Αθήνα, 3 Σεπτεμβρίου 2009

 

 

 

ΕΙΣΗΓΗΣΗ

ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

 

 

Η χώρα μας διανύει μια περίοδο εξαιρετικά δύσκολη, καθοριστική για το μέλλον της. Κεντρική αιτία η πρωτόγνωρη διεθνής κρίση. Η διεθνής συγκυρία προκάλεσε – και εξακολουθεί να προκαλεί – σοβαρές επιπτώσεις σε όλο τον Κόσμο, σε όλες τις οικονομίες. Αναπόφευκτα έπληξε και τη Χώρα μας. Έπληξε τα οικονομικά του κράτους, των επιχειρήσεων, των νοικοκυριών. Είναι, βέβαια, γεγονός ότι οι συνέπειες της κρίσης θα ήταν πολύ πιο έντονες εάν η Οικονομία μας δεν είχε κάνει σημαντικά βήματα προόδου. Θυμίζω ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2004 (σε καιρούς δηλαδή ιδιαίτερα ευνοϊκούς) ήταν στο 7,5% του ΑΕΠ, ενώ η ανεργία ξεπερνούσε το 11% του ενεργού πληθυσμού. Αλίμονο, δηλαδή, αν η διεθνής κρίση έβρισκε τη Χώρα στα δεδομένα του 2004.

 

Παρόλα αυτά, οι συνέπειες της κρίσης είναι αισθητές σε όλους τους τομείς και όλους τους πολίτες.

·      Έχουμε σοβαρή υποχώρηση της ανάπτυξης. Όχι όμως τη βαθιά ύφεση που γνωρίζουν άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες.

·      Έχουμε διεύρυνση της ανεργίας. Δεν έχουμε όμως τις εκρηκτικές διαστάσεις που πήρε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

·      Έχουμε, πράγματι, και μια σοβαρή αύξηση του δημόσιου ελλείμματος. Δεν έχουμε όμως ούτε το έλλειμμα του 2004, ούτε τα ελλείμματα που έχουν δημιουργηθεί σε πολλές άλλες περιπτώσεις ευρωπαϊκών (και όχι μόνο) χωρών.

 

Είναι λοιπόν φανερό ότι η μεταρρυθμιστική στρατηγική μας ενίσχυσε τις αντοχές και της Οικονομίας και της Κοινωνίας μας.

 

Θέλω ακόμη να υπογραμμίσω ότι το Σχέδιο που βάλαμε σε εφαρμογή, αμέσως μόλις επεκτάθηκε η κρίση στην Ευρώπη, απέδωσε σημαντικά αποτελέσματα:

       Απέτρεψε τις επιπτώσεις ενός πιθανού πανικού.

       Οι ρυθμίσεις που προωθήσαμε για τους δανειολήπτες τους εξασφάλισαν αυξημένη προστασία.

       Το πλαίσιο που εφαρμόσαμε για τη ρευστότητα της Οικονομίας συνέβαλε στην εξασθένιση των επιπτώσεων της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

       Τα μέτρα σε συγκεκριμένους τομείς και κλάδους (τον τουρισμό, τις εξαγωγές, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την κατασκευαστική δραστηριότητα) περιόρισαν, σ’ ένα μεγάλο βαθμό, τις αναπόφευκτες συνέπειες. Ενίσχυσαν ουσιαστικά τόσο την πραγματική οικονομία, όσο και την απασχόληση.

       Το Σχέδιο Δράσης για την απασχόληση και την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων μετρίασε σημαντικά τις επιπτώσεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους.

 

Παρόλα αυτά, η Οικονομία μας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρές-πρωτίστως εξωγενείς- επιπτώσεις. Και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στον Τουρισμό και τη Ναυτιλία. Αντιμετωπίζει όμως και κρίσιμες παθογένειες, διαρθρωτικές αδυναμίες, αγκυλώσεις, που διαιωνίζονται για δεκαετίες και δεν ήταν δυνατό να αντιμετωπιστούν στο σύνολό τους. Όλα αυτά απέκτησαν πλέον άλλη ένταση.

 

Η Οικονομία μας βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Είναι λοιπόν η ώρα να συνειδητοποιηθεί από όλους (και από τις πολιτικές ηγεσίες και από τους πολίτες) η πραγματικότητα, σε όλες τις διαστάσεις της. Είναι, προπάντων, επιτακτική ανάγκη να ληφθούν σημαντικές, δύσκολες αποφάσεις.

 

Τα αναγκαία μέτρα δεν είναι ούτε εύκολα, ούτε ευχάριστα. Όμως! Μόνο αυτά μπορούν να βγάλουν τη Χώρα από τη δίνη της διεθνούς κρίσης. Μόνο αυτά μπορούν τελικά να εξασφαλίσουν όφελος για όλους τους πολίτες. Και τα μέτρα αυτά είναι ανάγκη να προχωρήσουν χωρίς καθυστέρηση και χωρίς παλινωδίες. Αν δεν δράσουμε άμεσα, αν δεν δράσουμε υπεύθυνα, οι κίνδυνοι θα είναι πολύ μεγάλοι. Δεν ωφελούν οι αυταπάτες.

