‘Ερευνα: Δέσποινα Συριοπούλου

Τρείς  απλοί ΕλληνοΚύπριοι η Μαρούλα Τουμάζου, ο Νικόλαος Καντιλάρης κάτοικοι της Βόρειας καταχόμενης Κύπρου και ο Μιχάλης Τουμάζος  από την πολιτεία  Βόρεια  Καρολίνα  των ΗΠΑ τόλμησαν να κάνουν  αυτό που θα έπρεπε να είχαν κάνει νωρίτερα  κάθε Κυπριακής καταγωγής Αμερικανός πολίτης που ζει και έχει δικαίωματα στις ΗΠΑ. Κατέθεσαν αγωγή στο ομοσπονδιακό δικαστήριο  εναντίον της Τουρκικής δημοκρατίας διεκδικώντας σε πρώτη φάση ελάχιστη  αποζημίωση ύψους 400.000.000.000$ για τις ζημιές που υπέστησαν οι  ίδιοι και οι οικογένειές τους διαχρονικά  από την εισοβολή του Αττίλα το 1974 μέχρι και σήμερα  στην σημερινή κατεχόμενη  Βόρεια Κύπρο!

Την αγωγή κατέθεσε στην Ουάσιγκτον  στο ομοσπονδιακό  δικαστήριο των ΗΠΑ για λογαριασμό των παραπάνω ΕλληνοΚυπρίων ο Κυπριακής καταγωγής Άθαν Τσιμπίδης ο οποίος μέσω του πρακτορείου μας κάλεσε κάθε Κυπριακής καταγωγής πολίτη που ζει σε όλο τον κόσμο και έχει υποστεί ζημία από την συνεχιζόμενη  Τουρκική εισβολή και κατοχή να συνυπογράψει την αγωγή αυτή εναντίον της Τουρκίας με  βάση την νομική  διαδικασία  «Class action»*  η οποία επιτρέπει σε κάθε ένα πολίτη που έχει έννομο συμφέρον να προστεθεί εκ των υστέρων σε μια αγωγή προκειμένου να δυναμώσει  η προσπάθεια αυτή εναντίον της Τουρκίας.  

Βασικό επιχείρημα στο σκεπτικό της αγωγής που καταθέτουν οι τρεις Κύπριοι,  εκτός των  άλλων ομοσπονδιακών νόμων  και αποφάσεων της γερουσίας και του Κογκρέσου  που παραθέτουν στην αγωγή οι εγκαλούντες  επικαλούμενοι την παραβιάση τους στις ΗΠΑ βασίζεται κυρίως   σε προηγούμενη  απόφαση της 4ης Σεπτεμβρίου  του Κογκρέσου του 1961 βάση της οποίας απαγορεύεται, η αποστολή  στρατιωτικής και μη στρατιωτικής βοήθειας  που δίδεται σε άλλες χώρες,  να χρησιμοποιείται για παραβίαση των κανόνων διεθνούς δικαίου (παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατοχή και μαζική βία κτλ). Αυτή η απόφαση του Κογκρέσου είναι το γεγονός  που δίδει το δικαίωμα αγωγής στους ενάγοντες αφού  τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στην εισβολή αλλά και σήμερα, στην συνεχιζόμενη κατοχή είναι αμερικανικής κατασκευής κάτι που απαγορεύει η παραπάνω απόφαση του Κογκρέσου.   

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΓΩΓΗ. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΕΧΕΤΕ ΕΝΝΟΜΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ!

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ  ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΕΊΣΤΕ ΚΑΘΕ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟ ΣΕ ΚΆΘΕ ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ!

Στο κείμενο της αγωγής εισαγωγικά οι ενάγοντες δια του δικηγόρου  τους κ. Άθαν Τσιμπίδη  προκειμένου να τεκμπηριώσουν την ελληνικότητα του εδάφους άλλα και την διαδοχική κυριαρχία(από γενιά σε γενιά) των εναγόντων   παραθέτουν  συνοπτικά τα ιστορικά γεγονότα που αφορούν την μεγαλόνησο ξεκινώντας από την  ιστορία των 5000 ετών ΕλληνοΚυπριακού και Βυζαντινού πολιτισμού καταλήγοντας στα δραματικά   ιστορικά γεγονότα που κατέληξαν στην εισβολή και κατοχή της 20ης Ιουλίου του 1974 από τον Τουρκικό Αττίλα!

ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Η βάση του σχεπτικού στηρίζεται στα εξής δεδομένα:

-Το τουρκικό ψευδοκράτος ασχολείται με το μάρκετινκ, τη διαφήμιση και τις πωλήσεις περιουσιών που ανήκουν στους ενάγοντες και σε όσους άλλους έχουν περιουσίες στην Βόρεια Κύπρο.

-Ο τουρκικός στρατός χρησιμοποίησε στρατιωτικό εξοπλισμό που αγόρασε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, για την εισβολή στην Κύπρο, (γεγονός που αντίκειται στον νόμο του 1961), και την εκδίωξη των εναγόντων από τις περιουσίες τους.

– Η υποχρέωση της Τουρκίας από την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού από τις Ηνωμένες Πολιτείες αφορά αμυντικούς και όχι επιθετικούς σκοπούς. Αυτό αφορά κάθετι, -πρόσωπο ή περιουσία-που ζημιώθηκε από την χρήση τους αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού που χρησιμοποιήθηκε επιθετικά από τους κατηγουρουμένους (Τουρκία).

– Από την χρήση του στρατιωτικού εξοπλισμού από τις Ηνωμένες Πολιτείες εκ μέρους του τουρκικού ψευδοκράτους στην Κύπρο, και του τουρκικού στρατού, το ψευδοκράτος συμμετέχει ενεργά στην εμετάλλευση (μάρκετινκ, χρηματοδότηση, πώληση) των περιουσιών των εναγόντων. Για παράδειγμα, η εταιρεία, REMAX ή η τράπεζα HSBC έχουν ωφέλεια από την παράνομη αυτή εκμετάλλευση.

ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙΝΟΜΙΚΕΣ ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ

Μια  παράμετρος όμως  στο σκεπτικό της αγωγής με σαφείς  πολιτικές προεκτάσεις  που κυριολεκτικά  τινάζει στον αέρα πολλά οικονομικοπολιτικά συμφέροντα-ένθεν κακείθεν-  και  ίσως αυτό το δεδομένο αναλόγως και των στοιχείων που θα κατατεθούν κατά την διάρκεια της εκδίκασης της υπόθεσης, σε βάθος χρόνου  δρομολογήσει και πολιτικές εξελίξεις εσωτερικά(σε Τουρκία, Κύπρο και Ελλάδα αλλά και ΗΠΑ)   αλλά και πολλές αποκαλύψεις  για πρόσωπα και καταστάσεις που δρούν και στην μια πλευρά του νησιού και στην άλλη,  αλλά και πέραν του ατλαντικού, είναι η συνεχιζόμενη  οικονομική δραστηριότητα(marketing χρηματοδότηση, πώληση και χρήση εκμετάλλευση περιουσιών που ανήκουν στους ενάγοντες)   που συνεχίζεται  ακόμα αναφέροντας συγκεριμένα παραδείγμα των εταιρών  Real estate  Remax  και η γνωστή τράπεζα   HSBC .  Εταιρίες με πολλά οικονομικοπολιτικά συμφέροντα  σε χώρες εκτός ΗΠΑ(ΛΟΝΔΙΝΟ -ΙΣΡΑΗΛ )και με τις οποίες συνεργάζονται αρκετοί πολιτικοποικομικοί παράγοντες όχι μόνο στις ΗΠΑ και στο Λονδίνο αλλά και σε Ελλάδα, Κύπρο και  φυσικά στηνΤουρκία…     

Μιλήσαμε με τον Κυπριακής καταγωγής αμερικανό  δικηγόρο στην Ουάσιγκτον κ.  Αθάν Τσιμπίδη ο οποίος  μιλώντας αποκλειστικά στο Greek American News Agency  μας έδωσε συνοπτικά  τα βασικά στοιχεία  της αγωγής καθώς και το σκεπτικό της.

athan_tsimpedes_pictures_001_-_copy.png Ο Κυπριακής καταγωγής διακεκριμένος  δικηγόρος  απήυθυνε κάλεσμα σε κάθε Κυπριακής καταγωγής πολίτη που ζει στις ΗΠΑ ή σε άλλο σημείο του κόσμου(Κύπρο, Λονδίνο, Ελλάδα, Αυστραλία ή αλλού) ο οποίος έχει υποστεί οικονομική  ζημιά από τις συνέπειες  ο ίδιος ή η οικογένεια του από το αποτέλεσμα της Τουρκικής εισβολής στην  Β. Κύπρο,  να συνυπογράψει την αγωγή αυτή η οποία θα εκδικαστεί στις ΗΠΑ. Ρωτήσαμε τον κ. Τσιμπίδη πόσο καιρό θα διαρκέσει το δικαστήριο αυτό με βάση το δικαστικό προηγούμενο παρόμοιων υποθέσεων που κρατούν πολλά χρόνια και μας είπε  ότι είναι μια διαδικασία που καταρχήν θα υπάρξει ένα πρώτο αποτέλεσμα μετά από πάροδο 3 ετών.  Σε σχετική ερώτηση αν η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει μια δικαστική απόφαση που ελήφθη σε ένα Αμερικανικό δικαστήριο ο κ. Τσιμπίδης ήταν κατηγορηματικός επικαλούμενος το διεθνές δίκαιο.

Η αγωγή κατατίθεται σύμφωνα με τους Αμερικανικό και διεθνές δίκαιο. Εδικότερα στην αγωγή οι εγκαλούντες (μηνυτές) επκαλούνται τους  νόμους AlienTorts Claims Act (ATCA) που δίνει την δικαιοδοσία στα αμερικανικά ομοσπονδιακά δικαστήρια για «οποιαδήποτε αστική πράξη από ξένο, παραβιάζοντας των νόμο των εθνών ή συνθήκη των ΗΠΑ»,  the Foreign Sovereign Immunities Act,  νόμο των ΗΠΑ που καθιστά την συγκεκριμένη διαδικασία και τους τρόπους για το πώς ένα ξένο κράτος μπορεί να μηνυθεί στα δικαστήρια των ΗΠΑ -ομοσπονδιακά ή πολιτειακά-, Export Administration Act of l979, όπου παρέχεται το δικαίωμα στον πρόεδρο να ελέγχει τις αμερικανικές εξαγωγές για λόγους εθνικής ασφαλείας, εξωτερικής πολιτικής και/ή προμήθειας. Και τέλος τον σχετικό  νόμο   που δίνει το δικαίωμα να συνυπογράψουν  την αρχική αγωγή και στην συνέχεια-της διαδικασίας- και άλλοι πολίτες  που έχουν έννομο συμφέρον και πλήττονται από πράξεις του εγκαλούμενου (στην προκειμένη περίπτωση της Τουρκίας) προσθέοντας περαιτέρω στοιχεία.  This is a class action pursuant to Rule 23 of the Federal Rules of Civil Procedure and other applicable federal statutes and rules.

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ (ΕΝΑΓΟΝΤΩΝ) ΤΡΙΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ

Οι ενάγοντες ζητούν:

1.    Να αναγνωριστεί η αγωγή ως «class action» σύμφωνα με το FRCP 23

2.    Ελάχιστη αποζημίωση ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων,

3.    Ασφαλιστικά μέτρα για το ψευδοκράτος απαγορεύοντας την εκμετάλλευση των περιουσιών που ανήκουν στους ενάγοντες.

4.    να καταβάλουν οι κατηγορούμενοι τα χρήματα που έχουν κερδίσει από το παράνομο εμπόριο.

5.    Την καταβολή των εξόδων της δίκης και του δικηγόρου

6.    Να αποδώσει το δικαστήριο, κατά την κρίση του, περαιτέρω δικαιοσύνη. 

Ο Κυπριακής καταγωγής δικηγόρος όπως μας είπε έχει κάνει μια πρώτη ενημέρωση της Κυπριακής κυβέρνησης ενώ βρίσκεται και σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με την Κυπριακή Ομοσπονδία, την ΠΣΕΚΑ και άλλες Κυπριακές οργανώσεις στις ΗΠΑ και σε άλλα σημεία του κόσμου  ενώ από την ερχόμενη  εβδομάδα αναμένεται σειρά συναντήσεων με τους παραπάνω ΑμερικανοΚυπριακούς  φορείς για περαιτέρω κινητοποίηση και κοινή δράση.

georganztas_nikos.jpg Το ζήτημα διεκίκησης αποζημιώσεων  από την ζημιά που εχει υποστεί ο Κυπριακός Τουρισμός από την συνεχιζόμενη κατοχή των τουρκικών στρατευμάτων όπως αποκαλύπτει σήμερα αποκλειστικά το Greek American News Agency  είχε θέσει επίσημα στην ΕλληνοΚυπριακή πλευρά( καταρχήν στο σύνδεσμο ξενοδόχων της Κύπρου) αλλά και σε ανώτερα κυβερνητικά στελέχη με σχετική  γραπτή εισήγηση του ήδη από το 2004 ο γνωστός ΕλληνοΑμερικανός καθηγητής συστημικής δυναμικής  Νικόλαος Γεωργαντζάς ο οποίος είχε κάνει και το προσχέδιο  σχετικής  μελέτης διεκδίκησης αποζημιώσεων για τις συνεχιζόμενες ζημιές που έχει υποστεί ο Τουρισμό της Κύπρου.   Το προσχέδιο μελέτης είχε παρουσιάσει ενδελεχώς για πρώτη φορά στην Νέα Υόρκη κατά την διάρκεια  της προσυνεδριακής  διαδικασίας του πολυσυζητημένου  συνεδρίου με θέμα το  «ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΣΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ»   που οργάνωσε η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης το 2007 και το οποίο είχαν υποστηρίξει αντίστοιχα οι πρόεδροις της Ελληνικής και Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Το Greek American news Agency παρουσιάζει σήμερα κατα αποκλειστικότητα την σχετική μελέτη του κ. Γεωργαντζά για τις ζημιές που έχει υπoστεί ο Τουρισμός της Κύπρου στην οποία καταδικνύεται με τρόπο σαφή και επιστημονικό η συνολική ζημιά που υπέστη το τομέας του Τουρισμού μόνο από την συνεχιζόμενη εισβολή και κατοχή της Β. Κύπρου από την Τουρκία.

Ο κ. Γεωργαντζάς με τον οποίο μιλήσαμε μας είπε ότι ακόμα και σήμερα -ποτέ δεν είναι αργά- μπορεί ο οποιοσδήποτε από τις ΗΠΑ που έχει εννομο συμφέρον να ξεκινήσει διαδικασία αγωγής όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και στο Λονδίνο και στο Ισραήλ, εταιρίες των κρατών αυτών  συνεχίζουν να δρουν οικονομικά στα κατεχόμενα εδάφη εις βάρος των παρανόμως κατεχόμεων περιουσιών τους στην Β. Κύπρο.   

Η εξέλιξη αυτή φαίνεται να δικαιώνει τον γνωστό καθηγητή ο οποίος σε αποκλειστικές δηλώσεις του  μεταξύ άλλων μας είπε ότι στέκεται αρωγός και συμπαραστάτης στους τρεις Ελληνοκύπριους καθώς και σε κάθε άλλον που θα εγείρει θέμα αποζημιώσεων από την Τουρκία για τις ζημιές που τυχόν έχει υποστεί ο ίδιος ή οικογένεια του ενώ επιμένει ακόμα και σήμερα πως είναι καιρός να δράσουμε στην γλώσσα που καταλαβαίνουν όλοι σήμερα στην δύση και αυτή δεν είναι άλλη γλώσσα από εκείνη του χρήματος.  

Το θέμα της αγωγής παρουσίασε με εκτενές ρεπορτάζ του και το γνωστό πολιτικό περιοδικό The  weekly Standard  με σχετικό εκτενές δημοσίευμα    

Η υπόθεση εδώ και λίγες ημέρες-από τα μέσα Οκτωβρίου – στην Τουρκία καθημερινά προσλαμβάνει  όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις σε αντίθεση με την Ελλάδα και την Κύπρο  το θεμα είναι σχεδόν ανύπαρκτο ενώ δειλά-δειλά κάνουν την εμφάνιση τους τα πρώτα συγκεχυμένα δημοσιεύματα στον Κυπριακό Τύπο. 

Ενδεικτικά  των πολιτικών διαστάσεων που προσλαμβάνει καθημερινά στην Τουρκία  τα δημοσιεύματα στον Τουρκικό Τύπο που παραθέτουμε παρακάτω .

1.   ABD'den Türkiye'ye 400 milyar $'lık dava – AKŞAM – Türkiyenin

2.   ABD'li Rumlardan Türkiye'ye 400 milyarlık dava | AB ve Türkiye

3.    ABD'de Türkiye'ye 400 milyarlık dava haberi | Haber Aktüel – Son

4.    ABD'de Türkiye'ye 400 milyar $'lık dava – EtikHaber – Doğru

5.    Rumlardan Türkiye'ye 400 milyar dolarlık dava – Turania.Org | Türk

6.   Türkiye'ye 400 milyar dolarlık dava / Dünya / Milliyet İnternet

7.   Türkiye'ye 400 milyar dolarlık dava ! | Porttakal

8.   KANALTÜRK Haber – Türkiye'ye 400 milyar dolarlık dava haber sayfası

9.   Türkiye'ye 400 Milyar Dolarlık Dava – MezunUSA.com

10.                Türkiye'ye 400 milyar dolarlık dava

11.                Amerika'da Yasayan Turklerin Sitesi, Turk North America – Türkiye

 1. Türkiye'ye 400 milyar dolarlık dava haberi Güncel haberleri Haber7
 2. Güncel Haber – Abd'den Türkiye'ye Dev Dava – Guncel Haber, haberler
 3. Eko Gündem haberleri Türkiye'ye rekor tazminat davası haberi
 4. Türkiye'ye 400 milyar dolarlık dava haberi
 5. ABD'den Türkiye'ye Şok Dava!
 6. Türkiye'ye 400 milyar dolarlık dava 23 Ekim 2009 / 11:13
 7. Türkiye'ye 400 Milyar Dolarlık Dava haberi / 23 Ekim 2009 Cuma 13:37
 8. ABD'li Rumlardan Türkiye'ye 400 milyarlık dava | Yazıcı sayfası
 9.  Türkiye'ye 400 milyar dolarlık dava… haberi | Haber24.Com
 10. Türkiye ye 400 Milyar Dolarlık Dava
 11.  Sabah – Türkiye'ye 400 milyar $'lık dava
 12.  Türkiye'ye 400 milyar dolarlık dava türkiye, türkiyeye dava, 400
 13. Türkiye'ye 400 Milyar Dolarlık Dava 23 Ekim 2009 Cuma
 14.   Türkiye'ye 400 milyar dolarlık dava
 15.  Türkiye'ye 400 milyar dolarlık dava – EnSonHaber.com
 16.  Türkiye'ye 400 milyar dolarlık davaABD, 400 milyar dolarlık
 17. Tüm Haberler: –ABD'DE TÜRKİYE'YE 400 MİLYAR DOLARLIK DAVA (Anka
 18.  Türkiye'ye 400 milyar dolarlık dava
 19.  Türkiye'ye 400 milyar dolarlık dava haberi

Στα Ελληνικά ΜΜΕ εδώ και λίγες ημέρες έχουν αρχίσει να αναφέρονται στο θέμα με ισχνά ρεπορτάζ   αναπαράγοντας ο ένας τον άλλο, και με αρκετές ανακρίβειες πλην ελάχιστων εξαιρέσεων με εμπεριστατωμένα ρεπορτάζ  όπως αυτό  στην "σημερινή" της Κύπρου που παρουσιάσει εκτενές αναλυτικό ρεπορτάζ. Κατά τ άλλα, πολλά ρεπορτάζ ως συνήθως αντιγραφή(copy paste) ο ένας από τον άλλο και ούτε καν αρκετοί μπαίνουν στην διαδικασία διασταύρωσης στοιχείων αφού κάποιοι εξακολουθούν να αναφέρουν ότι η αγωγή κατατέθηκε από την ανύπαρκτη αμερικανική οργάνωση  "Class action"!  

Στέλνει στο σκαμνί την Τουρκία για τον Αττίλα και την αρπαγή των περιουσιών (EΘΝΟΣ, Μ. Ιγνατίου15-11-2009)

ΣΗΜΕΡΙΝΗ: 400 δισεκατομμύρια το κόστος της τραγωδίας

ΠΟΛΙΤΗΣ-SIGMA: Αποζημιώσεις 400 δις δολαρίων για τις ε/κ περιουσίες Προσφυγή και στις ΗΠΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ:Δίκη στις ΗΠΑ για ελληνοκυπριακές περιουσίες στα Κατεχόμενα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ:Αγωγή κατά της Τουρκίας για τις ε/κ περιουσίες στα κατεχόμενα

ΑΠΕΚύπρος – Προσφυγή και στις ΗΠΑ για ελληνοκυπριακές περιουσίες στην κατεχόμενη Κύπρο

ΤΡΩΚΤΙΚΟ-(iNEWS):Oι Ελληνοκύπριοι διεκδικούν τις περιουσίες τους στα κατεχόμενα σε δικαστήριο των ΗΠΑ

GREEK NEWS: Αγωγή κατά της Τουρκίας στις ΗΠΑ

ΕΞΠΡΕΣ:Κύπρος – Προσφυγή και στις ΗΠΑ για ελληνοκυπριακές περιουσίες στην κατεχόμενη Κύπρο

TVXS:Προσφυγή και στις ΗΠΑ για ελληνοκυπριακές περιουσίες στα κατεχόμενα  

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΓΩΓΗ. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΕΧΕΤΕ ΕΝΝΟΜΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ!

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ  ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΕΊΣΤΕ ΚΑΘΕ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟ ΣΕ ΚΆΘΕ ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ! 

Επικοινωνείστε με τον δικηγόρο κ. Αθαν Τσιμπίδη

*Προφανώς εκ παραδρομής εγράφη σε γνωστό Κυπριακό πρακτορείο ότι την αγωγή κατέθεσε Αμερικανική οργάνωση Class Action.  Η αγωγή κατατέθηκε από τους τρεις παραπάνω Κυπριακής καταγωγής πολίτες και όχι από κάποια οργάνωση. Το   Class Action είναι  διεθνής νομικός όρος.