Σε συνάντηση των Δημάρχων των κατεχόμενων Δήμων της Επαρχίας Κερύνειας που έγινε με αφορμή τον 35ο μαύρο Ιούλιο, δεν ακούσαμε τον Πρόεδρο να μιλά για την επιστροφή των Κερυνειωτών, ούτε τον ακούσαμε να δηλώνει ότι η κατεχόμενη Επαρχία Κερύνειας πρέπει να παραδοθεί στους νόμιμους κατοίκους της όπως δηλώνει για την Αμμόχωστο. Τον ακούσαμε όμως  να δηλώνει ότι είναι δίπλα από τους Κερυνειώτες στη ίδια έπαλξη διεκδίκησης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μας.  

Σε ποια πράγματι έπαλξη να αναφέρεται ο Πρόεδρος; Διερωτώμαστε.

Μήπως στην  έπαλξη που καθόρισε ο Κερυνειώτικος Λαός για απελευθέρωση και επιστροφή, χωρίς όρους και περιορισμούς , σε μια ελεύθερη Επαρχία Κερύνειας απαλλαγμένης από Τουρκικά στρατεύματα, απαλλαγμένη από όλους ανεξαίρετα τους Τούρκους και άλλους έποικους και με τους Τουρκοκύπριους πίσω στα δικά τους χωριά στις ελεύθερες περιοχές;

Μήπως στην έπαλξη που καθόρισε και επιμένει ο ίδιος ο Πρόεδρος για λύση δηλαδή Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με «ότι αυτή συνεπάγεται», όπως μας διαμήνυσε από το Κατάρ;

ή, για λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας «την οποία δεν είναι σίγουρο αν θα την εξασφαλίσουμε ακόμη και αυτήν» και μάλιστα με προαποφασισμένο και χιλιοειπωμένο από τον ίδιο τον Πρόεδρο ότι, «φταίμε για το Κυπριακό ως Λαός και πρέπει να τιμωρηθούμε γιαυτό και να πληρώσουμε τίμημα στη λύση του» ;  Τι σημαίνει τούτο για τον πρόσφυγα, Κερυνειώτη και μη Κερυνειώτη; Τι σημαίνει για τον κάθε απλό Κύπριο πολίτη;

Τα ερωτήματα είναι πράγματι βασανιστικά και αφορούν την ουσία του Προβλήματος και του αγώνα μας και  35 χρόνια μετά νομίζουμε ότι έχει ωριμάσει ο χρόνος να σταματήσουν τα παιγνίδια των εντυπώσεων και τα ερωτήματα να απαντηθούν από όλους. Τόσο από τον Πρόεδρο τον ίδιο , όσο και από όλα τα Κόμματα. Πρέπει να σταματήσει να παίζεται κρυφτούλι επειδή  έτσι υποβάλλουν οι ξένοι. Η Πολιτική  ηγεσία πρέπει να ξεκαθαρίσει την κατάσταση.

Εμείς απαντήσαμε και απαντούμε και πάλιν χωρίς δισταγμό ότι, Λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας αποκλείει, εκ του ορισμού της λύσης, την επιστροφή Ελληνοκυπρίων προσφύγων στη ζώνη που θα διοικούν οι Τούρκοι και πρέπει να υπάρξει επανατοποθέτηση του Κυπριακού σε καθαρά αντικατοχική βάση , αφού το Κυπριακό είναι θέμα εισβολής, κατοχής και καταπάτησης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.. Η επανατοποθέτηση να γίνει  είτε αυτόβουλα από τα Κόμματα , είτε μέσα από Δημοψήφισμα το οποίο να ζητά από το Λαό να απαντήσει στο ερώτημα κατά πόσον συμφωνεί ή όχι να διαχωριστεί γεωγραφικά ο Λαός μας στη βάση φυλής και θρησκείας όπως μας έχει χωρίσει η Τουρκική κατοχή. Δηλαδή με άλλα λόγια αν δέχεται, οι Τούρκοι να συνεχίσουν να ζουν ξεχωριστά και οι Έλληνες ξεχωριστά, πλάϊ- πλαϊ , σε δύο καθαρόαιμα Κρατίδια.

Αυτοί που θα εξακολουθούν να υποστηρίζουν λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και παράλληλα να μιλούν και για επιστροφή των προσφύγων θα πρέπει να εξηγήσουν ξεκάθαρα πώς πρακτικά θα γίνει τούτο.

Πρέπει να γίνει επιτέλους κατανοητό από τους διαχειριστές του Κυπριακού ότι οι Τούρκοι μας κοροϊδεύουν και πρέπει επιτέλους, να σταματήσει αυτή η φαρσοκωμωδία με επανατοποθέτηση του Κυπριακού όπως αναφέραμε ήδη πιο πάνω.

Ο Κερυνειώτικος Λαός και  είμαστε βέβαιοι και όλοι οι άλλοι πρόσφυγες το ίδιο , θα αναμένουμε μια ξεκάθαρη επιτέλους απάντηση.

Από το Σωματείο Αδούλωτη Κερύνεια.