Γίνεται αρκετός λόγος το τελευταίο διάστημα, για εξτρεμιστικές οργανώσεις Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, που έδρασαν κατά το παρελθόν στην Κύπρο. Για το λόγο ότι η Ιστορία δεν γράφεται ούτε με εγκυκλίους ούτε με ψευδοϊδεολογήματα, αλλά ούτε και με ιστορικά μπουρδουκλώματα παρωχημένων εποχών, κάποιοι που επιθυμούν να εξισώσουν τους τρομοκράτες της ΤΜΤ με τους προασπιστές της ελευθερίας του τόπου, θα πρέπει να καταλάβουν ότι η Ιστορία σε τούτον τον τόπο ούτε αλλοιώνεται, ούτε παραγράφεται, ούτε διαγράφεται.

Του ΘΑΝΑΣΗ ΤΣΩΚΟΥ

Για την ΤΜΤ, όφειλαν να γνωρίζουν ότι ήταν μια παραστρατιωτική οργάνωση, άμεσα καθοδηγούμενη από τον τουρκικό στρατό. Πιο συγκεκριμένα::

1)Η οργάνωση αυτή, το 1958, πήρε τη σκυτάλη από την τρομοκρατική οργάνωση ΒΟΛΚΑΝ και έκτοτε υπάρχει και δραστηριοποιείται παράνομα στο νησί. Είναι η μόνη τουρκοκυπριακή τρομοκρατική οργάνωση που έδρασε στο νησί από τότε.

2)Η παρουσία της έθεσε σε νέα βάση την εξτρεμιστική δράση στο νησί με άμεση καθοδήγησή της από το τουρκικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων. Πρώτος αρχηγός της διορίστηκε ο αντισυνταγματάρχης του τουρκικού στρατού, Ριζά Βουρουσκάν. Μαζί με τον Ριζά διορίστηκαν και άλλοι δεκατέσσερις αξιωματικοί του τουρκικού στρατού.

3)Η ΤΜΤ, την περίοδο 1958-60, είχε στα όπλα χίλιους τρομοκράτες. Ο οπλισμός έφθανε σε τακτά χρονικά διαστήματα από τα Κόκκινα στο Λιμνίτη και ανατολικά της Κερύνειας. Χαρακτηριστική είναι η σύλληψη του πλοίου «ΝΤΕΝΙΣ» στις 18 Οκτωβρίου 1959.

4)Η ΤΜΤ δημιουργήθηκε με στόχο τη διχοτόμηση της Κύπρου. Ενδιάμεσοι στόχοι της ήταν, α) η άσκηση τρομοκρατίας μεταξύ προοδευτικών Τουρκοκυπρίων, διευρύνοντας το χάσμα Ε/κ και Τ/κ, κλασική περίπτωση η δολοφονία Μισιαούλη και Καβάζογλου, β) η δημιουργία θυλάκων με στόχο τον εδαφικό διαμελισμό του νησιού, αλλά και τη δημιουργία προγεφυρώματος σε περίπτωση εισβολής για τον τουρκικό στρατό, γ) η επιβολή των διχοτομικών της επιλογών στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.

5)Πέραν των Τουρκοκύπριων εξτρεμιστών της οργάνωσης, η ΤΜΤ είχε στρατολογήσει μεγάλο αριθμό ξένων πρακτόρων με στόχο μέσα από τυφλά κτυπήματα, αλλά και τρομοκρατικές ενέργειες και δολιοφθορές, να πετύχει αποσταθεροποίηση στο εσωτερικό του κράτους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της εξάρθρωσης του δικτύου των Γάλλων «δημοσιογράφων», που τοποθέτησαν μεταξύ άλλων και τη βόμβα στις εγκαταστάσεις της SHELL στη Λάρνακα, τον Οκτώβριο του 1965.

