Μεσολάβηση Ομπάμα για το Πατριαρχείο Συνάντηση Βαρθολομαίου – Ομπάμα στον Λευκό Οίκο

Συνάντηση προέδρου Ομπάμα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Ο Ομπάμα υποστηρίζει το Φανάρι και την επαναλειτουργία της Χάλκης

ΗΠΑ – Συνέντευξη Οικουμενικού Πατριάρχη – Τιμή στον πρόεδρο των

Official ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΔΩ 

ΑΛΛΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΟ ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ του Νικόλαου Μαγγίνα

Η επίσημη Ανακοίνωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής έχει ως εξής:

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – Την στήριξη του στα θέματα των θρησκευτικών ελευθεριών και της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης εξέφρασε ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο τον οποίο υπεδέχθη σήμερα με εγκαρδιότητα στο Λευκό Οίκο.

Επιπλέον ο Πρόεδρος Ομπάμα τόνισε τη σημασία της οικουμενικής αποστολής του Πατριαρχείου, μίλησε για την αποφασιστικότητα με την οποία προσεγγίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες το θέμα των κλιματικών αλλαγών παγκοσμίως και συνεχάρη τον Οικουμενικό Πατριάρχη για το έργο του στον τομέα του διαθρησκειακού διαλόγου σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Ο Πρόεδρος με την ευγένεια και την καλοσύνη που τον διακρίνει, μας εδέχθη, τον άγιο Αμερικής, τους άλλους αδελφούς Μητροπολίτας και εμένα με πολύ ευγένεια και καλοσύνη αναφέρθηκε στην πρώτη συνάντηση μας στην Κωνσταντινούπολη και είπε ότι χαίρετε που ξανασυναντώμεθα»,  είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης στους δημοσιογράφους κατά την έξοδο του από τον Λευκό Οίκο.

Ο Παναγιότατος αναφερόμενος στο περιεχόμενο της συνάντησης είπε: «Για τα ανθρώπινα δικαιώματα φυσικά έγινε λόγος και για τα δικά μας τα προβλήματα του Πατριαρχείου και της Χάλκης. Μου είπε ότι περιμένει τον Δεκέμβριο τον κ. Πρωθυπουργό της Τουρκίας εδώ, στον οποίο θα αναφέρει όλα αυτά τα οποία του ανέφερε και άλλη φορά όπως γνωρίζετε, κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία έθεσε το θέμα της επαναλειτουργίας της Χάλκης εις την Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση επισήμως. Είπε [ακόμη] ότι δεν θα παύσει να υποστηρίζει αυτά τα θέματα τα οποία γι' αυτόν είναι θέματα θρησκευτικής ελευθερίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τα οποία ενδιαφέρεται σε όλον τον κόσμο».

Έγινε επίσης αναφορά στα θέματα των κλιματικών αλλαγών και στο περιβαλλοντολογικό συνέδριο της Κοπεγχάγης. Ο Πρόεδρος Ομπάμα ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη για τις οικολογικές πρωτοβουλίες του και τον ηγετικό ρόλο που διαδραματίζει στο τομέα αυτό και τον ευχαρίστησε για το πρόσφατο 8ο Οικολογικό Συμπόσιο με θέμα το Μισσισσιππί, που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Ορλεάνη.

Στο τέλος της συναντήσεως, ο κ. Βαρθολομαίος διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο ότι προσεύχεται για την ευόδωση των πρωτοβουλιών του Προέδρου στα θέματα αναμόρφωσης του συστήματος υπηρεσιών και παροχής υγείας.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν εκ μέρους του Λευκού Οίκου οι: Tom Donilon, αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας – Elizabeth Sherwood-Randall, Ειδική Σύμβουλος του Προέδρου και Ανώτερη Διευθύντρια Ευρωπαϊκών Υποθέσεων – Joshua DuBois, Διευθυντής του Γραφείου συνεργασίας σε θέματα Πίστεως – Bridget Brink, Διευθύντρια υποθέσεων Αιγαίου και Νότιου Καυκάσου. Τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο συνόδευαν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος, ο Γέρων Μητροπολίτης Χαλκηδόνος κ. Αθανάσιος, οι Μητροπολίτες Γαλλίας κ. Εμμανουήλ και Κορέας κ. Αμβρόσιος και ο πρωτοπρεσβύτερος Αλέξανδρος Καρλούτσος.

Διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Georgetown και άλλες συναντήσεις

Μετά τον Λευκό Οίκο ο Παναγιότατος επιστρέφοντας στο Πανεπιστήμιο Georgetown που τον είχε τιμήσει σε προηγούμενη επίσκεψη με διδακτορικό δίπλωμα, έκανε μια σημαντική διάλεξη με θέμα «Αμετάβλητη Πίστη σε ένα μεταβαλλόμενο κόσμο». Την διάλεξη διοργάνωσε το Center for American Progress, του οποίου ηγείται ο ελληνοαμερικανικής καταγωγής John Podesta σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Georgetown. (Ομιλία του Πατριάρχη www.patriarchate.org/documents/georgetown_2009 <http://www.patriarchate.org/documents/georgetown_2009> )

Αύριο Τετάρτη 4 Νοεμβρίου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα κάνει διάλεξη στο Ινστιτούτο Brookings για το περιβάλλον με θέμα «Η διάσωση της ψυχής του πλανήτη».

Το απόγευμα η Πρόεδρος της Βουλής και ο Ηγέτης της Πλειοψηφίας θα παραθέσουν γεύμα προς τιμή του Πατριάρχη στο Καπιτώλιο και θα ακολουθήσει ιδιαίτερη συνάντηση του Παναγιοτάτου  με την Πρόεδρο της Βουλής κ. Nancy Pelosi.  Το βράδυ αντιπρόεδρος κ. Joseph Biden και η σύζυγος του θα παραθέσουν ιδιαίτερο επίσημο δείπνο στην κατοικία του Αντιπροέδρου.
Την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα συναντηθεί με την Υπουργό Εξωτερικών κ. Hillary Clinton και θα ακολουθήσει επίσημο δείπνο στο Ben Franklin Room του State Department.