Υπήρξε από τους βασικούς συνεργάτες του Ανδρέα Παπανδρέου στην Αμερική και για ένα διάστημα διετέλεσε σύμβουλος του. Είναι από τους ανθρώπους που στήριξαν το ΠΑΣΟΚ από τα χρόνια  που  οργανώνονταν σε διάφορες γωνιές του κόσμου. Γνώρισε και συνεργάστηκε με τον αείμνηστο Ανδρέα Παπανδρέου.  Στην Ουάσιγκτων οι Αμερικανοί  σέβονται την γνώμη του και τον ακούν με προσοχή.  Για τους δημοσιογράφους είναι η "πηγή" που πάντα βοηθά και λύνει προβλήματα εκεί που οι άλλοι δεν μπορούν. Είναι ο άνθρωπος που γνωρίζει το δίκαιο της θαλάσσης καλύτερα από κάθε άλλον και είναι αυτός που έχει μιλήσει πρώτος για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη στο Αιγαίο.  Ο λόγος για τον καθηγητή Θεόδωρο Καρυώτη ο οποίος ποτέ δεν μασάει τα λόγια του και για κανένα θέμα. Σήμερα σε μια συνέντευξη ξαφνιάζει εκτόν των άλλων εκιτμήσεως και αναλύσεων του για το ελληνοτουρκικά και την παγκόσμια οικονομική κρίση σε μια παρέμβαση του που θα συζητηθεί πολύ στο ΠΑΣΟΚ  προτείνει ως αδιαμφισβήτητο ηγέτη τον Ευάγγελο Βενιζέλο! Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του.  

-Είστε ένας επιστήμονας που γνωρίζει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον το θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Τι σημαίνει η ΑΟΖ για τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα ιδιαίτερα σε σχέση με την υφαλοκρηπίδα;

thodoros_karyotis.jpgΓια πάνω από τριάντα χρόνια τώρα η Ελλάδα επιμένει μονότονα ότι η μοναδική της διαφορά με την Τουρκία είναι νομικής φύσης  και αφορά την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου. Αλλά πάνω από 25 χρόνια τώρα η έννοια της υφαλοκρηπίδας έχει υπερκερασθεί απ' αυτή της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Από την ύπαρξη της νέας Σύμβαση του Διεθνούς Δίκαιου της Θάλασσας το 1982, κανένα κράτος στον κόσμο δεν έχει ζητήσει μόνο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αλλά πάντα ζητά και την ταυτόχρονη οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Πράγματι, όλες οι αποφάσεις μέχρι σήμερα, λαμβάνουν υπ' όψη την οριοθέτηση και των δυό ζωνών πού πάντα συμπίπτουν.

Οι Τούρκοι βέβαια τρίβουν τα χέρια τους που ακούν για τόσα χρόνια τις ελληνικές κυβερνήσεις και όλα τα πολιτικά κόμματα να μιλάνε μόνο για την υφαλοκρηπίδα χωρίς να αναφέρονται στην ΑΟΖ. Ο λόγος βέβαια της μεγάλης χαράς των Τούρκων είναι ότι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα έχει πολλά να κερδίσει μετά την οριοθέτηση μιας ΑΟΖ στο Αιγαίο. Έτσι οι μεν Τούρκοι κάνουν την πάπια οι δε Έλληνες παπαγαλίζουν μονότονα το τροπάριο της υφαλοκρηπίδας!

Η Σύμβαση του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας αναφέρει ρητά στο Άρθρο 121, παράγραφο 2, ότι όλα τα νησιά διαθέτουν μια ΑΟΖ και ότι η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα ενός νησιού καθορίζονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που καθορίζονται και για τις ηπειρωτικές περιοχές. Επομένως η Τουρκία δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τα ίδια επιχειρήματα για την ΑΟΖ που προβάλλει για την υφαλοκρηπίδα των νησιών του Αιγαίου. Δηλαδή, ότι τα νησιά μας δεν διαθέτουν υφαλοκρηπίδα ή ότι βρίσκονται πάνω στην υφαλοκρηπίδα της Ανατολίας. Επιπλέον η νέα Σύμβαση  έχει καταργήσει την γεωλογική έννοια της υφαλοκρηπίδας και έτσι η Τουρκία έχει χάσει άλλο ένα επιχείρημα.

