Οι αλλαγές που συντελούνται στους φορείς διασφάλισης της ασφάλειας και της άμυνας της Χώρας το τελευταίο διάστημα, απασχολούν μονίμως το σύνολο των ΜΜΕ, τις οποίες ομολογουμένως θα χαρακτηρίζαμε ριζικές και εκτεταμένες.

Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, καλείται να δώσει τις δικές της «μυστικές μάχες», μακριά από τα φώτα της δημοσιότητος, σε πολύ ευαίσθητους τομείς, πέραν των γνωστών. Το ηλεκτρονικό έγκλημα, το οικονομικό έγκλημα, η διαφθορά, οι νέες μορφές τρομοκρατίας τις οποίες βιώνουμε την τελευταία περίοδο, οι σχέσεις τρομοκρατίας και οργανωμένου εγκλήματος και άλλες δράσεις εντός και εκτός συνόρων.

Το ιστολόγιό μας σημειώνει, πως τόσο ο Α΄Υπαρχηγός της ΕΥΠ, όσο και Β΄Υπαρχηγός της ΕΥΠ, έχουν λάβει εκτεταμένη εκπαίδευση κατά την διάρκεια της υπηρεσίας τους, για θέματα συλλογής και ανάλυσης πληροφοριών, και έχουν εκπαιδευθεί σε χώρες του εξωτερικού, μεταξύ αυτών και στο FBI στις ΗΠΑ. Ο πρώτος για θέματα τρομοκρατίας και ο δεύτερος για θέματα οικονομικών εγκλημάτων και διαφθοράς, γεγονός που αναβαθμίζει τις ικανότητες της ΕΥΠ δραματικά.

Οι εμπειρίες τους αλλά και οι γνώσεις τους, στους τόσο ευαίσθητους για την ασφάλεια της Χώρας και της Κοινωνίας μας τομείς, αποτελούν «υψηλό κεφάλαιο» για την ΕΥΠ και πολλαπλασιαστή ισχύος για την εκτεταμένη και λίαν επίπονη δράση της.

Εάν προστεθούν η εμπειρία και οι αναβαθμισμένες ικανότητες των στελεχών της ίδιας ΕΥΠ, αναμένονται σημαντικές επιτυχίες στο έργο της, το οποίο φυσικά δεν περιορίζεται στην πάταξη της τρομοκρατίας, αλλά σ΄ένα τεράστιο πλήθος αντικειμένων.

Η εκτεταμένη δράση της ΕΥΠ στα Βαλκάνια και οι συνεργασίες που έχει αναπτύξει διεθνώς, ειδικά στην Ευρώπη και την Μέση Ανατολή, αποτελούν ένα ιδιαίτερα «χρηστικό εργαλείο» στα χέρια της νέας Κυβέρνησης, το οποίο πέραν των αυτονόητων αποτελεσμάτων για την ασφάλεια και την άμυνα της Χώρας, της προσδίδει «έγκαιρη προειδοποίηση», πρωτογενή και εμπιστευτική πληροφόρηση, εκτεταμένη ανάλυση και των πολιτικών δρώμενων της διεθνούς πολιτικής σκηνής, την οποία έχει τόσο μεγάλη ανάγκη η Πατρίδα μας.

Ο νέος Αρχηγός της ΕΥΠ Πρέσβης κ. Μπίκας, με τις γνώσεις του και την εγνωσμένη οξυδέρκειά του, πλαισιωμένος από τους νέους Υπαρχηγούς και τα στελέχη της ΕΥΠ, θεωρείται βέβαιο πως θα αναβαθμίσει σημαντικα την δράση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Ο αρμόδιος Υπουργός κ. Μ. Χρυσοχοϊδης, γνώστης της «φιλοσοφίας και πολιτικής ασφάλειας» με ένα παρελθόν που εγγυάται επιτυχές μέλλον στους τομείς ασφάλειας της Χώρας, αναμένεται να αποτελέσει με την εφαρμογή της πολιτικής του, τον παράγοντα επιτυχίας της ΕΥΠ αλλά και της αναβάθμισής της, κάτι που ήδη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στην ΕΛ.ΑΣ.

Ο κ. Χρυσοχοϊδης φρονούμε πως θα εξετάσει (αν δεν το έχει κάνει ήδη) τα πενιχρά οικονομικά της ΕΥΠ. Τον ετήσιο προϋπολογισμός της, ο οποίος χρήζει ριζικής αναβάθμισης, πολλαπλάσιας της υπάρχουσας, αλλά και τα μισθολογικά των στελεχών της ΕΥΠ, τα οποία βρίσκονται σε σχέση με τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα, σε δραματική κατάσταση.

