Του Αθανασιου Eλλις.

Υπέρ της διευθέτησης των διενέξεων στο Αιγαίο, της επίτευξης λύσης στο Κυπριακό και της εξεύρεσης κοινά αποδεκτής ονομασίας για τα Σκόπια τάχθηκε ο νέος βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Φίλιπ Γκόρντον, σε κατάθεσή του ενώπιον της υποεπιτροπής Ευρώπης της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο κ. Γκόρντον χαρακτήρισε την Ελλάδα σημαντικό σύμμαχο στο ΝΑΤΟ σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει στα Βαλκάνια, το Αιγαίο και την Κύπρο, ενώ εξέφρασε την υποστήριξη της κυβέρνησης Ομπάμα στο αίτημα της Ελλάδας να ενταχθεί στο πρόγραμμα μη θεώρησης διαβατηρίων σημειώνοντας ότι η σχετική διαδικασία προχωρεί.

 αρμόδιος βοηθός υπουργός Εξωτερικών για την Ευρώπη, ο οποίος κατέθεσε γενικότερα για τις ευρωατλαντικές σχέσεις, τόνισε ότι η Ουάσιγκτον υποστηρίζει τις διαπραγματεύσεις Χριστόφια – Ταλάτ και εκτίμησε ότι η επίλυση του Κυπριακού θα επιδράσει θετικά στην αποκατάσταση ενός κλίματος ειρήνης στην περιοχή, ενώ θα υποβοηθήσει την προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην Ε. Ε. και θα ομαλοποιήσει τη συνεργασία ΝΑΤΟ – Ε. Ε.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος τάχθηκε υπέρ της ενσωμάτωσης των Σκοπίων στην Ε. Ε. και στο ΝΑΤΟ, εξέλιξη που, όπως είπε, θα συμβάλει στη σταθερότητα και την ειρήνη στα Βαλκάνια. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι, όπως ανακοίνωσε το ΝΑΤΟ στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής του Στρασβούργου, η ΠΓΔΜ θα ενταχθεί στην Ατλαντική Συμμαχία ευθύς μόλις λυθεί το ζήτημα του ονόματος.

Τέλος, ο κ. Γκόρντον υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδουν οι ΗΠΑ στη συμβολή της Τουρκίας στην υλοποίηση των σημαντικών προτεραιοτήτων της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής όπως είναι η επίλυση του Μεσανατολικού και η σταθερότητα στο Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Ιράκ, αλλά και η διασφάλιση της διαφοροποίησης στην προμήθεια της Ευρώπης με ενέργεια. Αφού επανέλαβε την αμερικανική υποστήριξη στην ένταξη της χώρας στην Ε. Ε., καλώντας την Ενωση να δείξει στην Αγκυρα ότι παραμένει ζωντανή η προοπτική ένταξης, ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κάλεσε την Τουρκία να προχωρήσει σε σειρά μεταρρυθμίσεων και τάχθηκε υπέρ της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.