Φίλες και Φίλοι,

Ο Πτέραρχος Νίκος Κουρής έχει αποδείξει με την όλη διαδρομή του, αρχικώς στο στράτευμα και αργότερα στην πολιτική, στον τομέα του γνωστικού αντικειμένου του, ότι αποτελεί χαρισματική στρατιωτική προσωπικότητα με αρίστη γνώση των στρατηγικών θεμάτων και των επί μέρους λεπτομερειών των συμβάσεων και των συνθηκών, βάσει των οποίων κινείται η Ελλάδα στον διεθνή χώρο.

Ως άριστος -κι επομένως σπανίζων- γνώστης των Νατοϊκών θεμάτων δεν δίστασε ως Αρχηγός ΓΕΕΘΑ να κατακρίνει την απόφαση του Κωνσταντίνου Καραμανλή να "αποσυρθεί" το 1974 η Ελλάδα από το στρατιωτικό μέρος του ΝΑΤΟ,ενέργεια η οποία αποκόμισε ένα πτωχό μάλλον όφελος στο εσωτερικό της χώρας, όπως όντως υπήρξε θετικός αντίκτυπος στο λαϊκό αίσθημα, με μεγίστη επί της ουσίας ζημία. Διότι στην  απομάκρυνση μας από τον χώρο λήψης των αποφάσεων, απάντησε το ΝΑΤΟ σπεύδοντας να καλύψει με την Τουρκία το κενό που δημιουργούσε η αποχώρηση της Ελλάδος, με αποτέλεσμα όταν το 1979 το πλήρωμα του χρόνου έφερε την ώρα της ελληνικής επανένταξης, να επακολουθήσουν επί της Κυβερνήσεως του Γεωργίου Ράλλη διαπραγματεύσεις σκληρές [οι λεγόμενες συζητήσεις – συμφωνίες Ντάβου – Ρότζερς], όπου -εάν σωστά ενθυμούμαι-ο Νίκος Κουρής- ως Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ- διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο. Όμως η ουσιαστική ζημία της αμφισβητήσης του εναερίου χώρου μας [με την γνωστή νόταμ των Τούρκων) δυστυχώς είχε αρχίσει.

Ο Γεώργιος Ράλλης ,ένας ευπατρίδης της πολιτικής, [ασχέτως κάθε συμφωνίας ή διαφωνίας με τις πολιτικές θέσεις του) ενημέρωσε τότε ως Πρωθυπουργός  μέσω του  Πτέραρχου Κουρή τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου ως Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσης για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας επανεντάξης της Ελλάδος στο ΝΑΤΟ.

Η πρώτη εκείνη πολιτική επαφή είχε ως αποτέλεσμα να γεννηθεί μεταξύ των δύο αυτών προσωπικοτήτων αλληλοσεβασμός και αλληλοθαυμασμός, με αποτέλεσμα όταν το 1981 ο Ανδρέας Παπανδρέου έγινε Πρωθυπουργός να έχει πάντοτε δίπλα του, σε κάθε κρίσιμη στρατηγική απόφαση τον Πτέραρχο Νίκο Κουρή, αδιαφορώντας πλήρως αν είχε γίνει Πτέραρχος επί κυβερνήσεως της Ν.Δ. [ως και οφείλουν οι πολιτικοί να πράττουν].

Η συνέχεια είναι γνωστή. Ο Πτέραρχος Νίκος Κουρής από την θέση όλων των ανωτάτων στρατιωτικών βαθμών και εν συνεχεία ως Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης [ με Υ.ΕΘ.Α. τον Γεράσιμο Αρσένη] ουδέποτε καταδέχθηκε να ασχοληθεί με κομματικές αηδίες.  Εργαζόταν νυχθημερόν με μόνον στόχο την αύξηση της αξιοπιστίας της αποτρεπτικής δύναμης της χώρας, στον τομέα κυρίως των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο Πτέραρχος Νίκος Κουρης και μετά από το πέρας της ενεργού στρατιωτικής και πολιτικής παρουσίας του, δεν έπαψε με  σημαντικές παρεμβάσεις [όπως με τα δυο βιβλία του,αλλά και με δημοσιεύματα στον Τύπο, να τεκμηριώνει πολύτιμες για την Ελλάδα θέσεις στα θέματα που σχετίζονται με την Τουρκία και με το Αιγαίο.

Η παράθεση λοιπόν του συνημμένου κειμένου, η οποία αναφέρεται στην τοποθέτηση Τούρκου στρατηγού στην Λάρισα ως Διοικητού του ΝΑΤΟ, έχει  βαρύτητα και αξία, ακριβώς διότι γράφεται από τον Νίκο Κουρη,

Ας ευχηθούμε να εισακουστούν έστω και αργά οι πολτικές θέσεις του, επειδή όντως η παρουσία του Τούρκου στρατηγού στην Λάρισα δεν αποτελεί -όπως προσπάθησαν πολλοί να την εμφανίσουν – μιαν απλή ενεργεία "συμμαχικής ρουτίνας", για να την παραμερίσει κανείς, αλλά αποτελεί ένα ακόμη βήμα σε μία από μακρού συνεχιζόμενη κατιούσα, με ορίζοντα υποτέλειας.

Δημήτρης Αλευρομάγειρος

Διαβάστε το κείμενο του ΝΙΚΟΥ ΚΟΥΡΗ Τέως υφυπουργού Εθνικής Άμυνας και επίτιμου αρχηγού ΓΕΑ και ΓΕΕΘΑ, πατώντας ΕΔΩ