"Να μην επαναλάβει τα λάθη αποτυχημένων προσπαθειών του παρελθόντος" καλούν με επιστολή τους στην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον 132 μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, με την οποία εκφράζουν την υποστήριξή τους στις ενέργειες της κυβέρνησης Ομπάμα στο Κυπριακό.

Την επιστολή συνυπογράφει το ένα τρίτο σχεδόν των βουλευτών, μεταξύ αυτών και οι ηγέτες των Δημοκρατικών αλλά και των Ρεπουμπλικάνων στις δυο επιτροπές, στην αρμοδιότητα των οποίων εμπίπτει το Κυπριακό. Της προσπάθειας ηγήθηκαν οι Δημοκρατικοί βουλευτές Αλμπιο Σίρες, Σέλι Μπέρκλεϊ και Μάικλ Μακμάχον, και οι Ρεπουμπλικανοί Γκας Μπιλιράκης και Τεντ Πόε.

Oι Αμερικανοί νομοθέτες υπογραμμίζουν την υποστήριξή τους στην προσέγγιση της επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας και την καλούν "να αποφύγει την αναγέννηση των προνοιών όπως αυτές που περιλαμβάνονταν στην προσπάθεια που κατέβαλε ο ΟΗΕ το 2004″, για τις οποίες τονίζουν ότι απορρίφθηκαν με συντριπτική πλειοψηφία, ενώ υπενθυμίζουν επίσης, ότι οι πρόνοιες του σχεδίου Ανάν χαρακτηρίσθηκαν από την υποεπιτροπή ευρωπαϊκών υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής ως "απαράδεκτες για μια δυτική δημοκρατία".

Υπενθυμίζεται ότι "η προβολή από ξένους πλασματικών χρονοδιαγραμμάτων, και απαράδεκτων προνοιών λύσης, συνέβαλαν στην αποτυχία της προσπάθειας του 2004″, και τονίζεται ότι είναι απαράδεκτο να προτείνεται να αποδεχθεί η Κύπρος την παραμονή ξένων δυνάμεων στην επικράτειά της.

Οι 132 βουλευτές σημειώνουν ότι "είναι σχεδόν βέβαιο πως η Τουρκία δεν θα υλοποιήσει ποτέ το όνειρο της ένταξης στην ΕΕ όσο οι δυνάμεις της συνεχίζουν να κατέχουν τμήμα της Κύπρου", και ολοκληρώνουν με την επισήμανση ότι για να γίνει αποδεκτή και να αποδειχθεί λειτουργική η λύση, θα πρέπει να "προέλθει από τους Κύπριους και να αφορά τους Κύπριους".

defencenet