 

Η διετία 2010-2011 αποκτά ιδιαίτερη κρισιμότητα. Σ’ αυτά τα δύο πολύ δύσκολα χρόνια είναι ανάγκη να πετύχουμε πλήρη δημοσιονομική εξυγίανση. Είναι ανάγκη να θέσουμε γερές βάσεις για βιώσιμη μεσο- και μακροχρόνια ανάπτυξη.

 

Είναι ανάγκη, όπως τόνισα και χτες, να προχωρήσουμε:

 

Πρώτον: Το δραστικό περιορισμό των δημόσιων δαπανών, αλλά και την αύξηση της αποδοτικότητάς τους. Ξέρω την προσπάθεια που έχει γίνει. Αλλά πρέπει να γίνει πολύ περισσότερη. Και αυτό αφορά το Δημόσιο, αλλά και τον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα. Αφορά τις ΔΕΚΟ, τους ΟΤΑ, τα Νοσοκομεία, τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

 

Δεύτερον: Τον πόλεμο κατά της εκτεταμένης φοροδιαφυγής. Μιλώ για πόλεμο εναντίον της φοροδιαφυγής. Και το εννοώ στο ακέραιο. Μιλώ για βαθιά αντικοινωνική συμπεριφορά, που…

       υπονομεύει την οικονομική σταθερότητα,

       αποδυναμώνει το Κοινωνικό Κράτος,

       αδικεί τους πολίτες που πληρώνουν τους φόρους τους.

 

Τρίτον: Την προώθηση ριζοσπαστικών διαρθρωτικών αλλαγών, που μπορούν να διασφαλίσουν, σε στέρεες βάσεις, μακρόπνοη βιώσιμη ανάπτυξη. Όλα αυτά -το επαναλαμβάνω- είναι ανάγκη να γίνουν άμεσα. Όχι γιατί τα ζητά η Ε.Ε., αλλά διότι τα χρειάζεται ο Τόπος. Διότι, χωρίς βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές, δεν μπορεί να υπάρξει ούτε εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, ούτε ανταγωνιστική και δυναμική οικονομία, ούτε ισχυρό Κοινωνικό Κράτος. Χωρίς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, χωρίς τομές, δεν μπορεί να υπάρξει προοπτική και ελπίδα.

 

Στόχος μας ήταν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις αυτές αποφασιστικά και αταλάντευτα, μετωπικά, μέχρι το τέλος της θητείας μας. Κάναμε, στην κατεύθυνση αυτή, σημαντικά βήματα. Πήραμε μεγάλες και δύσκολες αποφάσεις. [Ολυμπιακή, ΟΣΕ, ΟΤΕ, Λιμάνι του Πειραιά, Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση, Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση και άλλα πολλά]. Σε εκείνους, λοιπόν, που εμφανίζονται σαν κατήγοροι, γιατί δεν τα κάναμε όλα αυτά (και εννοώ το ΠΑΣΟΚ) απαντούμε ευθέως:

 

Πού βρίσκουν την άνεση να κατηγορούν εμάς ότι δεν λύσαμε σε λίγα χρόνια, όλα τα προβλήματα που εκείνοι δημιούργησαν κρατώντας την εξουσία για   δύο δεκαετίες;

 

Σε όλες τις μεταρρυθμίσεις αντιμετωπίσαμε έντονες αντιδράσεις, από ομάδες συμφερόντων και την αντιπολίτευση:

       Στο Ασφαλιστικό είχαν παραλύσει την οικονομική ζωή για δύο μήνες.

       Στην Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση είχαν βάλει λουκέτα σε σχολεία και Πανεπιστήμια.

Οι περιστάσεις, ωστόσο, απαιτούσαν να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις ακόμη πιο αποφασιστικά, ακόμη πιο γρήγορα. Αυτός ήταν ο στόχος μας.

 

Όμως! Η συνέχιση έγινε, στο τελευταίο διάστημα, εξαιρετικά δύσκολη. Και αυτό γιατί είχε μια βασική και απαραίτητη προϋπόθεση: Κατάλληλο πολιτικό περιβάλλον. Και το περιβάλλον αυτό -όπως διαπιστώνουμε όλοι, δυστυχώς, δεν υπάρχει. Και δεν υπάρχει εξαιτίας του ΠΑΣΟΚ. Εξανεμίστηκε τελείως από τη στιγμή που ο Αρχηγός του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να καταστρατηγήσει το Σύνταγμα, για να προκαλέσει πρόωρες εκλογές. Από τη στιγμή που υιοθέτησε τη γνωστή και δημοκρατικά απαράδεκτη στάση του. Να μην ψηφίσει τον Κάρολο Παπούλια ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να εκβιάσει εκλογές και μετά. όπως λέει, να τον ψηφίσει. Αλλά και ανεύθυνη απέναντι στον Τόπο αφού τον έσπρωχνε σε μια μακρά προεκλογική περίοδο. Πρόκειται για μια στάση ακραία ανεύθυνη απέναντι στο θεσμό και το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ανεύθυνη και απέναντι στην Οικονομία.

