Toυ Πάσχου Μανδραβέλη

Το χειρότερο για τη Νέα Δημοκρατία δεν είναι τα μεγάλα και τα μικρά σκάνδαλα που σημάδεψαν την εξαετή διακυβέρνησή της. Δεν είναι οι απίστευτες σπατάλες, σε επιτροπές, επιτροπούλες, ρουσφέτια, προσλήψεις, τα σταζ, τα «παραστάζ», η οικογενειακή διαμονή υπουργών στο «Four Seasons» των Παρισίων, ο λογαριασμός ύψους 107.000 ευρώ τον μήνα σε ένα τηλέφωνο ενός υπουργού!

Ολα αυτά τα χωνέψαμε ως πολίτες και τώρα ως φορολογούμενοι καλούμαστε να πληρώσουμε διπλάσιο χρέος, από εκείνο που παρέλαβε η σεμνή και ταπεινή διακυβέρνηση. Το χειρότερο, όμως, για τη Νέα Δημοκρατία είναι πως ό,τι και να ακουστεί πλέον για τα στελέχη της δεν προξενεί σε κανέναν, καμιά εντύπωση. Απαντες απλώς σηκώνουν τους ώμους και απαντούν: «Ε, καλά! Τι περίμενες, από αυτούς;»

Την Κυριακή η εφημερίδα «Real News» δημοσίευσε με φωτογραφίες ένα απίστευτο θέμα. Στο ιστορικό κτίριο της Βουλής, ο τέως πρόεδρός της, κ. Δημήτρης Σιούφας, τοιχογράφησε τον εαυτό του και την κόρη του! Σύμφωνα με την εφημερίδα, η τοιχογραφία ολοκληρώθηκε λίγες μέρες πριν από την προκήρυξη των εκλογών. Εγινε σε ένα χώρο ο οποίος βρίσκεται στην πλευρά της εισόδου επί της Βασιλίσσης Σοφίας, εκεί όπου οι υπάλληλοι της Βουλής υποδέχονται τους μαθητές. Στους τοίχους κόλλησαν απ' άκρου εις άκρον τεράστιες φωτογραφίες, στις οποίες απεικονίζεται ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και η κόρη του, η οποία μάλιστα εργάζεται -που αλλού;- στο «Ιδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία».

Το βασικό πρόβλημα της Ν.Δ., λοιπόν, είναι ότι οι πολίτες θα δηλώσουν πως τίποτε πλέον δεν τους εκπλήσσει από τα έργα και τις ημέρες των στελεχών της προηγούμενης διακυβέρνησης. Αυτή η απαξία, που τελικά οδήγησε και σε εκλογική κατάρρευση της Ν.Δ.

Σημείωση: η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι η κόρη του πρώην προέδρου σπούδασε σε «ιδιωτικό πανεπιστήμιο της Αθήνας», προσελήφθη στο γραφείο του κ. Σιούφα ως υπάλληλος Κλάδου ΔΕ (Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης) και δεν έφτασε απλώς να δουλεύει στο «Ιδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία», αλλά προοριζόταν και για την αιωνιότητα. Είναι προφανές ότι και στο «Ιδρυμα της Βουλής» απεχθάνονται τα βιογραφικά. Μάλλον επειδή θα υπήρχε σοβαρή χρονοτριβή στη στελέχωση και δεν θα… παραγόταν το απαιτούμενο έργο. Επί τη ευκαιρία: μήπως ο κατά τ' άλλα λαλίστατος νέος πρόεδρός της μπορεί να μας πει τι έγινε με το διακομματικό όργιο διορισμών στη Βουλή προεκλογικά, που δημοσίευσε η «Καθημερινή» (21.9.2009); Το ήλεγξε; Εβγαλε κάποιο συμπέρασμα; Ή μήπως το κράτος έχει συνέχεια μόνο στο κουκούλωμα; Κλείνει η παρένθεση…

Το βασικό πρόβλημα της Ν.Δ., λοιπόν, είναι ότι οι πολίτες θα δηλώσουν πως τίποτε πλέον δεν τους εκπλήσσει από τα έργα και τις ημέρες των στελεχών της προηγούμενης διακυβέρνησης. Αυτή η απαξία, που τελικά οδήγησε και σε εκλογική κατάρρευση της Ν.Δ., πρέπει να γεννήθηκε τον Μάιο του 2009. Τότε, με απόφαση του τέως πρωθυπουργού, έκλεισε νύχτα η Βουλή, ενώ εκκρεμούσαν πολλές υποθέσεις που έπρεπε να ελέγξει η Ολομέλεια. Τότε, πολλοί έκλεισαν την πόρτα πίσω τους· ένιωσαν ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όχι μόνο παράγει σκάνδαλα, αλλά δεν τηρεί καν τα προσχήματα. Γι' αυτό δεν τους εκπλήσσει τίποτε πλέον. Σε κάθε νέα αποκάλυψη, η απάντηση είναι: «Ε, καλά, τι περίμενες από αυτούς;» Και δυστυχώς για τη Ν.Δ., όταν λένε «αυτούς», εννοούν όλους.

Δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή στις 4/11/2009