«ΑΥΤΟΣ Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΕΝΙΟΣ ΤΟΠΟΣ, ΤΡΑΒΗΞΕ ΠΑΝΩ ΤΗΣ ΤΑ ΒΛΕΜΜΑΤΑ ΘΕΩΝ ΚΑΙ ΔΑΙΜΟΝΩΝ. ΧΤΙΣΜΕΝΗ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΝΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΛΕΟΝ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΠΟ ΔΙΑΚΟΠΩΝ ».
Συνέντευξη του δημάρχου Πάργας, Σπύρου Πηγή στο GreekAmericanNewsAgency και την Αντωνία Πατσίδου.
1) Η Πάργα παρουσίασε την πρώτη οργανωμένη τουριστική κίνηση το 1957 με την άφιξη των Γάλλων τουριστών του CLUΒ ΜΕDΙΤΕRRΑΝΝΕ. Από τότε ως σήμερα η Πάργα έχει αναπτυχθεί τουριστικά σε πολλούς τομείς, αποτελώντας έναν από τους πλέον οργανωμένους τουριστικούς προορισμούς. Ποια είναι τα πλάνα του δήμου Πάργας στο τουριστικό κομμάτι και στον τομέα των υποδομών;
Η τουριστική υποδομή στην Πάργα ξεκίνησε το 1957, ενώ από το 1959 ξεκινάει οργανωμένα ο τουρισμός δηλαδή με την άφιξη γκρουπ των Γάλλων τουριστών. Το πρώτο μεγάλο ξενοδοχείο έγινε το 1967 και σιγά -σιγά έγιναν μικρά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα διαμερίσματα. Το 1986 η Πάργα χαρακτηρίζεται ως κορεσμένη περιοχή και ξεκινάει ο υποτουρισμός δηλ. δε μπορούσανε να χτιστούν ξενοδοχεία και όλοι κάνανε δεκαπέντε-δεκαέξι δωμάτια. Έτσι έγινε ένας συναγωνισμός όπου με καλή παροχή υπηρεσιών αναπτύχθηκε η περιοχή. Ήδη από το 2006 με τον αναπτυξιακό νόμο μπορούν να γίνουν νέες επενδύσεις, αλλαγές παλιών ξενοδοχείων και δημιουργία νέων.
-
2) Η έδρα του Δήμου βρίσκεται στην πόλη της Πάργας, η οποία και συγκεντρώνει τις περισσότερες δραστηριότητες και αποτελεί το διοικητικό, οικονομικό και εμπορικό κέντρο της περιοχής, με το μεγαλύτερο μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς. Tο δημαρχείο στεγάζεται σε ένα πρώην ξενοδοχείο, ο δήμος πληρώνει ενοίκιο και ουσιαστικά είναι άστεγος.
Υπήρχε παλιά ένα οίκημα του δήμου λόγω όμως του ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτουμε μεταφερθήκαμε σε ένα κτίριο που ήταν πρώην ξενοδοχείο. Ο δήμος έχει στα χέρια του μελέτη για ένα παλιό διατηρητέο κτίριο που ανήκει στον ίδιο ιδιώτη στο κέντρο της Πάργας και μπορεί να γίνει ένα μεγάλο έργο δηλ. το νέο δημαρχείο. Δεν υπάρχει όμως -λόγω και των οικονομικών προβλημάτων του δήμου- χρηματοδότηση από κάποιον φορέα. Είναι γραφειοκρατικό το θέμα. Έχουμε εδώ και δυόμιση χρόνια μια πρόταση για δημιουργία parking στο κέντρο της Πάργας αλλά ακόμη δεν έχουμε το πράσινο φως.
-
3) Η υποθαλάσσια οδική διάβαση του διαύλου Ακτίου – Πρέβεζας εξασφαλίζει την ταχύτερη σύνδεση της Αιτωλοακαρνανίας και της Νότιας Ελλάδας με την παραλιακή ζώνη των νομών Πρέβεζας – Θεσπρωτίας και του Λιμένα Ηγουμενίτσας. (foto-Ζεύξη_Ακτίου_Πρέβεζας ).