 

Είδαμε όλοι ότι, στο τελευταίο διάστημα, με ευθύνη του ΠΑΣΟΚ και ορισμένων συνδικάτων, είχε αρχίσει να καλλιεργείται ένα αντιπαραγωγικό και επικίνδυνο κλίμα. Είχε αρχίσει ένας έντονος διαγκωνισμός διεκδικήσεων από τα συνδικάτα. Αλλά και μια ακατάσχετη πλειοδοσία υποσχέσεων από το ΠΑΣΟΚ. Γενικόλογες και ανέφικτες υποσχέσεις σε όλους και για όλα. Και αυτό άρχισε να δημιουργεί ένα κλίμα κοινωνικής έντασης. Και αυτό θα ήταν ό,τι χειρότερο. Γιατί, στο κλίμα αυτό, οι μεγάλες προκλήσεις δεν θα ήταν εύκολο να αντιμετωπιστούν. Στο κλίμα αυτό οι αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές δεν θα ήταν εύκολο να προχωρήσουν. Για έναν απλούστατο –επαναλαμβάνω- λόγο: Ότι όλα αυτά απαιτούν σταθερότητα. Απαιτούν ήπιο πολιτικό κλίμα. Απαιτούν συνεννόηση.

 

Πριν από έξι μήνες, κάλεσα τους πολιτικούς αρχηγούς και τους ζήτησα συνεννόηση στα απαραίτητα, στα στοιχειώδη! Και εισέπραξα άρνηση.

 

Ταυτόχρονα, είναι φανερό πως οι αλλαγές που έχει ανάγκη η Οικονομία μας δεν μπορεί να περιμένουν. Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο.

 

Στο διάστημα που ακολουθεί…

       κρίνεται η Οικονομία μας.

       Κρίνεται η αναπτυξιακή διαδικασία.

       Κρίνεται η πορεία της Χώρας.

 

Οφείλουμε, λοιπόν –  επιτρέψτε μου να πω οφείλω – να αποφασίζουμε με έναν και μόνο γνώμονα: Το εθνικό, το κοινωνικό, το συλλογικό συμφέρον.

 

Όλα αυτά με προβλημάτισαν πολύ σοβαρά. Η απόφαση που ανακοίνωσα χτες δεν ήταν καθόλου εύκολη. Είναι μια απόφαση ευθύνης. Μια απόφαση που ελήφθη με μοναδικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Ήταν αδιανόητο να αφήσω την Πατρίδα μας να σέρνεται, για έξι μήνες, στη δίνη μιας καταστροφικής, προεκλογικής ατμόσφαιρας.

 

Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Δική μου απόφαση είναι να καταθέσουμε, με ευθύτητα και παρρησία, την οικονομική κατάσταση, σε όλες τις διαστάσεις της.

       Δεν θα εξωραΐσουμε την πραγματικότητα.

       Δεν θα παραπλανήσουμε τους πολίτες.

       Δεν θα υποσχεθούμε ανέφικτα πράγματα.

 

Το τονίζω από την αρχή. Θα αναλύσουμε λεπτομερώς τις θέσεις μας, για όλα τα ζητήματα:

 

Οι πολίτες έχουν δύο επιλογές:

 

Η πρώτη ανταποκρίνεται στην πιεστική συγκυρία και είναι η μόνη που οδηγεί στην έξοδο από την κρίση, το ταχύτερο δυνατό, με λιγότερες συνέπειες.

 

Η δεύτερη αγνοεί (ή προσποιείται ότι αγνοεί) τα πράγματα και είναι αδιέξοδη.

 

Η πρώτη οδηγεί σταδιακά σε μια Οικονομία με γερά θεμέλια, σε ταχεία ανάκαμψη, σε περισσότερες ευκαιρίες για όλους.

 

Η δεύτερη θα διογκώσει και θα παρατείνει τις δυσμενείς συνέπειες της διεθνούς κρίσης. Θα έχει μεσοπρόθεσμα τεράστιο κοινωνικό κόστος. Ιδίως για τα μεσαία και οικονομικά ασθενέστερα στρώματα.

 

Οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν, ανάμεσα σε ένα εφαρμόσιμο πρόγραμμα και σε γενικόλογες εξαγγελίες που δεν έχουν καμιά σχέση με κανένα Σχέδιο. Έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα στο δρόμο της υπευθυνότητας και το δρόμο της ανευθυνότητας. Έχουν να επιλέξουν τον Πρωθυπουργό που θα διαχειριστεί τις μεγάλες προκλήσεις.

       Να εγκρίνουν οικονομική στρατηγική.

       Να καθορίσουν, τελικά, την πορεία της Χώρας για τα επόμενα χρόνια.

 

Θέλω να σας πω ευθέως: Έχω εμπιστοσύνη στην ωριμότητα των Ελλήνων. Έχω πίστη στην Πατρίδα μας.

 

Απευθυνόμενος, σήμερα, σ’ εσάς, τους συνεργάτες μου στην Κυβέρνηση, θέλω να σας ζητήσω να συνεχίσετε το έργο σας, χωρίς ανάπαυλα. Να είστε, άλλωστε, σίγουροι ότι η  μάχη θα είναι δύσκολη, αλλά εμείς θα είμαστε πάλι στο τιμόνι της Χώρας.

