Στο τελευταίο βήμα στην εφαρμογή της εξωτερικής πολιτικής της αρχής της «από το μηδέν προβλήματα για μέγιστη συνεργασία" με τους γείτονες, η Τουρκία έχει προσεγγίσει Αιγαίο γείτονά της Ελλάδα για τη δημιουργία ενός «υψηλού επιπέδου για τη στρατηγική συμβούλιο συνεργασίας,« παρόμοιες με εκείνες που έχει συσταθεί με το Ιράκ και Συρία.

 Στην πρότασή της, έστειλε στην Αθήνα, Άγκυρα υπογράμμισε την πλατφόρμες συνεργασίας που έχει πρόσφατα συσταθεί με άλλους γείτονες, και είπε ότι θα είναι δυνατόν να έχουμε μια τέτοια πλατφόρμα με την Αθήνα, σε ένα μηχανισμό που βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και κατανόηση. Αν και δέχεται την ύπαρξη σημαντικών διαφορών απόψεων μεταξύ της Άγκυρας και την Αθήνα σε ορισμένα βασικά ζητήματα, τουρκικές διπλωματικές πηγές, μιλώντας με Zaman δήλωσε σήμερα, ότι το γεγονός αυτό δεν αποτελεί εμπόδιο για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων.

Επιπλέον, μια πιθανή βελτίωση της διμερούς συνεργασίας θα έχει επίσης θετικό αντίκτυπο στην επίλυση των ζητημάτων αυτών αμφισβητείται, οι ίδιες πηγές.Όπως συχνά εκφράσει η υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Davutoğlu, "με την αμοιβαία οικονομική εξάρτηση με τις γειτονικές χώρες" θα συμβάλει στην ενίσχυση της ασφάλειας στην περιοχή και θα διαδραματίσει επίσης ρόλο διευκόλυνσης όσον αφορά την επίλυση σημαντικών ζητημάτων σε μακροπρόθεσμη βάση.

Μεταφορές, ενέργεια και ο τουρισμός είναι από τα συγκεκριμένα πεδία στα οποία η Άγκυρα πιστεύει ότι η συνεργασία με την Ελλάδα μπορεί να μεγιστοποιηθεί.
Οι εγκαταστάσεις της Visa για επιχειρηματίες και αμοιβαίας ανταλλαγής προγραμμάτων σε διάφορους τομείς που προβλέπονται επίσης.

Μια προσέγγιση μεταξύ Άγκυρας και την Αθήνα που όντως άρχισαν πολύ πριν από τις προσπάθειες της Τουρκίας για την ομαλοποίηση των σχέσεών της με τη Συρία, το Ιράκ και την Αρμενία. Οι δύο χώρες ήρθαν στο χείλος του πολέμου τρεις φορές μεταξύ 1974 και 1996, πάνω από τα σύνορα του Αιγαίου και η διαιρεμένη χώρα νησί της Κύπρος.

Η προσέγγιση μεταξύ της τουρκικής και της ελληνικής λαών μετά τους καταστροφικούς σεισμούς κάθε υπέστη το 1999, προβλέπεται ένα άλλο κίνητρο για να εντείνουν τις διπλωματικές προσπάθειες για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων.

Αλλά περιστασιακά κατηγορίες του εναέριου χώρου και παραβιάσεις της εδαφικής του νερού, καθώς και το θέμα Κύπρος να συνεχίσει να Μαρ σχέσεις.
Το 2002, Έλληνες και Τούρκοι διπλωμάτες άρχισαν διερευνητικές συνομιλίες σχετικά με τις διαφορές τους.

Εμπορικές συμφωνίες έχουν αυξηθεί σταθερά και περιλαμβάνουν μια σύνδεση αγωγού που θα χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Κασπία Θάλασσα προς την Δυτική Ευρώπη.

Αλλά το Αιγαίο έχει παραμείνει πηγή εντάσεων.

