Ο ΡΟΛΟΣτης Κύπρου στην περιφερειακή ασφάλεια της Μέσης Ανατολής και της ανατολικής Μεσογείου ήταν στο επίκεντρο σεμιναρίου που διοργανώθηκε πρόσφατα στη Λευκωσία από το το Συμβούλιο Ευρωπαϊκής Περιφερειακής Πολιτικής (ΕRΡΙC). Αυτό που αναδείχθηκε όμως είναι οι επιδιώξεις της Τουρκίας να παίζει ρυθμιστικό ρόλο στην περιοχή της Αν. Μεσογείου.

Ο Χρήστος Ιακώβου του Κυπριακού Κέντρου Μελετών (ΚΥΚΕΜ) σκιαγραφώντας το όραμα του Τούρκου ΥΠΕΞ επεσήμανε ότι προσδιορίζει την Κύπρο και το Αιγαίο, ως τουρκικό ζωτικό χώρο πάνω στον οποίον η Τουρκία πρέπει να ασκεί απόλυτο έλεγχο.

Ο δρ Αlon Liel, πρέσβης και πρώην Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ αναφέρθηκε στην πρόσφατη επιδείνωση στις Τούρκο-Ισραηλινές σχέσεις ενώ ο καθηγητής Αvishai Εhrlich, του πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, επιβεβαίωσε ότι ο κύριος λόγος για αυτήν την επιδείνωση είναι οι προσπάθειες της Τουρκίας να εμφανίζεται ως υπερασπιστής των Παλαιστινίων.

Ο δρ Κλέαρχος Κυριακίδης του πανεπιστημίου Ηertfordshire, τόνισε τη σημασία του κράτους δικαίου για τη σταθερότητα μιας χώρας αλλά και του ιδίου του διεθνούς συστήματος. Επισήμανε δε, ότι παρά τις έντονες προσπάθειες της σε επίπεδο διπλωματίας και δημοσίων σχέσεων η Τουρκία απέτυχε να αποδείξει το σεβασμό της στο διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα, σε βαθμό που να δικαιολογεί έναν τόσον αυξημένο περιφερειακό και διεθνές ρόλο.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