Πέθανε μόλις πληροφορήθηκε ότι ο Αρειος Πάγος της Κύπρου απέρριψε την αγωγή του εναντίον του Εκδοτικού Οργανισμού Λιβάνη και των δημοσιογράφων Κώστα Βενιζέλου και Μιχάλη Ιγνατίου!!! Ο Σωκράτης Ηλιάδης, πρωτοπαλλίκαρο του Γεωργίου Γρίβα, απεβίωσε την Παρασκευή σε Γηροκομείο της Λευκωσίας…

ΠΛΗΡΗΣ ημερών έφυγε προχθές από τη ζωή ο γνωστός επιχειρηματίας Σωκράτης Ηλιάδης, σε ηλικία 94 ετών. Γεννήθηκε το 1915 στη Λευκωσία. Με τη σκληρή δουλειά του διέπρεψε στον επιχειρηματικό τομέα και τη δεκαετία του 1950 ήταν από τους σημαντικούς οικονομικούς παράγοντες της Κύπρου. Κατά τη διάρκεια του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα του 1955-1959 εντάχθηκε στην ΕΟΚΑ, στην οποία προσέφερε μεγάλες υπηρεσίες, αφού ήταν από τους στενότερους συνεργάτες του Στρατηγού Γεωργίου Γρίβα Διγενή. 

Σε μια περίπτωση, μάλιστα, όταν οι Άγγλοι αποικιοκράτες βρισκόντουσαν επί τα ίχνη του Διγενή, ο οποίος κινδύνευε να συλληφθεί στο κρησφύγετό του στη Λεμεσό στο σπίτι της οικογένειας Χριστοδουλίδη, ο Σωκράτης Ηλιάδης μόλις ενημερώθηκε πήρε το αυτοκίνητό του, πήρε τον Διγενή και τον μετέφερε με ασφάλεια στη Λευκωσία, σε σπίτι όπου υπήρχε έτοιμο κρησφύγετο. Η σχέση του με τον Διγενή υπήρξε στενότατη μέχρι το θάνατο του Αρχηγού της ΕΟΚΑ το 1974. Κατά την ταραγμένη περίοδο 1963-1974, ο Σωκράτης Ηλιάδης διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στο πολιτικό γίγνεσθαι στην Κύπρο. Ήταν ο άνθρωπος του Διγενή στην Κύπρο όταν ο Στρατηγός βρισκόταν στην Αθήνα, αλλά και ο άνθρωπος που διαμεσολαβούσε στον Μακάριο. Με παρέμβαση του Ηλιάδη έγιναν οι περισσότερες συναντήσεις Γρίβα – Μακαρίου την περίοδο που οι σχέσεις των δύο αντρών ήταν τεταμένες. Ο Σωκράτης Ηλιάδης καταλείπει σύζυγο, την Αγνή Ηλιάδη, τρία παιδιά, τον Ζήνωνα, τη Φώφη Καλησπέρα και τη Γιάννα Λοΐζου. Η κηδεία του θα τελεστεί αύριο Δευτέρα 10 Αυγούστου, στις 5.30 το απόγευμα, από την Εκκλησία Αρχαγγέλου Μιχαήλ Τρυπιώτη στη Λευκωσία. Η οικογένεια θα δεχθεί συλλυπητήρια από τις 4.30 έως την ώρα της κηδείας στην εκκλησία. Αντί στεφάνων, η οικογένεια παρακαλεί να γίνουν εισφορές στο Μέλαθρον Αγωνιστών της ΕΟΚΑ.

Σημερινή