ΔΕΙΤΕ LIVE ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ

Με εκατοντάδες άρθρων και αναλύσεων για την σημερινή τελετή των εγκαινίων του νέου Μουσείου της Ακροπόλεως που καταγράφονται  στον διεθνή Τύπο εδώ και λίγα 24ωρα, ο πολιτισμένος κόσμος υποδέχεται το νέο κομψοτέχνημα που θα φιλοξενεί τα αριστουργήματα του Ελληνικού Πολιτισμού ως ιερό κειμήλιο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας. Πολλά άρθρα αναφέρονται  στην ανάγκη επίδειξης σεβασμού προς την παγκόσμια ελληνική πολιτιστική κληρονομιά και θέτουν ευθέως το ζήτημα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα που έκλεψε ο Έλγιν κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας από την Ελλάδα, με μομφές κατά της Μ. βρετανίας και της εμμονής της να παρακρατά  τα μάρμαρα του Παρθενώνα. Τα σχόλια, τα άρθρα, τα ρεπορτάζ  και οι αναλύσεις είναι διθυραμβικά για το νέο αρχιτεκτονικό αριστούργημα που θα φιλοξενεί τα ιστορικά εκθέματα χωρίς να λείπουν(έστω και λίγα) κάποια πικρόχολα σχόλια για την  εσωτερική κατάσταση της χώρας με αναφορές σκοπιμότητας… Ωστόσο, αυτό που οφείλουμε να επισημάνουμε, και σε καμία περίπτωση,  δεν μπορεί να  περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι την λαμπρή τελετή επισκιάζει η απουσία ηγετών που καθορίζουν τις τύχες του κόσμου ούτε και να μείνει ασχολίαστο το δεδομένο ότι οι ισχυροί ηγέτες του κόσμου όπως ο Αμερικανός πρόεδρος Barack Obama, που τόση υποστήριξη  είχε από το Ελληνικό στοιχείο των ΗΠΑ, αν και προσκλήθηκε, σήμερα δεν παραβρίσκεται σε αυτή την πανηγυρική εορτή  του πολιτισμένου κόσμου. Το ίδιο ισχύει βεβαίως και για τον   φίλο Γάλλο Πρόεδρο  Νικολά  Σαρκοζύ, την Άγγέλα Μέρκελ  που είναι  παραδοσιακά εταίροι και συνέταιροι  της Ελλάδας  στην Ευρώπη οι οποίοι σήμερα αν και προσκλήθηκαν δεν θα βρίσκονται σε αυτή την παγκόσμια γιορτή  των λαών και του πολιτισμού το ίδιο βεβαίως ζήτημα δεν μπορεί να μην τεθεί  και για  άλλες μεγάλες προσωπικότητες της τέχνης και του πολιτισμού που επίσης δεν θα βρίσκονται στην τελετή των εγκαινίων. Τις πταίει; είναι ένα θέμα που ίσως κάποιοι στο υπουργείο πολιτισμού και στο υπουργείο των εξωτερικών  θα έπρεπε να δουν καλύτερα και με μεγαλύτερη προσοχή στην προετοιμασία μιας τέτοιας κορυφαίας εκδήλωσης η οποία κάλλιστα θα μπορούσε να είναι μια καλή αιτία ακόμα μεγαλύτερης προβολής της χώρας και άρα μεγαλύτερης προσέλκυσης τουριστών. Ιδιαίτερα μετά από μια περίοδο όπου τα χτυπήματα στον τουρισμό μετά τα  υποκινούμενα γεγονότα του Δεκεμβρίου(08) του Φεβρουαρίου(09) και τα πρόσφατα γεγονότα(Ιούνιος 09) στο κέντρο της Αθήνας με τα επεισόδια μεταξύ λαθρομεταναστών και κατοίκων της περιοχής του Αγ. Παντελήμονα με χαριστική βολή την εν ψυχρώ άγρια δολοφονία του άτυχου αστυνομικού έχουν αμαυρώσει διεθνώς  την εικόνα της χώρας μας. Παρακάτω παραθέτουμε τα ενδεικτικότερα δημοσιεύματα των τελευταίων 24ωρων στο διεθνή Τύπο.  

