Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του προγράμματος φιλοξενίας της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού για παιδιά αποδήμων Ελλήνων από όλο τον κόσμο. 720 περίπου παιδιά Ελληνικής καταγωγής από 51 χώρες, ηλικίας 8-12 ετών φιλοξενούνται σε δύο περιόδους στις κατασκηνώσεις του Υπουργείου Εξωτερικών στη Μαλεσίνα και την Επανομή, παρακολουθώντας το πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει μαθήματα ελληνικής γλώσσας, επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους, μαθήματα ιστορίας και μυθολογίας και πολλές άλλες δραστηριότητες.

Παρών στην αποχαιρετιστήρια εκδήλωση της Μαλεσίνας που έγινε χτες ήταν και ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα αποδήμου Ελληνισμού, κ. Θεόδωρος Κασσίμης ο οποίος όπως ανέφερε μετά το τέλος της εκδήλωσης:

«Είναι συγκινητικό να βρίσκομαι ανάμεσα σε τόσα  ελληνόπουλα από κάθε γωνιά του κόσμου και ακόμα περισσότερο γιατί ειδικά φέτος  είναι μαζί μας παιδιά από τα δημοτικά σχολεία «Republica Grecia»  της Χιλής και από το «La Grecia» της Ουρουγουάης. Είναι παιδιά που αγαπούν την Ελλάδα, διδάσκονται καθημερινά την Ελληνική γλώσσα και τα φέραμε εδώ μαζί με τα ελληνόπουλα για να νοιώσουν από κοντά , ποια είναι η Ελλάδα που αγάπησαν. Τα παιδιά όλες αυτές τις μέρες που βρίσκονται εδώ μαθαίνουν ελληνικά, χορεύουν ελληνικούς χορούς, τραγουδάνε ελληνικά τραγούδια, γλεντάνε  ελληνικά. Επισκεφθήκανε τους Δελφούς και την Ακρόπολή και ήρθαν κοντά με την ιστορία της πατρίδας τους. Αισθανόμαστε περήφανοι που τα παιδιά αυτά φεύγοντας από την κατασκήνωση έχουν γεμίσει τη ψυχή τους με περισσότερη Ελλάδα και γυρνώντας στις πατρίδες τους, μεταφέρουν τις εμπειρίες τους στους γονείς και τους φίλους τους και γίνονται έτσι η γέφυρα της Ελλάδας με τις χώρες  που ζουν.»

Ο κ. Κασσίμης μεταξύ άλλων προανήγγειλε τη δημιουργία νέων οικίσκων και χώρων αναψυχής στις κατασκηνώσεις για να υπάρχει η δυνατότητα από το επόμενο έτος να φιλοξενηθούν ακόμα περισσότερα παιδιά.