Ένα άλλο ζήτημα έχει την παράνομη μετανάστευση.

Δεκάδες χιλιάδες λαθρομεταναστών σπιούνος στην Ελλάδα κάθε χρόνο, πολλά τίτλος στα ελληνικά νησιά από το κοντινό τουρκικές ακτές.

Η Ελλάδα έχει υπογράψει συμφωνία με την Τουρκία υπό τις οποίες μπορεί να στείλει πίσω τους παράνομους μετανάστες που εισέρχονται από την Τουρκία, αλλά η Ελλάδα λέει ότι η συμφωνία δεν είναι συχνά εκτελείται.

H Άγκυρα θεωρεί προφανώς όρος νέο πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου για τη θητεία τους ως μια ευκαιρία για μια νέα υψηλού επιπέδου στρατηγική σχέση, όπως Παπανδρέου υπερασπίστηκε την προσέγγιση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, όταν διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών από το 1999 έως το 2004.

Τον περασμένο μήνα, πλήρωσε πρώτη ξένη ταξίδι του στην Τουρκία με την ευκαιρία της άτυπης συνόδου της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP), που φιλοξενείται από Davutoğlu.

Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέστειλε πρόσφατα επιστολή στον Παπανδρέου, ο οποίος είναι και σήμερα το χειρισμό των εξωτερικών υποθέσεων της κυβέρνησής του, τονίζοντας OFA προσδοκία του νέου επιτάχυνση σε διμερή συνεργασία των δύο χωρών με την ευκαιρία της νέας κυβέρνησης στην Αθήνα.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει τη βούληση για τη βελτίωση των σχέσεων με την Ελλάδα σε όλους τους τομείς και είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει όλα τα τρέχοντα θέματα, ο Ερντογάν είπε Παπανδρέου στην επιστολή που του απέστειλε στις 30 Οκτωβρίου, την προνομιακή γραφείο τύπου του υπουργείου δήλωσε την Τετάρτη.
Προσέφερε επίσης μια σειρά προτάσεων για τη δημιουργία νέων ευκαιριών συνεργασίας στο πλαίσιο αυτό, το εν λόγω γραφείο, δεν έχει ως αντικείμενό της το περιεχόμενο των προτάσεων.

«Δεν είναι δυνατόν να πιστεύουμε ότι δεν αρχές από την Τουρκία και την Ελλάδα θα συναντηθούν και να μιλήσουν για Κύπρος," υπουργός μέλος της ΕΕ και επικεφαλής διαπραγματευτής Egemen Bağış δήλωσε σε δημοσιογράφους την Πέμπτη στην Κωνσταντινούπολη πριν από την αναχώρησή του για επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, προφανώς αναφέρεται σε το γεγονός ότι η Τουρκία και η Ελλάδα, μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο, οι χώρες του εγγυητή Κύπρος.

Το πρόβλημα Κύπρος ξέσπασε μετά το νησί της Ανατολικής Μεσογείου χορηγήθηκε ανεξαρτησία από τη Βρετανία το 1960, ακολουθήθηκε σύντομα από μια εστία διακοινοτικές συγκρούσεις το 1963.

Το νησί διαιρέθηκε μεταξύ εθνοτικά ένα ελληνικό νότο και ένα τουρκικό Βορρά, όταν η τουρκική στρατιωτική παρέμβαση το 1974, σύμφωνα με τους όρους της Συνθήκης Εγγυήσεως 1960 μετά τη διπλωματία απέτυχε να τερματίσει αναταραχή στο νησί.

Bağış εξέφρασε την ελπίδα για ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα από συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για την επανένωση μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων ηγετών της Κύπρου, επικαλούμενη την "θαρραλέα" ηγεσία του Ερντογάν και Παπανδρέου ως μια ευκαιρία για ένα τέτοιο αποτέλεσμα.

06 Νοεμβρίου 2009, Παρασκευή
SERVET YANATMA ANKARA

makelio