Ο Ταμίας του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) κ. Κωνσταντίνος Δημητρίου παραβρέθηκε και μίλησε στο επιμορφωτικό σεμινάριο για τους εκπαιδευτικούς Α΄/θμιας και Β΄/θμιας Εκπαίδευσης, που αποσπώνται από το σχολικό έτος 2009-10 σε σχολικές μονάδες του εξωτερικού. Το σεμινάριο διοργανώθηκε στην Αθήνα από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (Ειδική Γραμματεία Π.Ο.Δ.Ε. και ΔΙΠΟΔΕ) και το Ινστιτούτο Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης (ΙΠΟΔΕ), στο ΔΣ του οποίου συμμετέχει ο κ. Δημητρίου ως εκπρόσωπος του Προεδρείου του ΣΑΕ.

Στην ομιλία του ο κ. Δημητρίου ανέλυσε διεξοδικά τα θέματα της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στην Ευρώπη, όπου αποσπάται η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών, και ειδικότερα αυτά της Γερμανίας, μέσα από την πολύχρονη εμπειρία του και ως Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων στη χώρα αυτή. «Γνωρίζουμε πόσο σημαντική και παράλληλα σύνθετη υπόθεση είναι η εκπαίδευση σε μια εποχή ραγδαίων παγκοσμίων εξελίξεων. Πεποίθησή μου είναι ότι η νέα εποχή απαιτεί γενναίες αποφάσεις», τόνισε ο κ. Δημητρίου, μεταφέροντας το στίγμα του προβληματισμού που επικρατεί στη μεγαλύτερη ελληνική συλλογικότητα της Ευρώπης.

Σε ότι αφορά στους εκπαιδευτικούς στα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού ο κ. Δημητρίου τόνισε ότι μολονότι οι περισσότεροι απ΄ αυτούς καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, προκειμένου να μεταδώσουν τις απαιτούμενες γνώσεις στους μαθητές τους, τα αποτελέσματα δεν είναι πάντα τα αναμενόμενα. Για το λόγω αυτό διατύπωσε την πρόταση οι εκπαιδευτικοί να αποσπώνται τουλάχιστον για μια δεκαετία, να έχουν όμως ουσιαστική μετεκπαίδευση και διαπολιτισμική εκπαίδευση. Τα προσόντα αυτά, επισήμανε, δεν διασφαλίζονται με επιμορφωτικά σεμινάρια, αλλά με ειδικά προγράμματα μετεκπαίδευσης, διάρκειας δύο εξαμήνων.

Ο κ. Δημητρίου αναφέρθηκε και στο μοντέλο των δίγλωσσων Ευρωπαϊκών Σχολείων στο Βερολίνο, που θα πρέπει, όπως τόνισε, να προστατευθούν προκειμένου να λειτουργήσουν ως υπόδειγμα για άλλες περιοχές με συμπαγή παρουσία ελλήνων. «Μας ενδιαφέρει η πρόοδος και η απρόσκοπτη σχολική πορεία των ελληνοπαίδων, αποδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και της ανάπτυξης των πολιτισμικών μας στοιχείων. Προωθούμε την πολύγλωσση εκπαίδευση, τις διαπολιτισμικές δεξιότητες, την αντιρατσιστική παιδεία, στοιχεία που κατά την άποψη μου συνθέτουν τη βάση του ανθρωπίνου κεφαλαίου του 21ου αιώνα», κατέληξε ο κ. Δημητρίου.

Συνάντηση με τον Υφυπουργό Οικονομίας κ. Αντώνη Μπέζα

Κατά την παραμονή του στην Αθήνα ο κ. Δημητρίου είχε συνάντηση με τον υφυπουργό Οικονομίας κ. Αντώνη Μπέζα, με τον οποίο συζήτησε φορολογικά θέματα που αφορούν στους απόδημους έλληνες. Μεταξύ άλλων ενημερώθηκε ότι για το 2009 η κύρια κατοικία των αποδήμων στην Ελλάδα, με εμβαδό μέχρι 200 τ.μ. ή με αξία μέχρι 300.000 ευρώ, απαλλάσσεται του Ενιαίου Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΕΤΑΚ), κάτι που δεν ίσχυε μέχρι σήμερα.