Η μεγάλη Ελληνοαμερικανική οργάνωση ΑΧΕΠΑ (http://www.ahepa.org/) ανταποκρίθηκε θετικά στο κάλεσμα του Λευκού Οίκου για συμμετοχή σε μια καινούργια πρωτοβουλία που έχει γίνει γνωστή με το χαρακτηριστικό όνομα «Ενωμένοι υπηρετούμε». Πρόκειται για ένα κοινωνικό πρόγραμμα που ζητά από τους πολίτες κάθε γωνιάς της Αμερικής να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να αναλάβουν δημόσιο έργο με στόχο την αντιμετώπιση των δίχως προηγούμενο προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας, της ενέργειας και του περιβάλλοντος. Το πρόγραμμα τέθηκε ήδη σε εφαρμογή στις 22 Ιουνίου και αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου.

Ο Διευθυντής της ΑΧΕΠΑ, Basil Mossaidis που έκανε την σχετική ανακοίνωση στην Ουάσιγκτον, στα πλαίσια των εκδηλώσεων της 4ης Ιουλίου για τον εορτασμό της επετείου Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, δήλωσε ότι η οργάνωσή του ενθαρρύνει τους Έλληνες της Αμερικής να σηκώσουν τα μανίκια των πουκαμίσων τους και στρωθούν σε δουλειά, θέτοντας τις φημισμένες διανοητικές ικανότητες της ομογένειας, και τον τεράστιο δυναμισμό που αυτή διαθέτει, στην υπηρεσία του κοινού οφέλους.

O κ. Mossaidis μας υπενθύμισε ότι από την εποχή της ιδρύσεώς της η ΑΧΕΠΑ πάντοτε στηρίζονταν στις αξίες του Ελληνισμού, ιδιαίτερα το θάρρος, την συμμετοχή στα κοινά, την δικαιοσύνη και την φιλανθρωπία.  Οι πατέρες της οργάνωσης την ίδρυσαν πριν από 87 χρόνια στην Ατλάντα της Πολιτείας Τζώρτζια για να προστατεύσουν τους Έλληνες μετανάστες από τις διακρίσεις και τις επιθέσεις των διαβόητων Ku Klux Klan.  Αλλά αν και πρωταρχικός σκοπός της ήτανε η προστασία της ζωής και της περιουσίας του Ελληνοαμερικανικού στοιχείου, με την πάροδο του χρόνου η ΑΧΕΠΑ εξελίχθηκε σε μια από τις κυριότερες οργανώσεις φιλανθρωπικής, εκπαιδευτικής και κοινωνικής δράσης.

Για παράδειγμα, στην περίοδο του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου η ΑΧΕΠΑ πούλησε κρατικά ομόλογα ύψους 253 εκατομμυρίων δολαρίων για την υποστήριξη των μάχιμων Αμερικανικών δυνάμεων. Πιο πρόσφατα πρωτοστάτησε στην αποκατάσταση του Αγάλματος της Ελευθερίας και της νησίδας Elis Island, από τις εγκαταστάσεις του οποίου πέρασαν οι Έλληνες μετανάστες των παλιών καιρών. Σήμερα υποστηρίζει σθεναρά τις προσπάθειες την έρευνα για την καταπολέμηση του καρκίνου και της Μεσογειακής Αναιμίας κι έχει ανεγείρει 88 συγκροτήματα, με συνολικό αριθμό 4,600 διαμερισμάτων, που διατίθενται ως κατοικίες υπερηλίκων.

 Οι Ελληνοαμερικανοί έχουνε μακρά και πλούσια παράδοση επιδόσεων στον κοινωνικό τομέα η οποία, σύμφωνα με τον Basil Mossaidis, συνεχίζεται έντονα και σήμερα από ομογενείς όπως για παράδειγμα η Maria Foscarinis, Ιδρύτρια και Διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Νομικής Βοήθειας σε Αστέγους και Φτωχούς (http://www.nlchp.org/) και τον καθηγητή Peter Diamandis, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ιδρύματος XPrize (http://www.xprize.org/). Όσο για τον κατάλογο των Ελληνοαμερικανών φιλανθρώπων είναι εξαιρετικά μεγάλος για να χωρέσει σε ένα άρθρο σαν αυτό.

Ιδιαίτερη υπερηφάνεια πάντως νοιώθει η ΑΧΕΠΑ για τον ρόλο της στο έργο του δημοσίου. Μάλιστα ένα εξέχον μέλος της οργάνωσης, ο Βουλευτής John Sarbanes, από την Πολιτεία Μέρυλαντ, έχει αρχίσει πρόσφατα μια πρωτοβουλία για την προώθηση του Ελληνισμού στο Αμερικανικό Δημόσιο. (http://www.facebook.com/people/John-Sarbanes/500068639). Αυτό που επιδιώκει ο ομογενής βουλευτής είναι να επισύρει μεγαλύτερη προσοχή στην συμβολή που κάνουν καθημερινά οι Ελληνοαμερικανοί στις κοινότητες στις οποίες ζούνε από άκρου σε άκρο των ΗΠΑ. Παράλληλα η πρωτοβουλία προώθησης του Ελληνισμού στο Αμερικανικό Δημόσιο είναι και ένα βήμα για τους Έλληνες της Αμερικής να καταδείξουν ότι η κοινότητά τους εργάζεται για το κοινωνικό όφελος ανταποδίδοντας στην κοινωνία τα όσα εκείνη πρόσφερε στους μετανάστες γονείς και παππούδες τους από την Ελλάδα, σε προηγούμενες εποχές.

Από τον Διευθυντή της ΑΧΕΠΑ μαθαίνουμε επίσης ότι αν και δεν έχουν ακόμα κλείσει καλά-καλά δύο εβδομάδες από τότε που ξεκίνησε η πρωτοβουλία του Λευκού Οίκου «Ενωμένοι υπηρετούμε» εν τούτοις έχουν ήδη ενταχθεί σε αυτήν πολλοί νέοι ομογενείς, μέλη του λεγόμενου Ελληνοαμερικανικού Προοδευτικού Δικτύου.

Ο Basil Mossaidis κατέληξε λέγοντας ότι προσβλέπει να δει όλες τις Ελληνοαμερικανικές οργανώσεις, από ομοσπονδίες μέχρι κοινωνικές λέσχες να ανταποκριθούν κι αυτές στο κάλεσμα του Λευκού Οίκου για συμμετοχή στο δημόσιο έργο, είτε απ ευθείας αναλαμβάνοντας κάποιο αξιόλογο πρόγραμμα είτε μέσω άλλων κοινοτικών φορέων που ήδη έχουν σε εφαρμογή τέτοια προγράμματα. 

πηγή: Η Φωνή της Αμερικής