Δεν Ξεχνούμε. Δεν ξεχνούμε αυτούς που αδράξανε τις πύλες και τις ανοίξαν στον εχθρό. Δεν ξεχνούμε τους σκοτωμένους , το ξεσπιτωμό και την κατοχή.Στις 20 Ιουλίου 1974 με πρόσχημα την ανατροπή της Συνταγματικής τάξης από το πραξικόπημα σε βάρος της Κυβέρνησης Μακαρίου, που προηγήθηκε στις 15/7/1974, τέθηκε σε εφαρμογή η βασικότερη φάση της Βρεττανο Τουρκικής συνομωσίας σε βάρος της Κύπρου και του Λαού της με άξονα της την Τουρκική στρατιωτική εισβολή.

Στόχος  της Τουρκικής στρατιωτικής εισβολής δεν ήταν η αποκατάσταση της Συνταγματικής Νομιμότητας στην Κύπρο αλλά η υλοποίηση του σχεδίου διαχωρισμού της Κύπρου σε Τουρκικό  και Ελληνικό μέρος, επιδίωξη την οποία απέτυχαν να υλοποιήσουν το 1960 που συζητείτο  η αποαποικιοποίηση της Κύπρου. Ο τρόπος που θα επιτυγχάνετο ο στόχος ήταν να κατακτηθεί έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας  από το οποίο να εκδιωχθεί ο γηγενής  Ελληνοκυπριακός πληθυσμός, ο οποίος πλειοψηφούσε με ποσοστό πέραν του 85% , και εκεί να συγκεντρωθούν όλοι οι Τουρκοκύπριοι από όλα τα μέρη της Κύπρου. Με πρωτοφανή βιαιότητα έγινε το Εθνικό ξεκαθάρισμα  των Ελληνοκυπρίων από τα κατεχόμενα με τη μέθοδο των δολοφονιών, απαγωγών, κακομεταχείρισης, βιασμών αιχμαλωσίας, φόρτωμα σε λεωφορεία και βίαιη μεταφορά στις ελεύθερες περιοχές . Ο τελικός απολογισμός ήταν 200.000 πρόσφυγες, 6.000 νεκροί, 1619 αιχμάλωτοι  πολέμου και απαχθέντες πολίτες των οποίων η τύχη άρχισε μόλις πρόσφατα να αποκαλύπτεται μέσα από  ομαδικούς τάφους.

Το δεύτερο σκέλος , της συνομωσίας, που αφορούσε τη μεταφορά και συγκέντρωση όλων των Τουρκοκυπρίων στα κατεχόμενα επιτεύχθηκε μετά από ωμό εκβιασμό της ΄Αγκυρας να προχωρήσει σε κατάληψη ολόκληρης της Κύπρου  αν δεν επετρέπετο να συρθούν  οι Τουρκοκύπριοι, έστω και παρά τη θέληση τους, όλοι στα κατεχόμενα. Αυτό έγινε με συμφωνία μέσω του ΟΗΕ να μεταφερθούν οι Τουρκοκύπριοι, τάχα για ανθρωπιστικούς λόγους, προσωρινά, για να επανενωθούν οι οικογένειες που είχαν χωρίσει ως αποτέλεσμα του πολέμου, με αντάλλαγμα να επιτραπεί στις 20.000  Ελληνοκύπριους που εξακολουθούσαν να ευρίσκονται στην Καρπασία να παραμείνουν εκεί. (Η συμφωνία της 3ης Βιέννης)  Οι Τουρκοκύπριοι μεταφέρθησαν  στα κατεχόμενα  ενώ οι εγκλωβισμένοι στην Καρπασία έχουν μειωθεί στους 300 περίπου γέρους.

Αμέσως μετά την εκεχειρία, και αφού ο Μακάριος δεν είχε σκοτωθεί , όπως είχε σχεδιασθεί, η Βρεττανική Διπλωματία μερίμνησε να τροχιοδρομηθεί πορεία μέσα από την οποία:

(α) Θα εδίδετο χρόνος στην Τουρκία να εδραιώσει τα κατοχικά δεδομένα  και να δημιουργήσει τις συνθήκες υλοποίησης της λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας , λειτουργώντας παράνομο Κράτος στα κατεχόμενα με υποτελή Τουρκοκυπριακή διοίκηση.

(β) Μέσα σε αυτόν το χρόνο, το Κυπριακό  να εκφυλίζεται συνεχώς και μεθοδικά από θέμα εισβολής,  κατοχής  και καταπάτησης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε μια δικοινοτική διαφορά ποσοστών εδάφους που θα μείνει υπό Τουρκοκυπριακή   Διοίκηση και διαμοιρασμού της εξουσίας στο νέο Ομόσπονδο Κυπριακό Κράτος.

