Tου Νίκ. Μάρτη, Πρώην Υπουργου

Η Ελληνόκτητη Εμπορική Ναυτιλία αποτελεί σταθερά από 20ετίας και πλέον την ευρωστότερη μεταφορική επιχειρηματική δραστηριότητα σε παγκόσμια κλίμακα και σοβαρότατο αιμοδότη στην εθνική μας οικονομία, κατέχοντας κάθε χρόνο την πρώτη θέση σε συνολική μεταφορική χωρητικότητα. Η σημερινή κατάργηση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και ο τρόπος που παλαιότερα είχε αναγκαστεί ο Σταύρος Νιάρχος να εγκαταλείψει το Ναυπηγείο του στον Σκαραμαγκά, σηματοδοτεί διεθνώς, ότι η Ελλάδα υποβαθμίζει τη Ναυτιλία.

Τη μεγάλη αυτή δύναμη της Ελλάδος επεσήμανε και πρόβαλε το 1981 ο τότε Πρόεδρος της ΕΟΚ Γκαστόν Τορν, ο οποίος με την έναρξη της εφαρμογής της συμφωνίας εντάξεως μας στην ΕΟΚ τότε των 9, δήλωσε: «Η Ελλάς μπαίνει στην ΕΟΚ με τρία ατού. Την Εμπορική Ναυτιλία, τον Ορυκτό της πλούτο και το επιχειρηματικό δαιμόνιο των Ελλήνων».

Προϋπόθεση όμως για την επιτυχία της Εμπορικής μας Ναυτιλίας, αποτελεί το γεγονός ότι δραστηριοποιείται σε ένα ελεύθερο και ανόθευτο ανταγωνισμό, χωρίς κρατικές ή άλλες παρεμβάσεις.

Η επανίδρυση του Υπουργείου Ναυτιλίας είναι αναγκαία.

Πολλοί εφοπλισταί έχουν κάνει σημαντικές χορηγίες και ίδρυσαν σοβαρότατα κοινωφελή ιδρύματα, που καλύπτουν σημαντικές κοινωνικές, πολιτιστικές και άλλες υποχρεώσεις του Κράτους.

Είναι άγνωστος δυστυχώς στις νέες γενεές των Ελλήνων και πολύ περισσότερο των ξένων, ο ρόλος της Ελληνικής Εμπορικής Ναυτιλίας κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, που θεωρήθηκε ως τέταρτο πολεμικό όπλο. Από την κήρυξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, την 1/9/1939, η Ελλάδα έθεσε αμέσως την Εμπορική της Ναυτιλία στην υπηρεσία των Συμμάχων, αν και τότε η χώρα μας παρέμενε ουδέτερη, με αποτέλεσμα να δοθούν διαταγές προς τους Κυβερνήτες των Γερμανικών υποβρυχίων να βυθίζουν τα Ελληνικά εμπορικά πλοία, μόλις τα συναντούσαν.

Το Ελληνικό Εμπορικό Ναυτικό που στον Β΄ ΠΠ μετέφερε για τις ανάγκες των Συμμάχων μας πολεμικό υλικό και εφόδια εις όλες τις θάλασσες, απώλεσε 434 πλοία από 583 του Στόλου του και 472 μηχανοκίνητα ιστιοφόρα εκ των 717 που διέθετε. Έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 2.000 Έλληνες Ναυτικοί και άνω των 2.000 τραυματίσθηκαν.

Με την δραστηριοποιημένη στο διεθνή στίβο Εμπορική μας Ναυτιλία, συνδέονται Ναυπηγικές, χρηματοπιστωτικές και άλλες δραστηριότητες, οι οποίες αν τύχουν γενικότερου ενδιαφέροντος και αντιμετωπισθούν με συνθήκες, κίνητρα και κριτήρια των ανταγωνιστριών χωρών, τότε η Ελληνική αυτή δύναμη θα προβάλλει την χώρα μας παγκοσμίως, παράλληλα δε θα αποτελέσει κέντρο ιδιαίτερου οικονομικού και εργασιακού ενδιαφέροντος.