 

Θέλω να απευθυνθείτε, πρώτ’ απ’ όλα, με ειλικρίνεια, σε όλους τους πολίτες. Σε όλες τις Ελληνίδες  και όλους τους Έλληνες. Κάνουμε την αυτοκριτική μας. Αναγνωρίζουμε ότι, σε κάποιες περιπτώσεις, έπρεπε να κάνουμε πιο βαθιές τομές. Σε κάποιες περιπτώσεις έπρεπε να κινηθούμε πιο γρήγορα, πιο αποφασιστικά. Δεν παριστάνουμε τους αλάνθαστους. Αυτή την προσποίηση και την προσπάθεια παραποίησης της αλήθειας την αφήνουμε στο ΠΑΣΟΚ και τον Αρχηγό του. Την αφήνουμε σ’ αυτούς που, ενώ άφησαν ένα σαθρό κράτος, ένα υπέρογκο δημόσιο χρέος και ένα τεράστιο έλλειμμα, δεν βρήκαν ποτέ το θάρρος να κάνουν έστω και στοιχειώδη αυτοκριτική.

 

Θέλω να απευθυνθούμε με ειλικρίνεια σε όλους τους πολίτες που, ξεκινώντας από άλλες πολιτικές αφετηρίες, ψήφισαν εμάς. Θέλω να απευθυνθείτε, με ειλικρίνεια, στις νεοδημοκράτισσες και τους νεοδημοκράτες. Δώσαμε, μαζί, πολλούς και δύσκολους αγώνες. Κερδίσαμε σημαντικές νίκες. Περάσαμε όμως και δύσκολες στιγμές. Καταστάσεις που μας πίκραναν και τους πίκραναν. Υποθέσεις που μας πλήγωσαν και τους πλήγωσαν. Σε όλα αυτά, βάζουμε οριστικό τέλος.

 

Ξέρω ότι έχουμε μπροστά μας μια δύσκολη μάχη.  Και πρέπει όλοι να τα δώσουμε όλα. Συντονισμένα, συλλογικά, με μια ψυχή. Λάθη, αστοχίες, αβασάνιστες τοποθετήσεις, δεν συγχωρούνται. Κλειδί για την επιτυχία είναι να δώσουμε τον αγώνα συντεταγμένα, με ενιαίο λόγο. Και πάνω απ’ όλα ψυχωμένα. Μπορούμε να κερδίσουμε. Και θα κερδίσουμε!

 

Τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου θα είναι και μέλη της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα. Προχωρούμε όλοι και όλες μαζί. Τώρα είναι ώρα για αγώνα. Κανένας να μη λιποψυχήσει. Μπορούμε να κερδίσουμε -θα κερδίσουμε- και αυτή τη μάχη.

       Για να βγάλουμε τη Χώρα από τη διεθνή οικονομική κρίση.

       Για να κρατήσουμε ζωντανή την προοπτική και την ελπίδα στην Κοινωνία μας.

       Για να σηκώσουμε, όπως μαζί συμφωνήσαμε, πιο ψηλά την Πατρίδα μας.

 

Αθήνα, 2 Σεπτεμβρίου 2009

 

 

Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, απευθύνθηκε σήμερα στις Ελληνίδες και τους Έλληνες:

 

 

«Ελληνίδες, Έλληνες,

 

karamanlis.jpgΗ χώρα βρίσκεται μπροστά σε ένα κρίσιμο  σταυροδρόμι. Είναι λοιπόν η ώρα να συνειδητοποιήσουμε όλοι την πραγματικότητα και να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις. Και αυτό αφορά τόσο την ηγεσία του τόπου, όσο και ολόκληρη την κοινωνία.

 

Ήδη  οι συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης είναι ορατές. Και η αλήθεια είναι πως έχουμε δύο πολύ δύσκολα και κρίσιμα χρόνια  μπροστά μας.

 

Αν αρνηθούμε την αλήθεια αυτή, αν πιστέψουμε πως έχουμε  στη διάθεση μας ευχάριστες και ανώδυνες λύσεις, τότε το κόστος για τον τόπο, για όλους  τους πολίτες, θα γίνει δυσβάσταχτο.

 

Οι αυταπάτες μπορεί να ανακουφίζουν προσωρινά. Δεν λύνουν όμως τα προβλήματα. Τα επιδεινώνουν.

 

Μπροστά στην δύσκολη αυτή πραγματικότητα, γίνεται φανερό πως υπάρχει μόνο ένας δρόμος που προσφέρει ελπίδα και προοπτική: Να πάρουμε, χωρίς καθυστερήσεις, χωρίς παλινωδίες, όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση  των προβλημάτων. Με σχέδιο και βούληση. Να χτίσουμε τα γερά θεμέλια που θα μας βγάλουν από την κρίση πιο δυνατούς. Όχι πρόσκαιρα. Αλλά μακροχρόνια.

 

Η ελπίδα και η προοπτική βρίσκονται στα χέρια μας. Όμως δεν χαρίζονται. Διεκδικούνται και κερδίζονται. Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν. Εξωπραγματικές και συνεπώς ανεφάρμοστες υποσχέσεις δεν βοηθούν. Τα αναγκαία μέτρα δεν είναι ευχάριστα. Όμως μόνο αυτά μπορούν να διασφαλίσουν  την πρόοδο του τόπου προς όφελος όλων των πολιτών.

 

Οι πιο δυσάρεστες συνέπειες της διεθνούς κρίσης έχουν φτάσει, με κάποια καθυστέρηση, στην χώρα μας. Είναι  σαφές πως το 2010 θα είναι ένας χρόνος πολύ δύσκολος, αλλά και καθοριστικός για την πορεία της οικονομίας τα επόμενα χρόνια. Αν  δεν δράσουμε  άμεσα, οι κίνδυνοι θα είναι μεγάλοι.

