Tην 20η Ιουλίου ε.ε. η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’ εδέχθη στην Πατριαρχική Έδρα τα μέλη της Παγκρητικής Ενώσεως Αμερικής, η οποία αφίχθη στην Αλεξάνδρεια με πλοίο προερχόμενο από την Κρήτη, εντός του οποίου η Π.Ε.Α πραγματοποιεί την ετήσια γενική της συνέλευση εν πλω.

Στην Αίθουσα του Θρόνου ο Μακαριώτατος προσεφώνησε τους επισκέπτες, τους οποίους συνόδευαν ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.Ειρηναίος, ο Θεοφιλ.Επίσκοπος Ολύμπου κ.Άνθιμος και ο Εντιμ.Νομάρχης Χανίων, αναφερθείς στην πολυσχιδή δράση του παλαιφάτου Πατριαρχείου στην αφρικανική ήπειρο, ως και στα χαροποιά αισθήματα που προκαλεί η επίσκεψη των συμπατριωτών Του στην περιώνυμη Μεγάλη Πόλη.

Ο Εντιμ.Πρόεδρος της Π.Ε.Α. κ.Εμμανουήλ Βεληβασάκης εξήρε την προσωπική διαδρομή και το καλλίκαρπο πρωθιεραρχικό έργο της ΑΘΜ, εκφράζοντας την αδιάκοπη στήριξη της Ενώσεως προς αυτό, ενώ η Πρόεδρος των κυριών της Π.Ε.Α. προσέφερε εκ μέρους τους σχολικά είδη για τα παιδιά της Αφρικής.

Κατόπιν ο Μακ.Πατριάρχης ετίμησε τον Σεβ.Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.Ειρήναιο με τον Ταξιάρχη μετ'  Αστέρος του Λέοντος του Αγίου Μάρκου, ως και τον Εντιμ.κ.Βεληβασάκη με τον Σταυρό Α' Τάξεως του Πατριαρχείου.

Ακολούθως παρετέθη δεξίωση και περιήγηση της πολυπληθεστάτης ομάδος των επισκεπτών στο Πατριαρχικό Μέγαρο, την Πατριαρχική Βιβλιοθήκη και τον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, μετά το πέρας της οποίας ο Μακαριώτατος μετέβη στο πλοίο που φιλοξενεί τους εξ Αμερικής Κρήτες, όπου χαιρέτισε τις εργασίες της Γενικής Συνελεύσεως και παρεκάθησε στο προς τιμήν Του παρατεθέν επίσημο γεύμα.