Η υποθαλάσσια οδική διάβαση είναι ένα σημαντικό έργο που έγινε και εξυπηρετεί τους επισκέπτες πληρώνοντας τρία ευρώ. Στα τρία χιλιόμετρα από εκεί βρίσκεται το αεροδρόμιο του Ακτίου που εξυπηρετεί όλες τις πτήσεις, όλη την παράκτια ζώνη και τη Λευκάδα καθώς και οποιοδήποτε άλλο προορισμό. Σε ότι αφορά τη Θεσσαλονίκη η Εγνατία οδός που ξεκινάει απ'το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και καταλήγει χωρίς καμία παράκαμψη μέχρι τον Έβρο, η διαδρομή που γίνεται είναι η έξοδος που εξυπηρετεί την Πάργα. Βγαίνοντας κάποιος από Θεσσαλονίκη καθοδηγείται με πινακίδες και μέσω της Ε65 που είναι ο δρόμος Ηγουμενίτσα-Πρέβεζα φτάνει στην Πάργα. Ο δήμος καταθέτει σε λίγες ημέρες μια πρόταση να κάνει εγκάρσια τομή ώστε να κάνει αυτή τη διαδρομή- τον κόμβο από την Πάργα-Θεσσαλονίκη σε 5 χιλ. αντί για 25, που γίνεται τώρα. Αυτό αποτελεί το πιο σημαντικό και κοινωνικό έργο-το έργο της Εγνατίας οδού- που έγινε αυτή την εποχή γιατί, η γρήγορη μετάβαση αποτελούσε παλιότερα όνειρο για τους οδηγούς αφού γινότανε μέσα σε οκτώ ώρες. Ενώ τώρα γίνεται σε τρεις.
-
4) Η Πάργα λόγω γεωγραφικής θέσης-βρίσκεται απέναντι από τη Λιβύη- παρουσιάζει έντονο πρόβλημα το χειμώνα με τους ανέμους. Η θάλασσα φουσκώνει και δημιουργούνται προβλήματα. Τι γίνεται μ'αυτό το πρόβλημα και πως μπορεί να επιλυθεί τεχνικά;
Η γεωγραφική θέση της Πάργας είναι 900 χιλ. από τη Λιβύη και λόγω του γεγονότος ότι δεν παρεμβάλλονται νησιά οι νοτιοδυτικοί άνεμοι έρχονται κατευθείαν στο λιμάνι της Πάργας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να έχουμε δύσκολες καιρικές συνθήκες με ανέμους των 9 και 10 μποφώρ. Ήδη αναθέσαμε σε μελετητές να γίνει κυματοθραύστης μπροστά από την πόλη της Πάργας- πρότυπο Δανίας- που παρουσιάζει παρόμοιο πρόβλημα. Οι τεχνικές υπηρεσίες το έχουν αναλάβει, η τεχνολογία εν έτη 2009 έχει προχωρήσει μπροστά, έχουνε γίνει οι απαραίτητες μελέτες ώστε να έχουμε νηνεμία χωρίς να προσβάλλουμε το περιβάλλον.
-
5) Οι περισσότερες από τις παραλίες είναι πλήρως οργανωμένες και διαθέτουν κατάλληλες εγκαταστάσεις για τζετ – σκι, θαλάσσιο σκι, ιστιοσανίδα, αλεξίπτωτο θαλάσσης, καταδύσεις (ενδιαφέρον έχει η κατάδυση γύρω από το κάστρο της Πάργας και τη νησίδα Άγιος Νικόλαος) και πολλά θαλάσσια παιχνίδια.
Οι δύο μεγάλες παραλίες είναι πλήρως οργανωμένες όπου μπορούν οι επισκέπτες να βρούνε ότι ζητάνε. Σε όλες τις παραλίες υπάρχουν εστιατόρια, θέσεις parking κ.α. Επίσης με τα βαρκάκια οι τουρίστες μεταφέρονται σε διάφορα σημεία της παραλίας ενώ κάθε μέρα καράβια μεταφέρουν τους τουρίστες στους Παξούς-Αντίπαξους. Πάντως παρουσιάζεται μεγαλύτερη τουριστική κινηση από τη βόρεια Ελλάδα.