6)Αρκετά ανεξιχνίαστα εγκλήματα, όχι απαραίτητα πολιτικά, οφείλονται στη δράση της ΤΜΤ, η οποία σχεδίαζε να δολοφονήσει και τον τότε Υπουργό Εσωτερικών και Άμυνας Πολύκαρπο Γιωρκάτζιη στην Ελβετία.

7)Το περιεχόμενο του εγγράφου που συνέταξε η τότε τουρκοκυπριακή ηγεσία στις 14 Σεπτεμβρίου 1963 και υπογράφεται από τους Ντενκτάς και Κουτσιούκ και βρέθηκε στο γραφείο του Κουτσιούκ, αποτελεί προϊόν πιέσεων της στρατιωτικής ηγεσίας της ΤΜΤ. Το έγγραφο έκανε αναφορά στις μεθοδεύσεις που σαν στόχο θα είχαν τη διχοτόμηση της Κύπρου.

8)Η ΤΜΤ διατηρούσε δίκτυο κατασκοπίας και συνεργαζόταν κατά καιρούς με αξιωματικούς και άνδρες του αποσπάσματος της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο. Μεγάλη επιτυχία των διωκτικών Αρχών και του στρατού της Κυπριακής Δημοκρατίας υπήρξε η διάλυση του δικτύου του Σουηδού Ταγματάρχη Όλσον τον Οκτώβριο του 1964. Με διαταγές του Όλσον, θα γινόταν μεταφορά με δύο τεθωρακισμένα της δύναμης τεράστιας ποσότητας οπλισμού από τα Κόκκινα στη Λεύκα.

9)Τρομοκράτες τις ΤΜΤ -για τον Ντενκτάς άτακτοι Τουρκοκύπριοι- ήταν αυτοί που εκτέλεσαν Ελληνοκύπριους αμάχους και αιχμάλωτους στρατιώτες το 1974.

10)Το 1963 η ΤΜΤ με εκτιμήσεις του Ελληνικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας διατηρούσε στα όπλα πέραν των δέκα χιλιάδων ενόπλων, τους οποίους διοικούσαν Τούρκοι αξιωματικοί. Για το λόγο αυτό και αφού στο νησί υπήρχε πραγματικός κίνδυνος για την ελληνοκυπριακή κοινότητα, έγινε η αποστολή της Ελληνικής Μεραρχίας.

Ο Ραούφ Ντενκτάς, σε συνέντευξή του το 1996, ανέφερε για την ΤΜΤ: «Η ίδρυσή της δεν συνέβαλε μόνο στην εποχή που ιδρύθηκε. Υπήρξε μια οργάνωση που είχε στους κόλπους της πειθαρχημένους και πατριώτες νέους. Συνέβαλε στους εθνικούς αγώνες και μας οδήγησε στην 20ή Ιουλίου 1974». Ας αναλογιστούν αυτοί που εξισώνουν την ΤΜΤ με τους προασπιστές της ελευθερίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου το 1963-64, αλλά και το 1967, τις εξελίξεις, αν η ΤΜΤ αφηνόταν να υλοποιήσει τα παράνομα σχέδιά της ανενόχλητη. Θα γινόταν διχοτόμηση το 1963 και σήμερα ο Ελληνισμός της Κύπρου θα ζούσε, αν ζούσε, σε ένα τουρκικό προτεκτοράτο, αφού θα προηγείτο η πλήρης κατάληψη του νησιού. Ας σεβαστούμε λοιπόν τους νεκρούς, αλλά και τα θύματα άλλων μορφών βίας της δεκαεξάχρονης δράσης των εξτρεμιστών της ΤΜΤ, Ε/κ και Τ/κ. Ας σεβαστούμε τους αγώνες αυτών, που έδωσαν ό,τι πολυτιμότερο είχαν για την ελευθερία και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας, πολεμώντας την ΤΜΤ, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Οι Βρετανο-τουρκικές συνωμοσίες εις βάρος των Ελλήνων Κυπρίων