-Πώς κρίνετε την ελληνική εξωτερική πολιτική έναντι της Τουρκίας;

Είναι μάλλον αλλοπρόσαλλη. Δεν θέλουμε η Τουρκία να γίνει μέλος της ΕΕ, αλλά ταυτόχρονα παριστάνουμε ότι είμαστε θερμοί υποστηρικτές της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Το πρόβλημα είναι ότι αυτό το γνωρίζουν και οι Ευρωπαίοι και οι Τούρκοι.

-Είσθε ένας ενεργός πολίτης στις ΗΠΑ. Πως κρίνετε την πολιτική Ομπάμα; Ποιόν υποστηρίξατε στις πρόσφατες εκλογές;

Η απάντηση στη δεύτερη ερώτηση είναι πασιφανής. Κανένας προοδευτικός άνθρωπος στις ΗΠΑ δεν ψήφισε τον ρεπουμπλικάνο υποψήφιο. Ο Ομπάμα αποτελεί μια μεγάλη ελπίδα του αμερικανικού λαού για καλύτερες μελλοντικές μέρες. Βέβαια, ανέλαβε την εξουσία όταν ήδη είχε αρχίσει η μεγαλύτερη οικονομική κρίση στην ιστορία του αμερικανικού έθνους από το 1929.

Ο Ομπάμα από τη πρώτη μέρα που μπήκε στο Λευκό Οίκο ασχολήθηκε αμέσως με την βαθιά οικονομική κρίση και τα πρώτα αποτελέσματα έχουν ήδη αρχίσει να παρουσιάζονται στη ζωή μας. Το πιο σημαντικό είναι ότι έχει αλλάξει και η ψυχολογία του λαού που περίμενε μια προοδευτική και φιλελεύθερη κυβέρνηση από το 1980, που άρχισε να κυβερνάει ο Ρέιγκαν. Μια πολύ συντηρητική δεξιά κυβερνούσε τις ΗΠΑ από τότε με μοναδικό διάλειμμα την περίοδο Κλίντον πού όμως δεν κατόρθωσε να ανατρέψει αυτή τη συντηρητική στροφή της χώρας και τη δεύτερη τετραετία του δεν ασχολήθηκε με τα μεγάλα προβλήματα που άρχιζαν να εμφανίζονται στον ορίζοντα, ιδιαίτερα με την συμπεριφορά της Wall Street, αλλά αντίθετα άρχισε να κυνηγάει νεαρά κορίτσια μέσα στη προεδρική κατοικία.

Έτσι μετά από 28 χρόνιας καθήλωσης των προοδευτικών αξιών των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Ομπάμα δεν έχει δικαίωμα να προδώσει τα όνειρα του αμερικανικού λαού.

 -Βλέπουμε μια ανησυχητική αναβάθμιση του ρόλου της Τουρκίας στο δόγμα εξωτερικής πολιτικής του Ομπάμα. Πώς το σχολιάζετε;

Υποψιάζομαι ότι δεν είναι μια ουσιαστική αναβάθμιση της Τουρκίας στη περιοχή και είναι μάλλον προσωρινή. Την περίοδο αυτή ο μεγάλος πονοκέφαλος της Αμερικής είναι οι γείτονες της Τουρκίας δηλαδή το Ιράκ, το Ιράν, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν. Δυστυχώς ο Ομπάμα κληρονόμησε από τον προκάτοχό του μια άθλια εξωτερική πολιτική και μέχρι στιγμής η νέα ομάδα των συμβούλων εξωτερικής πολιτικής του νέου προέδρου δεν φαίνεται να γνωρίζει πια θα είναι ακριβώς η κατεύθυνση  της νέας εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Πάντως πιστεύω ότι η απόφαση του Ομπάμα να αυξήσει τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν ήταν μεγάλο λάθος. Η Αμερική πιστεύει ότι η Τουρκία σαν ένας σημαντικός σύμμαχος στη περιοχή μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο στη έκρυθμη αυτή κατάσταση. Έτσι αυτή η αναβάθμιση της γειτονικής χώρας δεν σημαίνει αναγκαστικά και υποβάθμιση της Ελλάδας.     