-
6) Ποιο είναι το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζετε;
Όχι μόνο ο δήμος Πάργας αλλά και άλλοι δήμοι παίρνουν χρηματοδότηση από την κυβέρνηση αναλογικά με τους εγγεγραμμένους κατοίκους που έχουν. Μιλάμε δηλαδή για τρεις χιλιάδες οκτακόσιους κατοίκους. Όμως το καλοκαίρι ο πληθυσμός αυξάνεται δραματικά-δεκαεφτά με δεκαοκτώ χιλιάδες- που μένουνε στην Πάργα, συν άλλους τρεις με τέσσερις χιλιάδες που έρχονται αλέ λε τουρ, με αποτέλεσμα οι ανάγκες να είναι πολύ μεγαλύτερες. Επομένως θα θέλαμε μεγαλύτερη οικονομική ενίσχυση από την πολιτεία και την ΚΕΔΚΕ. Ο προϋπολογισμός μας φέτος δεν είναι εφικτό να γίνει όπως πρέπει διότι τα εισοδήματα του δήμου είναι λίγα. Αυτό το αίτημα που σας αναφέρω θα γίνει και γραπτός από την πλευρά μας. Θέλουμε το αντίστοιχο μέρισμα που μας αναλογεί ώστε να γίνουν και τα απαραίτητα έργα.
-
7) Πολιτισμός. Τα ΠΑΡΓΙΝΑ είναι μια σημαντική γιορτή που οργανώνεται κάθε χρόνο τον Αύγουστο στην Πάργα. Αποκορύφωμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων, αποτελούν τα "ΚΑΝΑΡΙΑ", όπου έχουν διπλό χαρακτήρα στην Πάργα, θρησκευτικό και ιστορικό.
Έχουμε τρία κάστρα στο δήμο μας, το δεξί λοφάκι μάλιστα είναι χτισμένο από την εποχή του Βοναπάρτη. Έχουμε μια δυναμικότητα, ένα πολιτισμό, έχουμε την φυγή των Παργινών όταν πουλήθηκε η Πάργα από τους Εγγλέζους στους Τούρκους που είχανε πάρει και τα κόκαλα των προγόνων τους διότι ούτε στα νεκροταφεία δε θέλανε να είναι μαζί με τους Τούρκους. Έχουμε τον επαναπατρισμό των Παργινών και το γιορτάζουμε με τα κανάρια. Ο Κανάρης γεννήθηκε στην Πάργα και γιορτάζουμε τα Παργινά τον δεκαπενταύγουστο, χορεύουμε και στο τέλος κλείνουμε τη γιορτή με βεγγαλικά.
————–
Ο Δήμος Πάργας ανήκει στο Νομό Πρέβεζας και βρίσκεται νοτιοδυτικά της Ηπείρου, κοντά στον ποταμό Αχέροντα, την Ηγουμενίτσα και έχει απέναντι του τα γραφικά νησιά των Παξών και Αντίπαξων. Η έδρα του Δήμου βρίσκεται στην πόλη της Πάργας, η οποία και συγκεντρώνει τις περισσότερες δραστηριότητες και αποτελεί το διοικητικό, οικονομικό και εμπορικό κέντρο της περιοχής, με το μεγαλύτερο μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς. Πόλη αμφιθεατρικά χτισμένη, η Πάργα, αποτελεί ένα ειδυλλιακό θέρετρο που βρίσκεται μεταξύ της παραθαλάσσιας περιοχής Ηγουμενίτσας- Πρέβεζας και συνδυάζει μοναδικά το βουνό με τη θάλασσα. Ένα από τα πιο γραφικά και κοσμοπολίτικα σημεία της βορειοδυτικής Ελλάδας, η "Νύμφη της Ηπείρου", η πανέμορφη Πάργα σας προκαλεί να γνωρίσετε από κοντά τη μακραίωνη ιστορία της, τις ποικίλες φυσικές ομορφιές της και τη φιλοξενία των κατοίκων της. Ο πληθυσμός του Δημοτικού Διαμερίσματος Πάργας μετά τη συνένωση των Δήμων και κοινοτήτων (Δήμος Πάργας, κοινότητες Αγιάς, Ανθούσας, Λιβαδαρίου), σύμφωνα με την εφαρμογή του προγράμματος Καποδίστρια ανέρχεται περίπου σε 4500 κατοίκους, ενώ η πόλη της Πάργας κατοικείται από 2200 άτομα. Η Πάργα απέχει 65χλμ. από το αεροδρόμιο του Ακτίου-Πρέβεζας και τους καλοκαιρινούς μήνες συνδέεται ακτοπλοϊκά με τα γύρω νησιά (Παξοί-Αντίπαξοι-Κέρκυρα).