Το "Βήμα" Λονδίνου: «Οι νεαροί Τούρκοι σοβινιστές ευθύνονται»
Γράφει η Φανούλα Αργυρού
Στις 26 Ιανουαρίου 1957 το εκφραστικό όργανο του ΑΚΕΛ Αγγλίας, «Το Βήμα» Λονδίνου, έγραψε πρωτοσέλιδα:
Τίτλος – " Τα δραματικά γεγονότα της Κυριακής – 70 ΠΥΡΚΑΙΕΣ ΑΝΑΨΑΝ ΣΤΗΝ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΩΒΙΝΙΣΤΕΣ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ – Οι Έλληνες καταγγέλλουν ότι υπεύθυνες είναι οι αγγλικές αρχές"
"Λευκωσία 23 Ιανουαρίου (Του ανταποκριτή μας). –
Η πρωτεύουσα της πατρίδας μας και όλη η Κύπρος ζουν από την Κυριακή τραγικές κρίσιμες ώρες. Ομάδες φανατισμένων νεαρών Τούρκων εξαπολύσανε οργανωμένη επίθεση κατά Ελλήνων. Η πρώτη επιδρομή εκδηλώθηκε την Κυριακή το μεσημέρι. Τούρκοι οπαδοί του Δρ. Κιουτσούκ με αναμένους κρισούς και κρατώντας δοχεία βενζίνας και πετρελαίου ώρμησαν στους δρόμους των ελληνικών συνοικιών και άρχισαν να βάζουν φωτιά σε ελληνικά καταστήματα…. ΟΙ οπαδοί του Κιουτσούκ, έβαλαν φωτιά όχι σε 10, όχι σε 20 αλλά σε 70 και πλέον καταστήματα και σπίτια της Λευκωσίας…Κανείς Τούρκος δεν πιάστηκε καμία σύλληψη Τούρκου από εκείνους που έβαλαν φωτιά…".
Στις 2 Φεβρουαρίου 1957 η εφημερίδα ‘Το Βήμα' συνέχισε και έγραψε και πάλιν πρωτοσέλιδα:
Τίτλος :"Τα τραγικά γεγονότα της Λευκωσίας – Ο Ελληνικός πληθυσμός αντιμετώπισε με θαυμαστή ψυχραιμία τις επιθέσεις και τις προκλήσεις των λίγων φανατισμένων Τούρκων – Τα έκτροπα τα καταδικάζει και η μεγάλη πλειοψηφία του τουρκικού πληθυσμού "
"Λευκωσία 26 Ιανουαρίου (Του ανταποκριτή μας). Τα έκτροπα των Τούρκων της Λευκωσίας κρατούν ακόμα σε συγκίνηση και ανησυχία όλη την Κύπρο. Η γενική άποψη είναι ότι τα έκτροπα μπορούσαν να προληφθούν ή τουλάχιστον να περιορισθούν αν οι αρχές ασφαλείας έδειχναν την επιβαλλόμενη επαγρύπνιση και δραστηριότητα.
Είναι τώρα γενικά παραδεκτό ότι τα έκτροπα ήταν δουλειά ενός πολύ περιoρισμένου αριθμού Τούρκων σωβινιστών. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η πλειοψηφία του τουρκικού πληθυσμού, όσο κι αν ακολουθεί την λανθασμένη πολιτικής της Άγκυρας σχετικά με το Κυπριακό ζήτημα, δεν εγκρίνει τους βανδαλισμούς που έγιναν στην Λευκωσία….".
