Λάρνακα, Κύπρος- Η εταιρεία R.K.I Leaders Limited, σε συνεργασία με το Interactive Robots Media Lab του Πανεπιστημίου Αλ-Αίιν, Ηνωμ. Αραβικά Εμιράτα και το Εργαστήριο Νευροφυσιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, παρουσίασε την τεχνολογία Brain Computer Interface – BCI – (Διασύνδεση Εγκεφάλου με Υπολογιστικά Συστήματα), σε μια ζωντανή επίδειξη στην «Βραδιά του Ερευνητή» που διοργανώθηκε από το Ίδρυμα  Προώθησης Έρευνας της Κύπρου. Η εκδήλωση, η οποία τελούσε υπό την αιγίδα του Εξοχότατου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, πραγματοποιήθηκε στην Κρατική Έκθεση στις 25 Σεπτεμβρίου, 2009.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η R.K.I Leaders παρουσίασε τον πρώτο εγκεφαλικό συλλαβιστή ελληνικού αλφαβήτου, ο οποίος χρησιμοποιεί την τεχνολογία BCI. Εθελοντές χρησιμοποίησαν την τεχνολογία για να ‘πληκτρολογήσουν' χαρακτήρες και λέξεις στην ελληνική γλώσσα χρησιμοποιώντας μόνο τη σκέψη τους.

rki_hliana.pngΗ τεχνολογία αυτή αποκωδικοποιεί τα σήματα του εγκεφάλου και τα μεταφράζει σε χαρακτήρες καθώς συμπληρώνεται η σκέψη (δηλ. σε πραγματικό χρόνο). Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, οι επισκέπτες επέλεγαν λέξεις και οι εθελοντές ‘πληκτρολογούσαν' με τη σκέψη τους και μόνο τις καθορισμένες λέξεις.

Στη συνέχεια, η R.K.I Leaders παρουσίασε το πρώτο ανθρωποειδές ρομπότ ελεγχόμενο από ανθρώπινο εγκέφαλο. Οι εθελοντές, χρησιμοποιώντας μόνο τη δραστηριότητα του εγκεφάλου τους, με την τεχνολογία BCI της R.K.I Leaders, έλεγχαν το ανθρωποειδές ρομπότ – ιδιοκτησία του Interactive Robots Media Lab του Πανεπιστημίου Αλ-Αίιν, Η.Α.Ε. – εν ονόματι Ibn Sina. Η τεχνολογία BCI αποκωδικοποιούσε την εγκεφαλική δραστηριότητα των εθελοντών μεταφράζοντάς την σε εντολές κίνησης για τον Ibn Sina. Οι εν λόγω εντολές με τη σκέψη, αποστέλλονταν μέσο διαδικτύου, και ο Ibn Sina εκτελούσε την συγκεκριμένη κίνηση. Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε αυτή είναι η πρώτη φορά που η τεχνολογία Brain Computer Interface έχει χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο ενός ανθρωποειδές ρομπότ.

Η ΠΡΩΤΗ ΖΩΝΤΑΝΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ BRAIN COMPUTER INTERFACE ΣΤΗ KΥΠΡΟ

Ο Δρ. Χριστόφορος Χριστοφόρου, Διευθύνων Επιστήμονας και Γενικός Διευθυντής της R.K.I Leaders, τόνισε τη σημασία αυτής της ζωντανής επίδειξης σημειώνοντας ότι, σύμφωνα με όσα γνωρίζει, η R.K.I Leaders είναι μόλις o δεύτερος ερευνητικός οργανισμός στον κόσμο που έχει εκτελέσει μια ζωντανή επίδειξη τεχνολογίας BCI.

«Η εφαρμογή της τεχνολογίας Brain Computer Interface σε πραγματικό περιβάλλον

αποτελεί μεγάλη πρόκληση για ερευνητές, γι 'αυτό και η πλειοψηφία της έρευνας BCI σήμερα γίνεται σε ελεγχόμενα περιβάλλοντα …εμείς, παρουσιάσαμε αυτή την τεχνολογία εδώ, ζωντανά» είπε ο Δρ. Χριστοφόρου. «Αυτός ο τομέας έρευνας είναι στα σύνορα της επιστήμης και εμείς αναπτύσσουμε αυτή την τεχνολογία εδώ στην Κύπρο. Αυτό είναι συναρπαστικό!"

Ο Δρ. Νίκος Μαυρίδης, Διευθυντής του Interactive Robot Media Lab, δήλωσε: «Ήταν μόνο μια-δυο μέρες πριν που διάβαζα ένα άρθρο σχετικά με μια επικείμενη ταινία επιστημονικής φαντασίας (Sci-Fi), όπου οι άνθρωποι έλεγχαν ρομπότ μέσω της σκέψης τους…και σήμερα παρουσιάζουμε εμείς την τεχνολογία αυτή ζωντανά».

rki_interest.pngΟι πιθανές εφαρμογές της τεχνολογίας Brain Computer Interface περιορίζονται μόνο από τη φαντασία. Σύντομα, η τεχνολογία αυτή θα μπορεί να προσφέρει τη δυνατότητα σε εσώκλειστους ασθενείς να επικοινωνούν με το περιβάλλον τους μέσο της σκέψης τους. Θα μπορεί επίσης να επιτρέπει σε άτομα με αναπηρίες να ελέγχουν προσθετικά χέρια και αναπηρικά καροτσάκια μόνο με τη σκέψη, σαν να ήταν ένα κομμάτι του εαυτού τους. Επιπλέον η τεχνολογία αυτή μπορεί να βρει εφαρμογές σε τομείς όπως νευρο-μάρκετινγκ, πρόβλεψη επιληπτικών κρίσεων και επιτάχυνση της μάθησης. 

Σύντομο βίντεο από την εκδήλωση μπορεί να βρεθεί στο:

http://rkileaders.com/rkibussiness/index.php?option=com_content&view=article&id=49&Itemid=55

καθώς επίσης και στο YouTube: http://www.youtube.com/watch?v=qXqiVQJCVR8

Για πληροφορίες επικοινωνήστε με το Δρ. Χριστόφορο Χριστοφόρου στο info@rkileaders.com.

Ιστορικό και Στόχοι της R.K.I Leaders:

Η R.K.I Leaders Limited είναι μια νέα εταιρεία έρευνας και ανάπτυξης με βάση την Κύπρο. Στο επίκεντρο της R.K.I Leaders είναι η αφοσίωση της στην έρευνα. Η αποστολή της εταιρείας είναι η συμμετοχή της σε επιστημονικές έρευνες για να αποκτήσει τις απαραίτητες γνώσεις που θα οδηγήσουν την R.K.I. Leaders στην παροχή καινοτόμων λύσεων, προϊόντων και υπηρεσιών προς τις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές. Η εμπειρία της R.K.I Leaders εστιάζεται στους τομείς της μηχανικής μάθησης, Brain Computer Interfaces και ανάλυση σημάτων από ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα (EEG).