνει για πάντα και όχι μόνο για το 2010. «Εδώ μας έχουν συγκεντρώσει η παράδοση, η ιστορία και η πολιτισμική κληρονομιά αυτής της Πόλεως», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΑΖ, προσθέτοντας ότι εμείς ώς γνήσιοι πολίτες αυτής της Πόλεως συμβάλλουμε με τη μουσική αυτή εκδήλωση στις εκδηλώσεις του 2010.


Στο άκουσμα του παραδοσιακού τραγουδιού «Μες του Αιγαίου τα νερά αγγέλοι φτερουγίζουν», που ερμήνευσε μεταξύ άλλων η Φωτεινή Δάρρα, αυθόρμητα πέρασε απ' το μυαλό μου η σκέψη πόσο ειρηνικό και γαλήνιο θα πρέπει να είναι το Αιγαίο μεταξύ των δύο χωρών και να φτερουγίζουν πράγματι άγγελοι από πάνω του και όχι να «φτερουγίζουν» οι αερομαχίες.

Στον κατάμεστο συναυλιακό χώρο της Αγίας Ειρήνης παρέστησαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο πρόξενος της Ελλάδος Νίκος Σιγάλας, αρχιερείς, παράγοντες της Ομογένειας, καθηγητές, ακαδημαϊκοί, Τούρκοι ακαδημαϊκοί, διανοούμενοι και επιχειρηματίες, ξένοι διπλωμάτες και εκπρόσωποι άλλων μειονοτήτων.


Στη δεξίωση που ακολούθησε μίλησαν ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του 2010, ο πρόεδρος του ΣΑΖ και στην συνέχεια ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος τόνισε ότι το Πατριαρχείο και η Ρωμηοσύνη της Πόλης θα συμβάλουν ως Πολίτες στην επιτυχία της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, διότι ως τέκνα αυτής της Πόλης έχουμε και εμείς ευθύνη στην επιτυχία αυτού του εγχειρήματος. Επίσης συνεχάρη τους συντελεστές της εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε στον ιστορικό αυτό χώρο.


Η επιτυχημένη συναυλία, που διοργανώθηκε στα πλαίσια των εκδηλώσεων της πολιτιστικής πρωτεύουσας του 2010, ήταν η δεύτερη εκδήλωση που διοργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Αποφοίτων Ζωγραφείου στην Αγία Ειρήνη. Η προηγούμενη εκδήλωση που πραγματοποίησε ο ΣΑΖ, σε συνεργασία με τον εν Αθήναις Σύλλογο Μουσικοφίλων της Πόλης και την επιτροπή πολυπολιτισμικών της Unesco του τμήματος της Τουρκίας, ήταν η συναυλία Βυζαντινής Μουσικής και πρόγραμμα του τάγματος των Δερβίδισων Μεβλανά, τον Δεκέμβριο του 2007.