 

Βεβαίως, οι επιπτώσεις της κρίσης θα μπορούσαν να είναι ακόμα πιο επώδυνες, αν η οικονομία τα τελευταία χρόνια δεν είχε κάνει ουσιαστικά βήματα προόδου. Βήματα, που λειτούργησαν ως ασπίδα στις χειρότερες συνέπειες της κρίσης. Γι' αυτό η ύφεση δεν υπήρξε τόσο βαθιά όσο σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Γι' αυτό η ανεργία, παρ' όλο που έχει αυξηθεί, δεν πήρε εκρηκτικές διαστάσεις όπως συνέβη σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

 

Επίσης, τα άμεσα μέτρα που πήραμε με το ξέσπασμα της διεθνούς κρίσης  είχαν θετικά αποτελέσματα. Η εγγύηση  των καταθέσεων απέτρεψε τον πανικό. Η ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας συνέτεινε στη μείωση των προβλημάτων που προκάλεσε η χρηματοπιστωτική κρίση. Ειδικότερα μέτρα σε συγκεκριμένους κρίσιμους κλάδους, όπως στον τουρισμό, και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, βοήθησαν τόσο στην οικονομία, όσο και στην απασχόληση.

 

Παρ' όλα αυτά, η οικονομία μας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει παθογένειες δεκαετιών. Κάνοντας αυτοκριτική,  δέχομαι ότι σε κάποιους τομείς θα έπρεπε, ως Κυβέρνηση, να κάνουμε βαθύτερες τομές, έστω και με κόστος εντονότερων αντιδράσεων αντιπολίτευσης και συνδικάτων. Είναι άλλωστε γνωστό πως η Αξιωματική Αντιπολίτευση, που κυβέρνησε για δεκαετίες, δεν κάνει καμμιά αυτοκριτική. Και αυτό, παρά το ότι κληροδότησε στο τόπο βαρύτατα φορτία, όπως ένα σαθρό δημόσιο τομέα, ένα τεράστιο έλλειμμα και ένα εκρηκτικό δημόσιο χρέος. Και όλα αυτά σε εποχές στις οποίες το διεθνές οικονομικό  περιβάλλον ήταν ιδιαίτερο ευνοϊκό.

 

Όμως το ζητούμενο σήμερα δεν είναι η απόδοση  ευθυνών, που αφορούν τα χρόνια πριν την διεθνή κρίση. Αυτό άλλωστε δεν ενδιαφέρει τους πολίτες. Ένα ενδιαφέρει και είναι τώρα το ζητούμενο: πώς θα υπερβούμε τα προβλήματα τα δύο δύσκολα χρόνια  που έρχονται, χτίζοντας τις βάσεις για μακροχρόνια οικονομική ανάπτυξη του τόπου.

 

Τρεις είναι οι μεγάλες προκλήσεις για την οικονομία:

 

Πρώτον, τα επόμενα δύο χρόνια να επιβληθεί ο αυστηρότερος  δυνατός  έλεγχος στις δημόσιες δαπάνες και να επιτευχθεί η μεγαλύτερη αποδοτικότητα τους. Στο νοικοκύρεμα του κράτους πρέπει να είμαστε  άτεγκτοι. Δεν χωρούν εδώ μισά βήματα  και συμβιβασμοί.

 

Δεύτερον, ήρθε η ώρα να υπάρξει -και  κυριολεκτώ- πόλεμος κατά της φοροδιαφυγής. Όσες ομάδες και αν ενοχληθούν. Η εκτεταμένη φοροδιαφυγή αποτελεί  εστία κοινωνικής αδικίας. Αδυνατίζει το κράτος πρόνοιας. Υπονομεύει την οικονομική σταθερότητα. Και στο ζήτημα αυτό όλες οι κυβερνήσεις έχουμε ευθύνες. Με τον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής, πρέπει ως κοινωνία, να γυρίσουμε σελίδα. Οποιαδήποτε ανοχή στο φαινόμενο αυτό είναι πλέον αδιανόητη.

 

Τρίτον, τα θεμέλια μιας οικονομίας χτίζονται μόνο με ένα τρόπο: Με διαρθρωτικές αλλαγές που δημιουργούν νέες δομές και λειτουργούν ευεργετικά σε μακροχρόνια βάση, διασφαλίζοντας την οικονομική ανάπτυξη. Αυτές οι τολμηρές διαρθρωτικές αλλαγές πρέπει να προχωρήσουν. Γιατί τις χρειάζεται ο τόπος, όχι  γιατί τις ζητάει η Ε.Ε. Βεβαίως οι αλλαγές αυτές θα θίξουν προνόμια. Θα προκαλέσουν αντιδράσεις συμφερόντων. Δεν μπορεί όμως να γίνει ούτε ένα βήμα πίσω. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση για μια οικονομία νοικοκυρεμένη, ανταγωνιστική, δυναμική.

 

Αυτές είναι οι τρεις προτεραιότητες στις οποίες είναι  ανάγκη να δώσουμε έμφαση για να κινηθεί η οικονομία της χώρας και να αντιμετωπίσει την πρόκληση  της κρίσης. Και τις προτεραιότητες αυτές θα παρουσιάσω αναλυτικά στη ΔΕΘ. 

