Το Κέντρο Μαύρης Θάλασσας στην Θεσσαλονίκη επισκέφτηκε χθες η Γραμματέας του ΣΑΕ Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου, συνοδευόμενη από τον Συντονιστή Νεολαίας – Περιφέρεια Καναδά Αναστάσιο Μαστοράκο, την Διευθύντρια της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας Δρ. Ελλάδα Μαυρομάτη, και την κ.Διάνα Ζουρελίδου, οι οποίες εκπροσώπησαν τον Συντονιστή του ΣΑΕ Περιφέρειας των χωρών της Μαύρης Θάλασσας κ. Ιβάν Σαββίδη.

 

Τα μέλη του ΣΑΕ υποδέχθηκε ο Πρόεδρος του Κέντρου Δρ.Αδαμίδης, ο οποίος και ενημέρωσε για την δράση και τα προγράμματα που υλοποιεί το Κέντρο Μαύρης Θάλασσας.

Η κ. Σαραντοπούλου είχε την ευκαιρία να συζητήσει εκτενώς το ζήτημα που αντιμετωπίζουν εκατόν έξι ομογενείς δάσκαλοι, οι οποίοι δεν έχουν λάβει μισθό εδώ και δύο χρόνια, αν και η προσφορά τους είναι ζωτικής σημασίας για την διατήρηση της Ελληνικής γλώσσας.

Σύμφωνα με την Δρ. Μαυρομάτη, οι οικονομικές απολαβές των εκατό ευρώ αποτελούν σημαντική πηγή εισοδήματος, ουσιαστικά τρόπο επιβίωσης για τους ανθρώπους αυτούς.

Η Δρ. Σαραντοπούλου υποσχέθηκε να κάνει την σχετική εισήγηση εκ μέρους του ΣΑΕ προς τα υπουργεία Παιδείας και Εξωτερικών, ώστε να εξασφαλισθεί η έγκαιρη αποπληρωμή των μισθών.

Η Γραμματέας του ΣΑΕ, αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα «Μητέρες του Απανταχού Ελληνισμού», το οποίο υλοποιείται από το ΣΑΕ και απευθύνεται σε γυναίκες-μητέρες που χρίζουν βοηθείας, υπό τον συντονισμό της ίδιας, και εξήγησε ότι το πρόγραμμα θα αρχίσει να εφαρμόζεται σε χώρες της πέμπτης περιφέρειας του ΣΑΕ και συγκεκριμένα στις χώρες Ρωσία, Ουκρανία, Καζακστάν, Γεωργία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Μολδαβία, Λευκορωσία, Κιργκιζία και Ουζμπεκιστάν. Άμεση θα είναι στον τομέα αυτό η συνεργασία με την Δρ. Μαυρομάτη, η οποία μαζί με την Δρ. Σαραντοπούλου θα έχουν την ευθύνη του συντονισμού στην περιφέρεια με την ευγενή στήριξη του Συντονιστή κ.Ιβάν Σαββίδη.

Ο Κ.Μαστοράκος από την πλευρά του,  αναφέρθηκε στο έργο και τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η νεολαία ΣΑΕ του Καναδά υπό την αιγίδα του Συντονιστή της Περιφέρειας Κώστα Μενεγάκη, ενώ ενημέρωσε και για την δραστηριότητα και τους στόχους τόσο της νεολαίας ΣΑΕ. Στήριξε δε την δυνατότητα συνεργασίας της Περιφέρειας Καναδά με το Κέντρο Μαύρης Θάλασσας.

Η κ. Σαραντοπούλου και ο κ. Μαστοράκος επισκέφθηκαν  ακόμη το αρχείο του Κέντρου, συνοδευόμενοι από τον κ.Αδαμίδη, τις κ.κ.Μαυρομάτη και Ζουρελίδου. Στο Αρχείο εκτίθενται έργα μεγάλης ιστορικής αξίας που αναφέρονται στην ιστορία των Ελλήνων του Πόντου.

Η κυρία Σαραντοπούλου τόνισε και πάλι την ανάγκη ίδρυσης Μουσείου Ιστορίας Ποντιακού Ελληνισμού, τη αναγκαιότητα αναφοράς στα σχολικά βιβλία της ιστορίας των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας, την ίδρυση Πανεπιστημιακής Έδρας Ποντιακού  Ελληνισμού.