Ο Τουρκοκύπριος Ιχσλάν Αλί σε άρθρο του στην τουρκική εφημερίδα ‘Μιλλιέτ' – 16 Απριλίου 1964 – δήλωσε: " Κατά το 1958 οι Βρετανοί εξώθησαν τον Ντενκτάς να δημιουργήσει αιματηρά επεισόδια μεταξύ των δυο κοινοτήτων. Θα ήταν προτιμότερον δι΄αυτον να τηρήσει σιγήν επί του σημείου τούτου. Επί τη ευκαιρία ταύτη θα ήτο ορθόν να παρατηρήσω ότι κατά κανόνα οι προδόται συσσωρεύουν πλούτον, διότι η προδοσία των αμείβεται με χρήμα. Εργάζομαι εις την χώρα ταύτην από τριάντα ετών ως εις των γνωστών ιατρών, ενώ ο Ντενκτάς ήτο μέχρι πρόσφατα κυβερνητικός υπάλληλος. Μια σύγκρισις μεταξύ των οικονομικών μας καταστάσεων θα βοηθήσει ιονδήποτε μέσον άνθρωπο να αποφασίσει ο ίδιος ποιος εκτ ων δυο είναι ο προδότης… "
Οι σχέσεις του Ρ. Ντενκτάς με τους Εγγλέζους αρχίζουν από πολύ νωρίς. Μόλις τελειώνει το Λύκειο το 1942 προσλαμβάνεται από τους Βρετανούς ως μεταφραστής, αργότερα όμως θα εξασφαλίσει υποτροφία για να σπουδάσει νομικά αφού προηγουμένως θα εργασθεί υποχρεωτικά για ένα χρόνο στην Αγγλική σχολή. Οι σπουδές έγιναν φυσικά στη Βρετανία διαρκούντος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Επιστρέφοντας εργάσθηκε ως δικηγόρος του στέμματος μέχρι το 1958. Παράλληλα δρούσε μέσα από την τρομοκρατική οργάνωση ΤΜΤ την οποία ίδρυσε… Η ΤΜΤ τα πρώτα χρόνια μετά την ίδρυσή της λειτουργούσε ως αντίποδας της ΕΟΚΑ ενώ την χρηματοδότηση ανέλαβε πλήρως η Τουρκία…
Δολοφονίες Τουρκοκυπρίων Χικμέτ και Γκιουρκάν
Ενδεικτικές είναι οι δολοφονίες των εκδοτών της εβδομαδιαίας εφημερίδας ‘Τζουμχουριέτ'. Οι Χικμέτ και Γκιουρκάν μετά από τις αποκαλύψεις που είχαν δημοσιεύσει για τα σχέδια της ΤΜΤ που στόχευαν σε δικοινοτικά επεισόδια, δολοφονήθηκαν από την ΤΜΤ στις 23 Απριλίου 1962. Η ΤΜΤ (Τουρκική Οργάνωση Αντίστασης) ιδρύθηκε το φθινόπωρο του 1957 και ήταν η διάδοχος κατάσταση της ΒΟΛΚΑΝ (Ηφαίστειο). Η δράση της οργάνωσης αυτής στρεφόταν τόσο εναντίον των Τουρκοκυπρίων οι οποίοι διατηρούσαν σχέσεις με τους ΄Ελληνες όσο και εναντίον των Ελληνοκυπρίων.
Δολοφονία Τουρκοκύπριου Ντερβίς Καβάζογλου
Ο Ντερβίς Καβάζογλου, ο Τουρκοκύπριος συνδικαλιστής που δολοφονήθηκε από την ΤΜΤ μαζί με τον Ελληνοκύπριο Κώστα Μισιαούλη σε συνέντευξή του στον ‘Φιλελεύθερο' (31 Μαίου 1964) ανέφερε πως η τουρκοκυπριακή ηγεσία εκμεταλλεύθηκε τη δολοφονία ενός Τούρκου αστυνομικού, ο οποίος καταδίωκε δύο Ελληνοκύπριους και ξεσήκωσε κύμα βίας. "Βρετανοί στρατιώτες μπροστά στα μάτια του κόσμου", σύμφωνα με τον Καβάζογλου, "βουτούσαν ύφασμα εις τα ντεπόζιτα βενζίνης αυτοκινήτων και το έδιδαν εις τους Τούρκους νέους δια να κάμουν πιο εύκολα τη δουλειά τους εις τον εμπρησμό". [Από τον Φιλελεύθερο 31.10.1999]

Φανούλα Αργυρού
Ερευνήτρια/συγγραφέας
Λονδίνο 23.3.2009