Οι Ηγέτες μας, διαχρονικά , είτε απέτυχαν να εκτιμήσουν τις επιδιώξεις της Βρεττανικής Διπλωματίας η οποία συνοδοιπορούσε με την Τουρκική Διπλωματία, είτε συνειδητά  επέλεξαν να υπηρετήσουν τη Βρεττανο Τουρκική συνομωσία. Οποιοδήποτε  και να συμβαίνει από τα δύο, η ουσία είναι  ότι σήμερα 35 χρόνια  μετά, με την πολιτική που ακολουθείται   και το στόχο που επιδιώκεται για Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, το Παράνομο Καθεστώς  με τη συναίνεση  και ανοχή της Κυπριακής Κυβέρνησης έχει  εδραιωθεί, έχει εξασφαλίσει πολιτική αναβάθμιση και οικονομική στήριξη.

Με τη  δαιμονοποίηση της Πολιτικής Τάσσου Παπαδόπουλου και την υποψηφιότητα  και εκλογή του Δημήτρη Χριστόφια στην προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι Βρεττανοί κατάφεραν να ανακόψουν μια δυνητική πορεία αλλαγής, καλλιεργώντας διεθνώς μια εικόνα ετοιμότητας του νέου Προέδρου, Δημήτρη Χριστόφια,  να λύσει το Κυπριακό.

Βέβαια οι Βρεττανοί ποτέ δεν προσβλέπουν σε λύση δίκαιη του Κυπριακού   που να αποκαθιστά τη  Διεθνή νομιμότητα στην Κύπρο. Μόνιμος στόχος της Βρεττανικής Διπλωματίας είναι η νομιμοποίηση των κατοχικών δεδομένων  την οποία προσπαθούν να εκμαιεύσουν από τον  νέο  Πρόεδρο με κολακείες , παγιδεύσεις και ψεύτικες υποσχέσεις.

Γιαυτό , αφού μέσα από τις απευθείας διαπραγματεύσεις, στη βάση που διεξάγονται, έχουν εξασφαλίσει και άλλες υποχωρήσεις από μέρους μας, αφού αναβαθμίστηκε περαιτέρω το Παράνομο Καθεστώς, τόσο πολιτικά, όσο και οικονομικά, σε συνεργασία και συντονισμό  με την Αμερική, την Τουρκία και την άβουλη Ευρώπη, κλιμακώνουν τις πιέσεις και τους εκβιασμούς για να οδηγηθούμε    σε λύση μέχρι το τέλος του έτους.

Το Διεθνές σκηνικό φαίνεται να απαιτεί όπως το Κυπριακό  λυθεί τώρα, στη βάση των κατοχικών δεδομένων, ή τουλάχιστον να υπογραφεί μια συμφωνία αρχών. Να υπογραφεί ότι η λύση θα είναι Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία  , με όλες τις άχρηστες «γαρνιτούρες» περί αρχών που πλασάρονται παράλληλα, για προπέτασμα.

Επιδιώκεται δηλαδή με μια τέτοια καταρχήν συμφωνία να κατοχυρώσουν  όλα όσα έχει εξασφαλίσει η Τουρκία, μέσα από τις συνομιλίες «θέατρο»  και να δημιουργηθεί το άλλοθι στους Βρεττανούς  Αμερικανούς και Ευρωπαίους να αναπτύξουν  απευθείας δραστηριότητες με το Παράνομο Καθεστώς , ωσάν να είναι Κράτος, έστω και χωρίς ανταλλαγή Πρέσβεων.

Εμάς οι Ηγέτες μας θα διαλαλούν ότι ο αγώνας συνεχίζεται και ότι  διεκδικούν  τα δίκαια μας …

Οι Ηγέτες μας,  όχι μόνο δεν ζήτησαν   με Δημοψήφισμα  από το 1977 να πάρουν την άποψη  του Λαού κατά πόσον θα συμφωνούσε  να τουρκέψει ένα μέρος της Κύπρου με λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας , αλλά και όταν ο λαός το 2004 απέρριψε τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία καταψηφίζοντας το απαράδεκτο Διζωνικό  Δικοινοτικό  Σχέδιο ΑΝΑΝ, προκλητικά πέταξαν στον κάλαθο των αχρήστων   την ετυμηγορία του και σε συγχορδία με  τους Βρεττανούς εξακολουθούν να  επιχειρούν να του φορτώσουν τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία,  με το έτσι θέλω.

