ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΝΤΡΕΠΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΕΚΤΡΩΜΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ ΟΧΙ ΔΑ ΝΑ ΝΟΙΩΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΙ!


Συγκρίνεται, έστω κατ' ελάχιστον, αυτό το έκτρωμα….

… με αυτό το χάρμα καλαισθησίας[ΒΡΕΤΤΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ] και ας ανήκει και σε κλέφτες;

Αυτό το πανάθλιο αρχιτεκτονικό έκτρωμα, το νέο Μουσείο της Ακροπόλεως, είναι η τρανή απόδειξη ότι το Αρχαιοελληνικό Κάλλος, η Συμμετρία, η Αρμονία και Καλαισθησία, έχουν χαθεί δια παντός πάνω σε αυτά τα ιερά χώματα.

Σαφώς και ήταν αναγκαία η κατασκευή ενός νέου Μουσείου για την Ακρόπολη μας. αλλά πείτε μου σας παρακαλώ πολύ, τι σχέση έχει αυτό το αρχιτεκτονικό έκτρωμα με τον περιβάλλοντα χώρο του Ιερού Βράχου της Ακροπόλεως, τον Παρθενώνα και τον Ελληνισμό;Για αυτό το άθλιο κατασκεύασμα θα μπορούσαν να είναι υπερήφανοι οι κάτοικοι του Ντουμπάι, της Σιγκαπούρης, της Αυστραλίας, των ΗΠΑ κλπ. Θα μπορούσε να είναι ένα υπερσύγχρονο κέντρο πάρκινγκ αυτοκινήτων ή μία εντυπωσιακή Αμερικανική πρεσβεία. Μπορούν να είναι υπερήφανοι όμως οι Έλληνες; Σαφώς και όχι.

Και δεν μπορούν να είναι υπερήφανοι οι Έλληνες γιατί σε τίποτα δε θυμίζει αυτό το αρχιτεκτονικό έκτρωμα από τσιμέντο και γυαλί, το Κάλλος, τη Συμμετρία, την Αρμονία και την Καλαισθησία που μας δίδαξαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι. Ένα γκρίζο και μουντό, αλλοπαρμένο "πράγμα" στην καρδιά του πιο φωτεινού σημείου πολιτισμού στον κόσμο.

Ε όχι λοιπόν εγώ δεν νοιώθω καθόλου περήφανος για αυτό το άθλιο κατασκεύασμα που δεν τιμά καθόλου την Ελλάδα και την ιστορία της και κυρίως ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΒΡΑΧΟΥ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ.

Είμαι σαφέστατα υπέρ της επιστροφής των μαρμάρων από το Λονδίνο, όμως δείτε πρώτα την εξαιρετική από κάθε άποψη αρχιτεκτονική του Βρετανικού Μουσείου που είναι καθαρά επηρεασμένη και επακριβώς εμπνευσμένη από το Κάλλος, Συμμετρία, Αρμονία και Καλαισθησία του Αρχαιοελληνικού Ιωνικού ρυθμού. Υπάρχει έστω και η παραμικρή σύγκριση;

Νομίζω ότι στην φωτεινή και επιβλητική Ακρόπολη, δεν άξιζε αυτό το σκουρόχρωμο έκτρωμα από τσιμέντο και γυαλί και θα έπρεπε τουλάχιστον να διαθέσουμε εάν χρειαζόταν και τα 5πλάσια χρήματα αλλά να είχαμε κατασκευάσει ένα μουσείο που να σέβεται κυρίως την ιστορία και τα ιερά αυτά χώματα. Όμως τι να περιμένει κανείς όταν δε σεβόμαστε πλέον εμείς οι νεοέλληνες, ούτε τον ίδιο μας τον εαυτό;
Λυπάμαι πολύ.

ΠΗΓΗ: Υγρό-πυρ