Πολλά και αξιόλογα είναι και τα αξιοθέατα και τα μνημεία της Πάργας. Στα βόρεια του λιμανιού βρίσκεται το κάστρο της Πάργας που χτίστηκε το 14ο αιώνα με τη βοήθεια των Νορμανδών. Μετά τις αλλεπάλληλες καταστροφές πήρε την τελική του μορφή από τους Ενετούς. Βορειότερα δεσπόζει το κάστρο του Αλί Πασά χτισμένο σε ψηλό λόφο απ' όπου η θέα κόβει την ανάσα.
Εντυπωσιακό επίσης το νησάκι της Παναγιάς, βρίσκεται απέναντι από το λιμάνι της Πάργας, με το εκκλησάκι και το γραφικό καμπαναριό καθώς και το μικρό κάστρο γαλλικής κατασκευής που δεσπόζει στο πιο ψηλό σημείο του νησιού. Επίσης ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει και πολλά άλλα αξιοθέατα, αφού η Πάργα προσφέρεται και ως ορμητήριο για μικρές αποδράσεις στις γύρω περιοχές.
Τα παράλια της Πάργας αποτελούν ίσως το καλύτερο κομμάτι από τις παραλίες του Ιονίου πελάγους. Οι πιο γνωστές και πολυσύχναστες παραλίες είναι: Παραλία Βάλτου, Κρυονερίου, Πίσω Κρυονερίου, Λύχνου, Σαρακήνικο, Αη Γιαννάκης και άλλες απόκρημνες και μοναδικής ομορφιάς παραλίες.
Πολιτισμός
Κάθε χρόνο στη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου πραγματοποιούνται στο Δήμο της Πάργας μια σειρά από πολιτιστικές εκδηλώσεις, τα "ΠΑΡΓΙΝΑ", που περιλαμβάνουν θεατρικές παραστάσεις, μουσικές βραδιές, εκθέσεις ζωγραφικής φωτογραφίας κ.α. και απευθύνονται σε ανθρώπους κάθε ηλικίας. Το αποκορύφωμα των εκδηλώσεων, τα "ΚΑΝΑΡΙΑ", έχουν διπλό χαρακτήρα στην Πάργα, θρησκευτικό και ιστορικό. Τη βραδιά της 14ης Αυγούστου γίνεται λαϊκό πανηγύρι στο νησάκι της Παναγίας, που βρίσκεται μπροστά στο λιμάνι της Πάργας, όπου ο κόσμος διασκεδάζει με τοπικό μουσικό συγκρότημα και μεταφέρεται εκεί με βάρκες – καΐκια. Ανήμερα της Παναγιάς (15 Αυγούστου) πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται στον χώρο του λιμανιού για να παρακολουθήσει τη "βαρκαρόλα" και να διασκεδάσει με την ορχήστρα της περιοχής. Η "βαρκαρόλα" αναπαριστά την επιστροφή των Παργινών και των Ιερών Κειμηλίων τους στην Πατρίδα, έπειτα από ένα σχεδόν αιώνα ξενιτιάς που ξεκίνησε το 1817, με αφορμή την πώληση της Πάργας από τους Άγγλους στον Αλί-Πασά των Ιωαννίνων. Αμέσως μετά η γιορτή κλείνει με πυροτεχνήματα.