-Τι πρέπει να κάνει και πώς να πορευθεί η Ελλάδα στα ελληνοτουρκικά με βάση και τα νέα δεδομένα;

Πιστεύω ότι η Ελλάδα πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει τη νοοτροπία που αναφέρει ότι και όταν χιονίζει φταινε οι Αμερικανοί! Πάνω από όλα πρέπει να αντιληφτούμε ότι είμαστε μια χώρα, πλήρες μέλος της ΕΕ και ο Ευρωπαϊκός μας προσανατολισμός πρέπει να είναι πρωταρχικός μας σκοπός. Έτσι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας πρέπει να είναι και οι πιο σημαντικοί σύμμαχοί μας. Πάντως δεν έχουμε ακόμα καταλάβει ότι είμαστε ο αρχαιότερος λαός της Ευρώπης και πάντοτε ήμασταν μέρος της Ευρώπης γεωγραφικά, πολιτισμικά και πολιτικά. Μου προκαλεί ιδιαίτερη θυμηδία όταν ρωτάω ένα φίλο μου, που σκοπεύει να κάνει διακοπές στη Μαδρίτη, που θα πάει για τις καλοκαιρινές διακοπές του και μου απαντάει στην Ευρώπη. Είναι σαν να ρωτάτε έναν αμερικανό που ζει στη Φλόριντα που θα κάνει διακοπές και να απαντάέι θα πάω στην Αμερική όταν σκοπεύει να πάει στη Καλιφόρνια!

-Εκτός από ενεργός πολίτης στις ΗΠΑ, είσθε μια προσωπικότητα με άποψη και λόγο και για τα ελληνικά πολιτικά πράγματα. Πώς κρίνετε την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα; Ποιους Έλληνες πολιτικούς εκτιμάτε;

Έφυγα από την Ελλάδα το πρώτο καλοκαίρι της χούντας και δεν επέστρεψα ποτέ μόνιμα στην Αθήνα αλλά έρχομαι σχεδόν κάθε χρόνο. Δυστυχώς είμαι επικριτικός της σημερινής πολιτικής ζωής γιατί, κατά τη γνώμη μου είναι η χειρότερη περίοδος της μεταπολίτευσης. Νομίζω ότι ούτε και ο μεγαλύτερος εχθρός της σημερινής κυβέρνησης μπορούσε να φανταστεί ότι μετά από πέντε χρόνια στην εξουσία θα είχε τέτοια χάλια η κυβέρνηση Καραμανλή.

Εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση τότε το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές και ίσως με αυτοδυναμία, αλλά δε νομίζω να αλλάξουν πολλά πράγματα.  Είναι τόσα πολλά τα προβλήματα και δε νομίζω ότι ο Παπανδρέου θα τα καταφέρει γιατί δε διαθέτει ίχνος DNA του μεγάλου πατέρα του.  Η Ελλάδα δεν χρειάζεται σωτήρες αλλά ηγέτες και το μοναδικό ηγέτη που διαθέτει σήμερα είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Η μη εκλογή του Βενιζέλου στη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, μετά τις εκλογές του 2007, ήταν ένα από τα μεγάλα λάθη της παράταξης και θα έχει επιπτώσεις για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, όχι μόνο για τη μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη αλλά και για τη χώρα.

-Η άποψή σας για την παγκόσμια οικονομική κρίση; Ξεκίνησε από τις ΗΠΑ, όπου υπήρξαν και αρκετοί διαπρεπείς οικονομολόγοι, όπως ο Κρούγκμαν, που είχαν προειδοποιήσει.