 

Στόχος μου ήταν όλα αυτά να προχωρήσουν και τα αναγκαία μέτρα να εφαρμοστούν αταλάντευτα μέχρι το τέλος της θητείας αυτής της κυβέρνησης, τον Σεπτέμβριο του 2011. Όμως ένας τέτοιος στόχος είχε μια καθοριστική προϋπόθεση: Να υπάρχει το κατάλληλο πολιτικό περιβάλλον.

 

Αυτό το περιβάλλον, όπως δυστυχώς διαπιστώνουμε όλοι, δεν υπάρχει πλέον. Και αυτό διότι ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έχει επανειλημμένα δηλώσει  πως θα προκαλέσει εκλογές μέσα σε λίγους μήνες, με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Με την απόφαση αυτή:

 

Πρώτον, υιοθετεί  μια απαράδεκτη στάση: "Δεν ψηφίζω τον Κάρολο Παπούλια  ως Πρόεδρο, εκβιάζω εκλογές και μετά θα τον ψηφίσω". Πρόκειται για συμπεριφορά με πρωτοφανή μικροπολιτική σκοπιμότητα.

 

Δεύτερον, με τον εκβιασμό αυτό οδηγεί την χώρα σε αναπόφευκτες εκλογές στις αρχές του 2010 και σε μακρά προεκλογική περίοδο. Είναι συμπεριφορά ακραίας ανευθυνότητας. Απέναντι στους θεσμούς, την οικονομία, τον τόπο.

 

Η χώρα δεν αντέχει, ειδικά στη σημερινή συγκυρία, μια προεκλογική  περίοδο μέχρι τον Φεβρουάριο. Και μάλιστα  με μια Αξιωματική Αντιπολίτευση που δυστυχώς πολιτεύεται με ανευθυνότητα και λαϊκισμό. Είναι πασίδηλο πως, από την ώρα που η χώρα οδηγείται, με ευθύνη  της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, σε εκλογές σε λίγους μήνες, τα πάντα θα παρασυρθούν στην δίνη ενός έντονα προεκλογικού κλίματος. Και  αυτό είναι ό,τι χειρότερο για την οικονομία. Είναι αναπόφευκτο να εγείρονται υπερβολικές διεκδικήσεις και να προκληθούν κοινωνικές εντάσεις. Οι αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές  δεν θα είναι  εύκολο να προχωρήσουν. Τα αναγκαία μέτρα, η αναγκαία  οικονομική στρατηγική, απαιτούν σταθερότητα και ήπιο πολιτικό κλίμα.

 

Επειδή όμως η λήψη των αναγκαίων μέτρων για την οικονομία δεν μπορεί να περιμένει, το συμφέρον του τόπου επιβάλλει μια και μόνη διέξοδο: ξεκαθάρισμα του πολιτικού τοπίου, έτσι ώστε μια κυβέρνηση, με  νωπή  λαϊκή εντολή, να δράσει άμεσα και αποφασιστικά.

 

Η απόφασή μου αυτή είναι πράξη ευθύνης. Μου  είναι αδιανόητο να αφήσω τον τόπο να σύρεται επί έξι μήνες στη δίνη μιας καταστροφικής για την οικονομία προεκλογικής ατμόσφαιρας, μόνο και μόνο για να χρεωθεί ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τις πολιτικές συνέπειες της καταψήφισης του Κάρολου Παπούλια. 

 

Στους πολίτες εναπόκειται πλέον να αποφασίσουν ποιος διαθέτει το σχέδιο και την βούληση, για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές προκλήσεις.

 

Θέλω να  είμαι ξεκάθαρος: Κατά την προεκλογική περίοδο δεν θα μοιράσουμε υποσχέσεις. Δεν θα εξωραίσουμε δυσκολίες. Δεν θα προσπαθήσουμε να φανούμε ευχάριστοι, παραπλανώντας τους πολίτες. Θα αναλύσουμε την οικονομική μας πολιτική, το πώς θα βγάλουμε την χώρα από τις οικονομικές δυσκολίες. Οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες, διαφανείς, και θα εξειδικευτούν με τρόπο σαφή.

 

Οι πολίτες έχουν να διαλέξουν ανάμεσα στο δύσκολο δρόμο που αποτελεί τη μόνη διέξοδο για τη χώρα, και τον εύκολο δρόμο της άλλης πλευράς. Ο δύσκολος δρόμος είναι πρόταση ευθύνης,  που ανταποκρίνεται σε πιεστικές συγκυρίες. Ο εύκολος δρόμος είναι επιλογή ανευθυνότητας, που αγνοεί την πραγματικότητα και οδηγεί μόνο σε αδιέξοδο. Ο δύσκολος δρόμος που επιβάλλεται να ακολουθήσουμε οδηγεί, σταδιακά, στην ανάκαμψη και μια οικονομία  με γερά θεμέλια και περισσότερες ευκαιρίες για όλους. Ο εύκολος δρόμος, αρχικά ευχάριστος, θα βαθύνει την κρίση. Τελικά ο δρόμος αυτός θα φέρει πολύ σκληρότερα μέτρα από εκείνα που τώρα προτείνουμε, με πολύ μεγάλο κοινωνικό κόστος.

