Το μυθιστόρημα  της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη «Για την Αγάπη των Αλλων» θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο King George της Αθήνας απο την δρα Βιβή Κοψιδά-Βρεττού, τη δημοσιογράφο Ελένη Γκίκα, τον βουλευτή Α Αθηνών Κώστα Σκανδαλίδη, τον βουλευτή Δωδεκανήσου Γιώγρο Νικητιάδη και τη Δέσποινα Εμμανουηλίδη-Λυβίτση παρουσία του επιχειρηματία Τζό Κατσιματίδη και της οικογένειάς του, που θα ταξιδέψουν απο τη Νέα Υόρκη γι αυτή τη βραδυά.

Με φόντο το  μακρινό Αιγαίο, η συγγραφέας συνθέτει ένα συγκλονιστικό σκηνικό γεμάτο ανθρώπους που τυραννιούνται απο τις αιώνιες συνθήκες της αγάπης, της γενναιοδωρίας, της προδοσίας , της θυσίας. Ταυτόχρονα καταγράφει την ιστορία μιας οικογένειας κι ενός ολόκληρου νησιού, που γέννησε ήρωες της καθημερινής ζωής αλλά και ανθρώπους σαν τον ελληνοαμερικανό μεγιστάνα Τζόν Κατσιματίδη.

 

Το μυθιστόρημα «Για την αγάπη των Αλλων ξετυλίγεται στη Νίσσυρο και τη Ρόδο της Ιταλοκρατίας. Μια νεαρή κοπέλα, σμιλεμένη από τη γαλλοτραφή Πολίτισσα μάνα της, μεγαλώνει ανυποψίαστη στη Νίσυρο της λάβας και της γύμνιας. Όμορφη, έξυπνη, με σπουδές στην ιταλοκρατούμενη Ρόδο, αφήνεται στον έρωτα ενός νεαρού συμπατριώτη της. Στο βάθος, μακριά, φαντάζει η απουσία του πατέρα στην Αμέρικα. Και η παρουσία της ανδρόγυνης μάνας. Ο έρωτας της Μαργαρίτας θα ανατραπεί την έσχατη στιγμή. Και η προδοσία θα σημαδέψει όχι μόνο την τύχη της, αλλά ένα ολάκερο νησί, προκαλώντας μια συγκλονιστική ανθρώπινη καραμπόλα.Τότε  η Μαργαρίτα θα κληθεί να συμβιβαστεί με την πεζότητα  υποκύπτοντας στη νομοτέλεια πως "Η Ζωή είναι μεγαλύτερη απ' την Αγάπη";

 Τα ήθη της εποχής και η ιστορία της Ιταλοκρατούμενης Δωδεκανήσου συνιστούν το υπόβαθρο του μυθιστορήματος, το οποίο κυριεύει τις αισθήσεις με τη γνησιότητα των ανθρώπινων χαρακτήρων και την αφοσίωσή τους στις άκαμπτες παραδόσεις του νησιού της λάβας.

Και όπως σημειώνει  ο σβεασμιότατος πρώην Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Σπυρίδων: «Το μυθιστόρημα «Για την Αγάπη των Αλλων» δεν είναι ένα απλό αφήγημα, που φέρνει στο προσκήνιο μια πραγματική δραματική ιστορία διανθισμένη με τα απόλυτα και ακατάληπτα  ήθη μιας εποχής. Εμβαθύνει στις έννοιες της γενναιοδωρίας, της αγάπης , της εγκατάλειψης, της προδοσίας, της θυσίας με ένα βουβό παράπονο, που δεν ανακόπτει ούτε μια στιγμή τη ροή του έργου.

Η Ιουστίνη Φραγκούλη με αριστοτεχνικό τρόπο σμιλεύει τους ήρωές της, τοποθετώντας τους σε ενα ρεαστικό πλαίσιο, που ξεπερνάει τη φύση των μικρών πραγμάτων. Με συμβολισμούς , υπαινιγμούς και υπερρεαλιστικές αναφορές, η συγγραφέας δημιουργεί μια ιστορία αντλώντας υλικό απο την καθημερινότητα των ανθρώπων.

Το βιβλίο είναι εμβληματικό για το δωρικό τρόπο με τον οποίο η συγγραφέας χειρίζεται ένα δράμα ζωής, τοποθετώντας το στο χώρο της λογοτεχνικής αιωνιότητας .»

 

 

Βιογραφικό

Η Ιουστίνη Φραγκούλη – Αργύρη γεννήθηκε στη Λευκάδα. Απόφοιτος του Πολιτικού Τμήματος της Νομικής Αθηνών, δημοσιογραφεί από το 1983 στον ελληνικό ημερήσιο και περιοδικό Τύπο. Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ, της Εταιρείας Γαλλόφωνων Συγγραφέων του Κεμπέκ (UNEQ), καθώς και της Ομοσπονδίας Αγγλόφωνων Συγγραφέων του Κεμπέκ (QWF), και έχει εργαστεί κατά διαστήματα σε ραδιοφωνικούς σταθμούς αλλά και στην Ελληνική Τηλεόραση. Από το 1989 ζει και εργάζεται στο Μόντρεαλ του Καναδά. Παράλληλα με τη δημοσιογραφική και συγγραφική της δραστηριότητα, είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος»Αρχιεπίσκοπος Σπυρίδων» για την Ελληνική Παιδεία και τον Πολιτισμό, με έδρα τη Νέα Υόρκη. Είναι παντρεμένη κι έχει ένα γιο.