Ο καθηγητής Κρούγκμαν είναι σήμερα ο μεγαλύτερος οικονομολόγος του κόσμου και οι προοδευτικές ιδέες του αποτελούν πάντα σημείο αναφοράς για τη προοδευτική πτέρυγα του Δημοκρατικού κόμματος. Η άσχημη οσμή με τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες της χρηματοπιστωτικής κρίσης, που προέρχεται από την Wall Street, δείχνει ξεκάθαρα ότι η Αμερική πρέπει να αντικαταστήσει γρήγορα τον «μη ανθρώπινο» καπιταλισμό που κυριάρχησε τα τελευταία 30 χρόνια με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα. Φαίνεται ότι ο Πρόεδρος Μπαρόκ Ομπάμα έχει αντιληφτεί τη τραγική κατάσταση της οικονομίας των ΗΠΑ και αρχίσει να χρησιμοποιεί τις ιδέες του John Maynard Keynes με μια ξεκάθαρη παρέμβαση του κρατικού μηχανισμού και των κυβερνητικών δαπανών. Έχει ήδη αποφασίσει να δανειστεί το αστρονομικό ποσό των 9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για την επόμενη δεκαετία γιατί γνωρίζει ότι αυτή η μεγάλη ύφεση δεν πρόκειται εύκολα να ξεπεραστεί.

Πάντως, η σημερινή οικονομική κρίση στις ΗΠΑ δείχνει ξεκάθαρα ότι έχει ήδη αρχίσει η παρακμή της αμερικανικής αυτοκρατορίας. Η εποχή της αμερικανικής παντοδυναμίας, που ξεκίνησε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, έχει λήξει οριστικά. Πιο σημαντικό ίσως απ' όλα είναι το γεγονός ότι ήρθε, επιτέλους η ώρα της καταδίκης του νεοφιλελευθερισμού πού ξεκίνησε το 1980 από έναν από τους χειρότερους Προέδρους των ΗΠΑ, τον Ρόναλντ Ρέιγκαν, που άφησε μια μικρή ομάδα πολύ πλούσιων Αμερικανών, με δικαιολογία την υπεροχή της ελεύθερης αγοράς, για σχεδόν 30 χρόνια να καταδυναστεύουν και να κατακλέβουν την πλειοψηφία των Αμερικανών πολιτών.

-Η επόμενη μέρα της κρίσης θα είναι ίδια για το σύστημα; Δηλαδή το πάθημα θα γίνει μάθημα; 

Αυτοί που ήταν υπεύθυνοι για μια νέα φιλοσοφική και ιδεολογική σχολή που επιβράβευε κάθε πλούσιο απατεώνα που είχε σαν μοναδικό σκοπό τη δική του ιδιοτελή πλεονεξία και απληστία, χωρίς κανένα ηθικό περιορισμό και χωρίς καμία κριτική σκέψη έχει σχεδόν εξαφανιστεί . Επιπλέον, η νέα κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να γίνει μια νέα απαράδεκτη επιδρομή στις υποτιθέμενες ελεύθερες αγορές αφήνοντας  απροστάτευτο το οικονομικό σύστημα με ένα όργιο ιδιωτικοποιήσεων και την κατάργηση κάθε είδους ρυθμίσεων και κρατικού παρεμβατισμού.

-Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη συγκυρία και για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μετά και τις ευρωεκλογές τι μέλλον βλέπετε  για την Ευρώπη και τους λαούς της;

Νομίζω ότι η ΕΕ έχει μπροστά της τεράστια προβλήματα που δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει. Το πρόβλημα ξεκίνησε όταν η οικογένεια των 15 κρατών-μελών αποφάσισε απερίσκεπτα και ασυλλόγιστα να γίνει μια οικογένεια 27 μελών. Η Ευρώπη για να επιβιώσει χρειάζεται να δημιουργήσει μια οντότητα όπως αυτή των ΗΠΑ. Εάν δεν δημιουργηθεί ένα κράτος που να ονομάζεται οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης με κοινή εξωτερική και αμυντική πολιτική δεν βλέπω πως μπορεί να παίξει ένα σημαντικό ρόλο για τους λαού της και για την παγκόσμια κοινωνία.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΑΘΗΓΗΤΗ Θ. ΚΑΡΥΩΤΗ ΓΙΑ THN ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ DEAL