 

Η Αξιωματική Αντιπολίτευση δεν έχει κανένα σχέδιο για έξοδο από την κρίση. Γενικολογίες, υποσχέσεις σε όλους και ευχάριστα μέτρα δεν έχουν καμμία σχέση  με μια σοβαρή οικονομική πρόταση, ενώ αποτελεί πρόδηλη αντίφαση όταν η Αξιωματική Αντιπολίτευση καταστροφολογεί για την κατάσταση της οικονομίας, χωρίς να προτείνει ούτε ένα δυσάρεστο μέτρο. 

 

Πάνω σε όλα αυτά οι πολίτες καλούνται να αποφασίσουν. Εμείς επενδύουμε στην ωριμότητά τους. Η Αξιωματική Αντιπολίτευση παραπλανά, καλλιεργώντας ψευδαισθήσεις. Στους πολίτες εναπόκειται ποια οικονομική πολιτική και ποιες αντιλήψεις θα επιλέξουν. Οι πολίτες θα διαλέξουν τον Πρωθυπουργό που θα διαχειριστεί τις μεγάλες οικονομικές  προκλήσεις, καθορίζοντας  την  πορεία της χώρας για τα  επόμενα χρόνια. 

 

Έχω εμπιστοσύνη στην ωριμότητα των πολιτών. Είναι πλέον ώρα ευθύνης για όλους μας. Για τις πολιτικές ηγεσίες. Και βεβαίως για τους πολίτες.

 

Οι πολίτες μας ψήφισαν με την εντολή να υπηρετούμε την πατρίδα, παίρνοντας τις σωστές αποφάσεις,  όσο δύσκολες κι αν μοιάζουν. Με αίσθημα ευθύνης, αυτή την αρχή  υπηρετεί  η απόφασή μου. Με πίστη στις ιδέες μας και ευθύνη για τον τόπο, θα δώσουμε τη μάχη όλοι μαζί και οι Έλληνες θα μας εμπιστευθούν να βγάλουμε τη χώρα από τη δύσκολη οικονομική κρίση. 

 

Ζητώ λοιπόν νωπή  λαϊκή εντολή. Ώστε,  με το συγκεκριμένο πρόγραμμα που θα παρουσιάσω, να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της διεθνούς κρίσης, δημιουργώντας ταυτόχρονα γερές βάσεις για την Οικονομία, που θα διασφαλίσουν μακροχρόνια πρόοδο για τον τόπο μας.   

 

Έχω ήδη ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον οποίο θα επισκεφθώ αύριο, για να του ζητήσω, κατά το Σύνταγμα, τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών».

 

 

Η ΠΡΩΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΞΑΓΓΕΛΙΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΗΣ 4ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2009

Προκήρυξη εκλογών με φόντο την οικονομία

Ελευθεροτυπία Τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, με διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό. Ο Κώστας Καραμανλής επικαλέστηκε ως λόγο για την ανανέωση της λαϊκής εντολής τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και την ανάγκη λήψης, χωρίς καθυστερήσεις

Διάγγελμα του πρωθυπουργού

Η Καθημερινή Πρόωρες εκλογές στις 4 Οκτωβρίου φέρεται ότι θα αναγγείλλει στο σημερινό του διάγγελμα ο Κ. Καραμανλής. Διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό θα απευθύνει στις οκτώ το βράδυ από το Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κ.

Πρόωρες εκλογές αποφάσισε ο Πρωθυπουργός

Nαυτεμπορικη Την απόφασή του να καταφύγει σε πρόωρες εκλογές ανακοίνωσε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής επιβεβαιώνοντας τη σχετική φημολογία. Η χώρα βρίσκεται μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, τόνισε ο κ. Καραμανλής στο διάγγελμά του,

Εκλογές στις 4 Οκτωβρίου

Alpha tv Την προκήρυξη πρόωρων εκλογών ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός σε διάγγελμα διάρκεια 14 λεπτών. Δεν αναφέρθηκε σε ακριβή ημερομηνία για την προσφυγή στις κάλπες, ωστόσο επικρατέστερη θεωρείται η Κυριακή της 4ης Οκτωβρίου. Στην απόφαση του ΠΑΣΟΚ να προκαλέσει

Ανοίγει τα χαρτιά του στο… δελτίο των οκτώ

Ελευθεροτυπία – Ύστερα από ένα μαραθώνιο συσκέψεων στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Κώστας Καραμανλής αποφάσισε τελικώς να κάνει τηλεοπτικό διάγγελμα σήμερα στις 8 από το Μαξίμου, προκειμένου να ανοίξει τα χαρτιά του. Η πληροφορία από στενό του συνεργάτη, έφτασε στην "Ε" στις 7

Ανοίγει τα χαρτιά του για τις πρόωρες εκλογές ο Κώστας Καραμανλής

In.gr – Τηλεοπτικό διάγγελμα αναμένεται να απευθύνει στις 8 το βράδυ ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ανακοινώνοντας τις οριστικές του αποφάσεις για το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών. Τις τελευταία 24ωρα εντάθηκαν οι φήμες σύμφωνα με τις οποίες η ημερομηνία

Εκλογές στις 4 Οκτωβρίου ανακοίνωσε ο Κώστας Καραμανλής

Hellenic Business – ‎ Με τηλεοπτικό διαγγέλλαμε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. σε πανελλήνια μετάδοση προς τους Έλληνες και τις Ελληνίδες ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει αύριο Πέμπτη, στις 12:00 το μεσημέρι από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια τη διάλυση της Βουλής

Προκηρύχθηκαν πρόωρες εκλογές

Cosmo.gr – Με τηλεοπτικό διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, προκήρυξε πρόωρες εθνικές εκλογές, προσδιορίζοντας τις αιτίες πρόωρης προσφυγής στις κάλπες και επιβεβαιώνοντας τα σενάρια που επικρατούσαν τον τελευταίο καιρό.