Προειδοποιούμε ότι οι πρόσφυγες δεν θα δεσμεύονται  με οποιαδήποτε μονομερή συμφωνία η οποία να τους απεμπολεί το αναφαίρετο   δικαίωμα της επιστροφής  και επανεγκατάστασης  στις πατρογονικές εστίες, απελευθερωμένες  από τον  Τουρκικό στρατό, τους Τούρκους και άλλους ξένους έποικους και σφετεριστές, καθώς και τους Τουρκοκύπριους οι οποίοι πρέπει να επιστρέψουν  και αυτοί στα δικά τους τα χωριά. Καλούμε τους αδελφούς πρόσφυγες να μην πέσουν  θύμα της Βρεττανικής προβοκάτσιας που θέλει να μας χωρίσει σε πρόσφυγες επιστρέφοντες και μη. Η μοίρα μας είναι κοινή και η επίλυση του Κυπριακού  πρέπει να είναι συνολική με την ταυτόχρονη δικαίωση όλων μας.

Καλούμε τον υπόλοιπο Κυπριακό  λαό, να λάβει σοβαρά υπόψη ότι  με τη νομιμοποίηση των κατοχικών  δεδομένων  και την εγκατάλειψη των κατεχομένων περιοχών στους Τούρκους θα ανοίξει ο δρόμος  για την Τουρκία να αρχίσει να επιβουλεύεται την υπόλοιπη Κύπρο.

Δεν σώζεται η Κύπρος με τη νομιμοποίηση   της κατοχής και των κατοχικών δεδομένων. Αντίθετα, μόλις υπογραφεί η λύση θα μας γυρίσουν όλοι την πλάτη και θα μας αφήσουν  στο έλεος των επεκτατικών ορέξεων της ΄Αγκυρας.

Το μήνυμα  μας σε αυτή την 35η χρονιά που η κατοχή συνεχίζεται είναι ξεκάθαρο:

  • Απορρίπτουμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας την άποψη ότι φταίξαμε ως Λαός το 1974 και πρέπει να πληρώσουμε τίμημα.
  • Απορρίπτουμε τον εμπαιγμό ότι με λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας θα επιστρέψουν πρόσφυγες στην υπό Τουρκοκυπριακή Διοίκηση ζώνη.
  • Απορρίπτουμε τον ύστατο εξευτελισμό που μας επιφυλάσσεται να απεμπολήσουμε το αναφαίρετό μας δικαίωμα στην επιστροφή και επανεγκατάσταση στα χωριά μας , στα σπίτια και τις περιουσίες μας για μερικά αργύρια.
  • Απορρίπτουμε τις επιλογές αποζημίωσης και ανταλλαγής περιουσίας για να μπορέσει να υλοποιηθεί το κατοχικό δεδομένο του γεωγραφικού διαχωρισμού Ελλήνων και Τούρκων της Κύπρου..
  • Πρέπει να σταματήσει η πορεία προς λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας τώρα και άμεσα, διαφορετικά, αν τελικά επιβληθεί, τα κατεχόμενα σε πρώτη φάση θα τουρκέψουν και θα υποθηκευθεί το μέλλον του Κυπριακού Ελληνισμού στην ελεύθερη Κύπρο στον Τουρκικό επεκτατισμό με ημερομηνία λήξης.
  • Πρέπει να αντέξουμε και να παλέψουμε για τη μόνη καθαρή λύση που είναι μόνο η απελευθέρωση  και σε αυτή θα επιμείνουμε μέχρι τέλους.
  • Διεκδικούμε ότι απολαμβάνει ο κάθε άλλος Ευρωπαίος πολίτης.

Μην παρασύρεσθε αδέλφια με τις ψεύτικες υποσχέσεις και τις κολακείες  των Βρεττανών, Αμερικανών. Διψούν για την υπογραφή μας για να «κλήσει» το Κυπριακό κατά τρόπο που να διασφαλίζει τα δικά τους συμφέροντα, έστω και αν αυτό θα σημαίνει νομιμοποίηση του εγκλήματος που διεπράχθει σε βάρος μας. Αν τα καταφέρουν  θα μας κάνουν περίγελο του κόσμου και της Ιστορίας.

Μπορούμε και με  τη βοήθεια και του θεού ο αγώνας μας θα είναι νικηφόρος.

Για το Σωματείο Αδούλωτη Κερύνεια

Ιωάννης Σιεκέρσαββας

Γραμματέας