Αθήνα, 20 Ιουνίου 2009

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

 

Εξοχώτατοι καλεσμένοι μας,

 

Κυρίες και κύριοι,

 

Καλωσήλθατε στην Ελλάδα του Πολιτισμού και της Ιστορίας. Εγκαινιάζουμε μαζί το Μουσείο για το κορυφαίο μνημείο του Αρχαίου Κλασικού Πολιτισμού: Το Μουσείο της Ακρόπολης. Γιορτάζουμε μαζί ένα παγκόσμιο πολιτιστικό γεγονός. Σας ευχαριστούμε θερμά για τη συμμετοχή σας. Η Ελλάδα αποκτά από σήμερα  ένα από τα μεγάλα Μουσεία της Ανθρωπότητας.   Ο Παγκόσμιος Πολιτισμός αποκτά ένα λαμπρό σημείο αναφοράς.

 

Τιμούμε όλους εκείνους που οραματίστηκαν και εργάστηκαν για τη δημιουργία του:

 

– Τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Καραμανλή, που εμπνεύστηκε και δρομολόγησε, από το 1976,  τις αρχικές διαδικασίες.

– Την αξέχαστη Μελίνα Μερκούρη, που έδωσε από τη δεκαετία του '80, μεγάλη ώθηση στην κοινή προσπάθεια.

– Τους επιστήμονες, τους αρχιτέκτονες, τους μηχανικούς, τους αρχαιολόγους και τους εργάτες, που κατέθεσαν εδώ την έμπνευση, το πάθος, τη δουλειά τους.

 

Εργάστηκαν για την προώθηση και την ολοκλήρωση του έργου αυτού, όλες οι Ελληνικές Κυβερνήσεις, όλοι οι υπουργοί Πολιτισμού της Μεταπολιτευτικής Περιόδου. Το Μουσείο της Ακρόπολης είναι έργο όλων των Ελλήνων, για ολόκληρο τον Κόσμο. Είναι κτήμα του Οικουμενικού Πολιτισμού.

 

Για το έργο αυτό, χρειάστηκε να ξεπεραστούν κρίσιμες προκλήσεις: Το νέο Μουσείο έπρεπε να εγκατασταθεί δίπλα στην Ακρόπολη, αλλά να μη θίξει τους πολιτιστικούς θησαυρούς, που κρύβει στο σημείο αυτό το κάθε μέτρο της γης. Έπρεπε να προστατεύσουμε και να αναδείξουμε τα μνημεία του Ιερού Βράχου, χωρίς να καταστρέψουμε τα ευρήματα του Πολιτισμού, που θα έφερναν στο φως οι ανασκαφές για τη θεμελίωση του νέου κτιρίου. Έπρεπε το νέο Μουσείο να εκφράζει το μεγαλείο του αιώνιου μνημείου. Να αναδεικνύει τον Πολιτισμό των αρχαίων χρόνων, αλλά και να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής. Να απευθύνεται σε όλες τις γενιές,  σε όλες τις ηλικίες. Οι στόχοι αυτοί επιτεύχθηκαν. Η ιδέα μετουσιώθηκε σε πράξη. Στα τελευταία χρόνια, οι ρυθμοί εντάθηκαν και το όραμα έγινε πραγματικότητα.

 

Το Μουσείο της Ακρόπολης  είναι γεγονός για όλους τους Έλληνες, για όλους τους πολίτες του Κόσμου. Είναι ένα σύγχρονο μνημείο, ανοιχτό, φωτεινό, αρμονικά δεμένο με τον ίδιο τον Παρθενώνα.  Επιτρέπει στο Αττικό Φως να διαχέεται στα πανάρχαια έργα του Πολιτισμού και στον επισκέπτη να απολαμβάνει τις λεπτομέρειές τους. Το σύγχρονο αυτό μνημείο αφηγείται την Ιστορία της Δημοκρατίας, της Τέχνης, της λατρευτικής, αλλά και της καθημερινής ζωής. Πετυχαίνει την αρμονική σύζευξη της αρχαιότητας με τη νέα εποχή της εικόνας και της τεχνολογίας. Γι' αυτό είναι πρωτοποριακό. Είναι ένα κομβικό σημείο της διαδρομής στο χρόνο και το χώρο της Τέχνης, του Πολιτισμού και της Ιστορίας.  Ένας σταθμός στη διαδρομή για την Ακρόπολη, εκεί όπου έλαμψε η Αρχιτεκτονική και η Γλυπτική, αλλά και προς την Αρχαία Αγορά, εκεί όπου γεννήθηκε η Δημοκρατία. Είναι ταυτόχρονα ένας χώρος που εκφράζει τη φωνή της Παγκόσμιας Κοινότητας για τα μάρμαρα, τα μνημεία του Πολιτισμού,  που λείπουν ακόμα από τον Παρθενώνα.