Πρόωρες εκλογές εξήγγειλε ο Καραμανλής Ο πρωθυπουργός ζήτησε «νωπή

Το Βήμα Online – ‎ Την οριστική απόφαση του να καταφύγει σε πρόωρες εκλογές ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής, απορρίπτοντας ταυτόχρονα τις εκκλήσεις βουλευτών και κομματικών στελεχών της ΝΔ να εξαντλήσει κάθε χρονικό περιθώριο που διαθέτει.

Πρόωρες εκλογές αναγγέλλει ο Πρωθυπουργός

ΚΕΡΔΟΣ Online Την απόφασή του προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές ανήγγειλε ο Πρωθυπουργός στο διάγγελμα του, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει το κατάλληλλο πολιτικό περιβάλλον, κρίνοντας μάλιστα ως απαράδεκτη τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για πρωτοφανή μικροπολιτική

Ανακοίνωσε πρόωρες εκλογές

Sofokleousin.gr Την απόφαση του να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές ανακοίνωσε πριν από λίγο ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, εξηγώντας σε τηλεοπτικό του διάγγελμα τους λόγους για τους οποιους καθίσταται επιβεβλημένη η προσφυγή στις κάλπες. Βασικό επιχείρημα τα μεγάλα

Περιμένοντας το διάγγελμα … και τις εκλογές

Reporter.gr (upd 2) Στις 8 μ.μ. σήμερα ο Πρωθυπουργός θα εξαγγείλει διάγγελμα από την τηλεόραση, και σύμφωνα με τις πληροφορίες θα ανακοινώσει την απόφαση για διενέργεια εκλογών στις 4 Οκτωβρίου. Από τις 9 το πρωί σήμερα το www.reporter.gr είχε προαναγγείλει την

Τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός

trikki.gr – Με διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό, ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής ανακοίνωσε πως η χώρα προχωράει σε πρόωρες εκλογές, οι οποίες κατά πάσα πιθανότητα θα διεξαχθούν την Κυριακή στις 4 Οκτωβρίου. Στο διάγγελμά του ο κ. Καραμανλής εξήγησε πως η απόφασή

Τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός

Ioannina Today – ‎ Τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, ανακοίνωσε πριν από λίγο με διάγγελμά του ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Ο Πρωθυπουργός επικαλέστηκε τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν τα επόμενα δύο χρόνια και τη δεδηλωμένη πρόθεση του

Πρόωρες εκλογές εξήγγειλε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας

iKypros – Πρόωρες εκλογές προκήρυξε πριν από λίγο ο πρωθυπουργός της Ελλάδος κ. Κωνσταντίνος Καραμανλής σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, επικαλούμενος την οικονομική κρίση. Ο κ. Καραμανλής δεν ανακοίνωσε την ημερομηνία των εκλογών, ανέφερε ωστόσο ότι αύριο θα

Ο Καραμανλής προκήρυξε άμεσα εκλογές

Madata.gr – ‎ Τηλεοπτικό μήνυμα απηύθηνε στις Ελληνίδες και τους Έλληνες ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Στο ξεκίνημα του μηνύματός του ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στο κρίσιμο σταυροδρόμι που βρίσκεται η χώρα. Τόνισε ότι απαιτείται η ανάληψη σοβαρών αποφάσεων από

Ο Καραμανλής αποφασίζει για τις εκλογές

Το Βήμα Online – Την οριστική του απόφαση να καταφύγει σε πρόωρες εκλογές θα ανακοινώσει- ίσως και σήμερα- ο Πρωθυπουργός, απορρίπτοντας ταυτόχρονα τις εκκλήσεις βουλευτών και κομματικών στελεχών του να εξαντλήσει κάθε χρονικό περιθώριο που διαθέτει.

Προ των πυλών οι πρόωρες εκλογές, ενώ η ΝΔ βρίσκεται σε σημείο βρασμού

Τα Νέα Οnline – ‎ Θέμα ωρών δείχνει να είναι πλέον το «διάγγελμα» του πρωθυπουργού, με περιεχόμενο την προκήρυξη πρόωρων εκλογών για τις 4 ή 11 Οκτωβρίου. Οι ανακοινώσεις του Κ.Καραμανλή αναμένεται να εκτονώσουν την ένταση στο εσωτερικό της ΝΔ, που είναι έτοιμη να

Θα κάνει ανασχηματισμό ή εκλογές;

Kefaloniaphotonews.gr – Επίμονες πληροφορίες – τις οποίες λόγω της αξιοπιστίας τους δεν μπορούμε να αγνοήσουμε – αναφέρουν ότι ετοιμάζεται ήδη το προεδρικό διάταγμα για την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών. Παρόλο που διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας για το ενδεχόμενο αυτό

 

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΔΩ