Η κυβέρνηση αξιολογεί την πρόταση του κ. Τ. Ερντογάν για διμερή διάλογο.

Της Δωρας Aντωνιου

«Φρένο» επιχείρησε χθες να βάλει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσας στο κλίμα «νέας εποχής», που επιχειρεί να παρουσιάσει η Αγκυρα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Οι δηλώσεις του από τη Βιέννη, όπου συμμετείχε χθες σε συνεδρίαση του μόνιμου συμβουλίου του ΟΑΣΕ για την προετοιμασία της υπουργικής συνόδου της Αθήνας και σε ειδική εκδήλωση του Οργανισμού για την επέτειο από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, αφήνουν να εννοηθεί ότι η Αθήνα προβληματίζεται από την επικοινωνιακή επίθεση της Αγκυρας και δεν είναι ακόμα σίγουρη αν πρόκειται για κινήσεις από τουρκικής πλευράς που έχουν βάθος ή εάν πρόκειται για ενέργειες δημιουργίας εντυπώσεων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε oτι η Αθήνα πρόκειται να απαντήσει τις επόμενες ημέρες στην επιστολή του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αξιοποιώντας τον δίαυλο επικοινωνίας που έχει διαμορφωθεί, με ελληνική πρωτοβουλία, ανάμεσα στους δύο πρωθυπουργούς. Στη συνέχεια, όμως, εμφανίσθηκε ιδιαίτερα συγκρατημένος και έκανε έκκληση για υπευθυνότητα από όλες τις πλευρές, προφανώς απαντώντας έμμεσα στο κλίμα που διαμορφώθηκε, εξ αφορμής της έλευσης του Τούρκου υπουργού Επικρατείας, Εγκεμεν Μπαγίς, στην Αθήνα, σχετικά με επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στη χώρα μας.

Από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν ότι η άφιξη του κ. Ερντογάν υπάρχει ως προοπτική, καθώς είναι η σειρά του Τούρκου πρωθυπουργού να επισκεφθεί την Ελλάδα σε ανταπόδοση της επίσκεψης Καραμανλή στην Τουρκία, τον Ιανουάριο του 2008. Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι δεν έχει υπάρξει κάτι περισσότερο, σε επίπεδο συνεννόησης των δύο πλευρών.

Οπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, «χρειάζεται υπευθυνότητα από όλες τις πλευρές, από όλους, γατί όποιος βιάζεται σκοντάφτει. Χρειάζεται καλή προετοιμασία ώστε να μην σπαταλήσουμε χάριν επικοινωνίας την ευκαιρία που ανοίγεται μπροστά μας».

Την ίδια στιγμή, η αξιωματική αντιπολίτευση, διά του εκπροσώπου κ. Γ. Κουμουτσάκου, ζητάει ενημέρωση από την κυβέρνηση για τις εξελίξεις σε όλο το εύρος των εθνικών θεμάτων. Οπως επισήμανε ο κ. Κουμουτσάκος, η εθνική συναίνεση που απαιτείται εν όψει της κρίσιμης περιόδου για τα εθνικά θέματα, δεν σημαίνει λευκή επιταγή. Πρόσθεσε ότι η ενημέρωση που παρέχεται από την κυβέρνηση είναι ελλιπής, με αποκορύφωμα την επιστολή Ερντογάν. Από όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. ανέφερε ότι προκύπτουν ερωτήματα, όπως εάν η Ελλάδα θα δεχθεί συζήτηση για μειονότητες και εάν στη συζήτηση για το Αιγαίο συμπεριλαμβάνονται οι γκρίζες ζώνες. Ανάλογα ερωτήματα, κατέληξε, προκύπτουν και για τους χειρισμούς στα υπόλοιπα εθνικά θέματα και ζήτησε ενημέρωση της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής και σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

Εν τω μεταξύ, από το Παρίσι, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, ζήτησε από τη Γαλλία να μην θέσει εμπόδια στην ευρωπαϊκή προοπτική τςη Τουρκίας, τονίζοντας ότι η χώρα του κρατάει το κλειδί μιας νέας σχέσης της Ευρώπης με το μουσουλμανικό κόσμο. Την ίδια στιγμή, η απόφαση της Αγκυρας να δεχθεί τη συμμετοχή του κατηγορούμενου για εγκλήματα πολέμου, προέδρου του Σουδάν, Ομάρ Χασάν αλ – Μπασίρ σε ισλαμικό συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη, προκάλεσε την αντίδραση των Βρυξελλών.

http://www.kathimerini.gr/