 

Εάν η Ακρόπολη του Περικλή ήταν ένας ύμνος στο Κάλλος, την Αρμονία και την Ελευθερία,  το σύγχρονο Μουσείο της Ακρόπολης, γίνεται σήμερα κιβωτός όλων των ιδεών που συμβολίζει,  από τα πανάρχαια χρόνια, ο Παρθενώνας. Είναι ζωντανή έκφραση  της δύναμης του Παγκόσμιου Πολιτισμού,  που μπορεί και επιζητεί να προκαλέσει, ανάμεσα στ' άλλα, και την επανένωση των μαρμάρων του. Γιατί τα μάρμαρα του Παρθενώνα μιλάνε στην ολότητά τους. Έτσι αναδεικνύεται η ακεραιότητα όλων όσων συμβολίζουν. Ενώ η ακεραιότητα των μνημείων και των συμβολισμών του Παρθενώνα δεν είναι αίτημα αποκλειστικά και μόνο της Ελλάδας. Είναι διεκδίκηση της Ανθρωπότητας, στην οποία ανήκουν, τόσο ο Παρθενώνας, όσο και οι συμβολισμοί του.

 

Στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης όλος ο Κόσμος βλέπει τη μορφή που παίρνουν  πανανθρώπινα και αιώνια ιδανικά. Στο Μουσείο της Ακρόπολης,  όλος ο Κόσμος μπορεί τώρα να διαπιστώνει ότι αυτές οι μορφές, αυτά τα ιδανικά, μπορούν να επανενωθούν και να ανακτήσουν την ακτινοβολία τους.

 

Το Μουσείο της Ακρόπολης είναι προϊόν συνένωσης προσπαθειών. Είναι σύμβολο αυτοπεποίθησης. Είναι άλλη μια απόδειξη ότι ο Πολιτισμός και η Ιστορία  ενώνουν την ελληνική Κοινωνία,  ως αστείρευτη πηγή έμπνευσης για το μέλλον. Ο Πολιτισμός είναι δύναμη ειρήνης και δημιουργίας. Είναι δύναμη προσέγγισης Λαών και Ανθρώπων,  σε εποχές που η προσέγγιση  αυτή είναι πιο πολύτιμη παρά ποτέ. Αυτό είναι το μήνυμα  που εκπέμπεται σήμερα, από εδώ,  για ολόκληρο τον Κόσμο.

 

Κυρίες και κύριοι, Εξοχώτατοι καλεσμένοι μας. Καλωσήλθατε στο Μουσείο της Ακρόπολης. Καλωσήλθατε σε ένα δημιούργημα όλων των Ελλήνων, για ολόκληρη την Ανθρωπότητα.

(Μεταφρασμένο κείμενο)

 

 

 

Distinguished Guests,

Ladies and Gentlemen,

 

Welcome to Greece, the country of culture and history. We are inaugurating together the Museum for the foremost monument of Ancient Classical Culture: the Acropolis Museum. We are celebrating together a worldwide cultural event. We would like to warmly thank you for joining us. As of today, Greece is the home of one of humanity's great Museums. World Culture acquires a luminous point of reference.

 

We honour all those who envisioned and worked for its creation:

– the late Konstantinos Karamanlis, who conceived and launched the initial procedures,  back in 1976,

– the unforgettable Μelina Merkouri, who provided great impetus to the joint effort, since the 1980's.

– the scientists, architects, engineers, archaeologists and workers, who contributed here their inspiration, their passion, their labour.

 

For the promotion and completion of this project, all Greek governments and all Ministers of Culture of the period since the restoration of Democracy in Greece, have worked.  The Acropolis Museum is the achievement of all Greeks, for the entire world to enjoy. It is the property of Universal Culture.

