Της Αλεξάνδρας Ηλιοπούλου*

Με 160 βουλευτές, η νέα μας κυβέρνηση, με δοκιμασμένα στελέχη, πολιτικές προσωπικότητες καταξιωμένες από τον ελληνικό λαό και με πολλά νέα πρόσωπα, από τα οποία προσδοκούμε νέες ιδέες, μια νέα αύρα αισιοδοξίας πνέει στην Ελλάδα μας. Ο πρωθυπουργός μας κ. Γεώργιος Παπανδρέου,  γόνος τριών γενεών πολιτικής καταγωγής και δράσης, αναμφισβήτητα έχει, εκτός από τα γονίδιά του,  προσόντα, γνώσεις, διασυνδέσεις, πείρα, φιλοδοξία και ευθύνη να ξεπεράσει παππού και πατέρα.

Και να μας οδηγήσει σε  καλύτερες ημέρες. Συμβαίνει πάντοτε όταν έχουμε μια νέα κυβέρνηση, να ελπίζουμε, να προσδοκούμε και να ψάχνουμε την πίστη σε κάτι καλύτερο. Αυτή τη φορά όμως, η αισιοδοξία είναι περισσότερη της ελπίδας, ώστε να την αισθανόμαστε ως αύρα στα πρόσωπά μας, παίρνοντας τη δύναμη να ξεπεράσουμε κομματικές τοποθετήσεις, παραταξιακές αντιλήψεις και αντιπολιτευτικές αγκυλώσεις. Όπως πολύ σωστά τόνισε στη Βουλή, ο κ. Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο απερχόμενος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κατά τη Συνεδρίαση των Προγραμματικών δηλώσεων για την ψήφο εμπιστοσύνης της κυβερνήσεως, θα «πρέπει να σταθούμε όλοι αρωγοί στη νέα κυβέρνηση».

Διότι έχει πολλά και δύσκολα προβλήματα να επιλύσει. Εσωτερικά και εξωτερικά, οικονομικά και κοινωνικά, πολιτικά και πρακτικά. Όταν έχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα και σκύβουμε όλοι μαζί για την επίλυσή του, τότε όσο δύσκολο και αν είναι αν όχι άνεμος, τουλάχιστον η αύρα της αισιοδοξίας δροσίζει το πρόσωπό μας. Και φωτίζει το μυαλό μας, για να οδηγηθούμε στην επίλυση και τα αγαθά της. Ας συμμετάσχουμε λοιπόν στην αύρα, ας την απολαύσουμε, ας βοηθήσουμε να απλωθεί παντού στην Ελλάδα μας και στους απανταχού Έλληνες της Διασποράς. Σε συμπολιτευόμενους και αντιπολιτευόμενους μέσα και έξω από τη Βουλή. Ας σκεφθούμε μια φορά έτσι που να μη λέμε συνεχώς ως λαός, ότι ο καθένας πολιτικός εξυπηρετεί έξωθεν συμφέροντα, εκτελεί εντολές ανθελληνικές, είναι όργανο ξένων κέντρων αποφάσεων. Ας κάνει και το ΚΚΕ και τα Αριστερά κόμματα μια ανάπαυλα τεσσάρων χρόνων.

Έτσι κι έτσι, όσες απεργίες και αν κάνει και όσους θορυβώδεις αγώνες αν οργανώσει και για όσες διαμαρτυρίες, αναστατώσεις και ταραχές αν υπερηφανευτεί,  σε μια τετραετία, ούτε την «κακή» Ενωμένη Ευρώπη μπορεί να εξουδετερώσει, ούτε τις «απαίσιες» ΗΠΑ να εξαφανίσει. Ας δώσει μια περίοδο χάριτος «για τη Ελλάδα ρε γαμώτο». Ποιος ξέρει, μπορεί και οι αδικημένοι εργαζόμενοί του να ξεκουραστούνε από τους εβδομηντάχρονους, αναποτελεσματικούς, μέχρι σήμερα, πεζοδρομιακούς αγώνες τους και τις μάταιες κινητοποιήσεις τους, όπως αποδεικνύεται. Ας νοιώσουν κι αυτοί οι «κατατρεγμένοι» και «ξεζουμισμένοι από το Κεφάλαιο»  και σε απόγνωση τόσα χρόνια ευρισκόμενοι, τέσσαρα χρόνια ζωής, ας το κάνουν έστω και για το νέο μας πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του, μήπως συμβάλλουν στο να ανανήψει  Ελλάδα μας και απολαύσουν κι αυτοί μια αύρα αισιοδοξίας στο πρόσωπό τους. Που τόσο ανάγκη έχουμε όλοι.

 

*Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ  συνεργάζεται με το Ομογενειακό Πρακτορείο Ειδήσεων Ελλάδος