 

For the completion of this achievement, crucial challenges had to be met: The new Museum had to be built next to the Acropolis, but without interfering with the cultural treasures hidden under every inch of the earth in the area surrounding it. We were called upon to  protect and showcase the monuments of the "Holy Rock" of the Acropolis, but without destroying the cultural findings brought to light in the course of the excavation works required, in order to lay the foundations  for the new building. 

 

The new museum was to express the splendour of the eternal monument. To show off the culture and civilization of antiquity, but also to meet the demands of modern times. To address itself to all generations, to people of all ages. These goals have been fulfilled. The idea has been transposed into practice. Over the past years, the pace was increased  and the vision has now become a reality. The Acropolis Museum is now a fact, for all Greeks, for all citizens of the world.

 

It is a modern monument, consisting of open spaces, designed to let the light in, harmoniously tying in with the Parthenon itself.  It allows antique artefacts to be displayed awash in the light of Attica and it allows its visitors to enjoy their every detail. This contemporary monument tells the history of Democracy, of Art, of religious cult, but also of daily life. It succeeds in creating a harmonious link between antiquity and our modern age of image and technology. And this is what makes it novel. It is a focal point for Art, Culture and History on their journey through time and space. It is an important stopover on the way toward the Acropolis (where Architecture and Sculpture reached their apogee), as well as on the way to the Ancient Agora (the birthplace of Democracy). At the same time, it is a place which allows the voice of the International Community to be heard with respect to the cultural monuments -the marbles- still missing from the Parthenon. If Pericles' Acropolis was a Hymn to Beauty, Harmony and Liberty, the Acropolis Museum today is the Ark which brings together all of the ideas that the Parthenon has stood for ever, since antiquity. It is the living expression of the power of World Culture to bring about (as it is seeking to), among other things, the reunification of the Parthenon marbles. Because the Parthenon marbles  speak in their entirety. This is the way to show the integrity of everything they stand for. What is more, the demand for the integrity of the monuments and the symbolisms of the Parthenon is not being voiced by Greece alone.  It is claimed by the entire Mankind, to which the Parthenon as well as its symbolisms belong. In the Holy Rock of the Acropolis the entire world bears witness to the shape taken on by universal and eternal ideals.

 

In the Acropolis Museum the whole world can now attest to the fact that these shapes, these ideals, can indeed reunite and regain their glory.

 

The Acropolis Museum is the result of joint efforts. It is a symbol for self-confidence. It is further proof of the fact that Culture and History do indeed unite Greek society, as a source of inspiration for the future which will never run dry.  Culture is a force for peace and of creation. It has the power to bring closer entire nations and individual persons alike. And this, in times when the value of approaching peoples is greater than ever before. This is the message being conveyed from here, today, to the entire world.

 

Ladies and Gentlemen, Distinguished Guests, Welcome to the Acropolis Museum. Welcome to a creation of all Greeks for the whole of Humanity.

 

 

 

Health problem causes cancellation of Erdogan visit to Athens for


Opening of new museum in Acropolis, Cvetkovic in Athens

(DIP) TURKISH PRIME MINISTER CANCELS HIS VISIT TI GREECE

Vima, Greece: Early elections in September

Serbian PM to visit Athens

 

USA Today

 

The New Acropolis Museum

A glance at the new Acropolis Museum

The New Acropolis Museum: Vision Becomes Reality

Bulgarian President to attend opening of new Acropolis museum

Museum Openings This Weekend in Amsterdam and Athens

Tour of the permanent collections of the New Acropolis Museum

Turkish PM to visit Greece for new museum opening

Day in Photos

A sneak peek at the New Acropolis Museum

Greece Rejects British Museum's Terms for Elgin Marbles Loan

 

In pictures: Acropolis Museum

UK absent from Greece's Acropolis celebration

Greece unveils new home for marbles

Acropolis Museum to make its big debut online

The New Acropolis Museum

Greece to unveil Acropolis museum

Return Elgin marbles for London Olympics: campaigners

Global Impact

Athens builds a home for Parthenon's marbles

The new Acropolis Museum

Greece Readies Global Reception for $181 Million Athens Museum

New Acropolis Museum to showcase complete Parthenon sculptures

Greece to open long-awaited new Acropolis Museum

Greece's Acropolis Museum to open

Op-Ed Contributor A Home for the Marbles

Disputa en la Acrópolis

Video wall may save historic Athens buildings

Greece opens new Acropolis Museum

Heavy security in Athens for opening of museum

New Acropolis Museum to open with lavish party

New Acropolis museum won't rival the real thing

New Acropolis Museum set to open its doors

EUROPE NEWS AT 0600 GMT

New Acropolis Museum Designed By Bernard Tschumi Architects Opens

Greece launches new acropolis museum

New Athens museum reopens old Elgin Marbles row

Greece to Britain: We want our marbles!

Looting Matters: The New Acropolis Museum Opens in Athens, Greece

…and what about the Marbles???

   

 

Bernard Tschumi Architects' New Acropolis Museum Opening June 20

Opening of New Acropolis Museum Revives Debate Over Once-Stolen

Greek museum head calls for Elgin Marbles' return

Hitchens Hobby Horse: Reunify The Parthenon Sculptures

Acropolis Museum reignites Marbles debate

Tour of permanent collections of the New Acropolis Museum

The power of positive thinking

Give back the Marbles

Greece to open new Acropolis museum in June 20, 2009

We welcome you to the New Acropolis Museum…

The new Acropolis Museum — a glimpse at the opening party (and of

New Acropolis Museum Opens Saturday In Athens

A museum fit for the Elgin marbles?

Inside the Acropolis Museum

Writer Hitchens: Parthenon Sculptures Must Go Back

New Acropolis Museum opens – worthy rival to British Museum (Feature)

Call for return of Parthenon marbles

In Pictures: 'New Acropolis Museum in Athens'

Tour of the permanent collections of the New Acropolis Museum

Parthenon Ruins Reveal Traces of Ancient Paint The beautiful

New Acropolis Museum Opening

New Imaging Technique Shows Parthenon Was Once Brightly Painted

Keeping the Elgin Marbles in London Is Now 'Untenable'

New Acropolis Museum inauguration live on museum's portal

White sculptures of Athens' Parthenon temple were originally

The new Acropolis Museum to open to public

Britain dashes Greek hopes over Parthenon marbles

New Acropolis Museum

PM briefed on New Acropolis Museum opening

The new Acropolis Museum website is active from today

 

The new Acropolis Museum website is active from today

New Acropolis Museum website

New Acropolis Museum to open with lavish party

The Associated Press – ‎2 hours ago‎ ATHENS, Greece (AP) – The golden age of ancient Athens comes to life Saturday as Greece opens its new Acropolis Museum with a lavish party, bolstering its

Acropolis now?

Acropolis now! A museum for the Elgin Marbles

New Acropolis Museum the perfect home for Elgin Marbles, say Greeks

Acropolis Museum's 'pain and loss'

New Acropolis Museum highlights missing marbles

Acropolis Museum opens amid renewed debate over Elgin Marbles

New Acropolis museum-perfect home for Parthenon marbles?

Greek minister: Greece ready to reunite sculptures

Greece to open new Acropolis Museum this weekend

Traces of paint confirmed on Parthenon sculptures

Greece to open new Acropolis Museum

Int'l media given New Acropolis Museum preview

Activists urge return of Parthenon Marbles during 2012 Olympics

Losing your marbles

Battle Over the Elgin Marbles Rages On

16/06 16:09 : Debate over Parthenon more..

In pictures: Acropolis Museum

UK absent from Greece's Acropolis celebration

Greece to unveil Acropolis museum

The new Acropolis Museum

Disputa en la Acrópolis

New Athens museum reopens old Elgin Marbles row

Hitchens Hobby Horse: Reunify The Parthenon Sculptures


Give back the Marbles

The new Acropolis Museum — a glimpse at the opening party (and of


Call for return of Parthenon marbles

Britain dashes Greek hopes over Parthenon marbles

New Acropolis Museum

New Acropolis Museum to open with lavish party

Acropolis now?

Acropolis now! A museum for the Elgin Marbles

New Acropolis Museum the perfect home for Elgin Marbles, say Greeks

New Acropolis Museum highlights missing marbles

Greece to open long-awaited new Acropolis Museum

Greece to open new Acropolis Museum this weekend

Video wall may save historic Athens buildings

Traces of paint confirmed on Parthenon sculptures

Looting Matters: The New Acropolis Museum Opens in Athens, Greece


Losing your marbles

White sculptures of Athens' Parthenon temple were originally

'Our goal is to have the best museum in the world'