Συμπερασματικά, θα λέγαμε πως βρίσκονται «οι κατάλληλοι άνθρωποι στις κατάλληλες θέσεις» και ευελπιστούμε, πως τόσο η πολιτική ηγεσία της ΕΥΠ όσο και η φυσική της ηγεσία, θα πράξουν τα μέγιστα τόσο για την αναβάθμιση του οικονομικού προϋπολογισμού της ΕΥΠ και επιτέλους θα αποδώσουν «μισθολογική δικαιοσύνη» στα στελέχη της ΕΥΠ, τα οποία με αυταπάρνηση και πραγματική αυτοθυσία, εκτελούν τα καθήκοντά τους και το λειτούργημά τους, προς την Πατρίδα μας και τον Ελληνικό Λαό.

Ευελπιστούμε πως ήρθε η ώρα και η στιγμή, για μια ουσιαστική αναβάθμιση της ΕΥΠ σχετικά με τα οικονομικά της δεδομένα και την μισθοδοσία των στελεχών της.

Ομολογουμένως, η συμβολή της Ομοσπονδίας του Συνδικαλιστικού Κινήματος της ΕΥΠ τα τελευταία έτη, σε ότι αφορά την αναβάθμιση της Υπηρεσίας, ήταν μεγάλης σημασίας.

Πέρα από κομματικές αποχρώσεις και μικροπρεπείς διαθέσεις, με διάκριση και σθένος, αγωνίστηκε τόσο για την ανέλιξη της Υπηρεσίας, την θεσμική της αναβάθμιση, τον τεχνικό εμπλουτισμό της, την γενικότερη ενδυνάμωσή της και την εργασιακή ειρήνη στους κόλπους της, η οποία επί πολλά έτη την ταλαιπωρούσε.

Είχε υποχρέωση να συνεργαστεί με την απελθούσα πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΥΠ, προτάσσοντας το συμφέρον της Υπηρεσίας πάνω από όλα τα άλλα, παρά τις κενές περιεχομένου υποσχέσεις του Παυλόπουλου, για την μισθολογική αναβάθμιση των στελεχών της.

Η αδιάλειπτη και συνεχής προσπάθεια των στελεχών της ΕΥΠ για αναβάθμιση της Υπηρεσίας, τον εκσυγχρονισμό της, την αύξηση της δράσης της κλπ, (η οποία καταγράφηκε με τις γνωστές επιτυχίες από τις αρχές του έτους), είναι αποκλειστικά έργο των υπηρετούνταν σε αυτήν, και μάλιστα υπό μια ανεπαρκέστατη και αμετροεπή πολιτική ηγεσία, όπως αυτή του Παυλόπουλου.

Το Συνδικαλιστικό Κίνημα της ΕΥΠ δια της Ομοσπονδίας της, είναι το μόνο συλλογικό όργανο το οποίο, υπερασπίζεται την ίδια την Υπηρεσία, αγωνίζεται γι΄αυτήν με σθένος και διασφαλίζει τα δικαιώματα των στελεχών της.

Πολλές είναι οι καταθέσεις απόψεων για την ύπαρξη και λειτουργία Συνδικαλιστικού φορέα στην ΕΥΠ. Κάποιες από αυτές, φρονούν πως πρέπει να καταργηθεί το αναφαίρετο δικαίωμα των στελεχών της ΕΥΠ, για συλλογική τους εκπροσώπηση μέσω ενός Συνδικαλιστικού οργάνου.

Οι περιορισμοί στην «έκφραση» των στελεχών της ΕΥΠ είναι δραματικοί και σχεδόν απαγορευτικοί για ένα πλήθος θεμάτων. Σε ότι αφορά την δράση τους σαφέστατα και επιβάλλεται και είναι αυτονόητο για τα ίδια τα στελέχη της. Σε ότι αφορά όμως τα ευνόητα και αναφαίρετα δικαιώματα εργασίας των στελεχών της, αυτά μπορεί να τα διασφαλίσει μόνο ένας υπερκομματικός φορέας, όπως είναι η Ομοσπονδία των Συνδικαλιστικών της Συλλόγων.

Η στρατιωτική θητεία, των στελεχών της ΕΥΠ, δεν συνυπολογίζεται στα συνταξιοδοτικά έτη προϋπηρεσίας, όπως στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα, ούτε εξαγοράζεται ασφαλιστικά.

Δεν ισχύουν τα συνταξιοδοτικά κλιμάκια, όπως στον λοιπό δημόσιο τομέα, ούτε τα μισθολογικά κλιμάκια τυγχάνουν της εξέλιξης των λοιπών δημοσίων υπαλλήλων.

Στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αποδίδονται πλήθος κατά κατηγορία επιδόματα και κίνητρα όπως, υπερωριακή αποζημίωση, εκτός έδρας μετακινήσεις, επιδόματα επικινδυνότητας, ανθυγιεινής εργασίας κλπ, την στιγμή που τα στελέχη που υπηρετούν στην ΕΥΠ τα στερούνται και επιπλέον έχουν ένα μεγάλο πλήθος περιορισμών και στην κοινωνική τους εξωϋπηρεσιακή, την οικογενειακή ζωή και γενικότερα τον βίο τους, χωρίς να συνυπολογίζεται η ασφάλεια της ίδιας τους της ζωής και των μελών της οικογένειάς τους, από τις κάθε είδους ξένες εχθρικές επιβουλές και διαθέσεις.

Πέρυσι τον Ιούνιο, στην Επιστημονική Ημερίδα που οργάνωσε η ΠΟΣΕΥΠ, όλοι οι παρευρισκόμενοι, αναφέρθηκαν στα αρνητικά αυτά δεδομένα και τις αδικίες που υφίστανται τα στελέχη της ΕΥΠ στερούμενα μάλιστα των δικαιωμάτων έκφρασης και δημοσίων εκδηλώσεων και ενεργειών διαμαρτυρίας, στάσεων εργασίας, απεργίας κλπ.

Δικαιώματα τα οποία καταχρώνται πολλές φορές οι λοιποί υπάλληλοι του Δημοσίου.

Χαρακτηριστικά στην πρωτοποριακή αυτή Επιστημονική Ημερίδα, η οποία ήταν τόσο επωφελής για την Υπηρεσία, αναφέρθηκε πως Τμηματάρχης σε επιχειρησιακή θέση της ΕΥΠ, με 20ετή και πλέον υπηρεσία, κάτοχος μεταπτυχιακών τίτλων και γνώστης ξένων γλωσσών, με 2 τέκνα, λαμβάνει μισθό λίγο πάνω από 1.500 ευρώ τον μήνα…

Ο παριστάμενος τότε αρμόδιος Υπουργός και πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ, αλλά και όλοι οι παρευρισκόμενοι Βουλευτές και εκπρόσωποι των κομμάτων, παραδέχθηκαν το απαράδεκτο της μισθολογικής κατάστασης των στελεχών της ΕΥΠ αλλά και το γεγονός του πενιχρού οικονομικού προϋπολογισμού της, όπως ευθαρσώς ανέφεραν οι κύριοι Π. Αποστολίδης και Ι. Κοραντής, στις ομιλίες τους.

Όπως εν τέλει απεδείχθη, ο πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ, Παυλόπουλος ήταν μόνο υποσχέσεις, και δεν έπραξε το παραμικρό για την αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΥΠ, αλλά και την απόδοση «μισθολογικής και συνταξιοδοτικής δικαιοσύνης» και έκλεισε την απαράδεκτη και ελλιπέστατη θητεία του στην ΕΥΠ με την απομπή του Διοικητού της με τον πλέον απαράδεκτο τρόπο, μη σεβόμενος το θεσμικό αξίωμα και την θέση του Αρχηγού της ΕΥΠ…

Όμως και λοιποί παριστάμενοι Βουλευτές, εκπρόσωποι των κομμάτων και άλλοι δημόσιοι πολιτικοί λειτουργοί, δεν έπραξαν το παραμικρό, ο καθείς από τον θεσμικό του θώκο, για την βελτίωση του οικονομικού προϋπολογισμού της ΕΥΠ και την απαράδεκτη κατάσταση των μισθολογικών και συνταξιοδοτικών δεδομένων των στελεχών της ΕΥΠ.

Πάντοτε η Πολιτεία «ζητά πολλά» από την ΕΥΠ και τα στελέχη της και αποδίδει τα απειροελάχιστα…

Με αγώνες και θυσίες, τα στελέχη της ΕΥΠ κατάφεραν να αποκομματικοποιήσουν την ΕΥΠ και ανταποκρίνονται πάντοτε στα υψηλά και επικίνδυνα καθήκοντά τους, για να εισπράττουν εν συνεχεία την αγνωμοσύνη και την απαξίωση εκ μέρους της Πολιτείας και της εκάστοτε Κυβέρνησης. Τις συκοφαντίες σε πάμπολλες περιπτώσεις σχεδόν του συνόλου των ΜΜΕ της Χώρας, συνήθως κατευθυνόμενα και χαλκευμένα σε κομματικά επιτελικά γραφεία και άλλα «άντρα ανομίας και σκοτεινών συμφερόντων»…

Μοναδική «ασπίδα» των στελεχών της ΕΥΠ, αλλά και της ίδιας της Υπηρεσίας είναι τα στελέχη της τα οποία εκπροσωπούνται από την Ομοσπονδία των Συνδικαλιστικών της Συλλόγων. Ας αναλογιστούν οι έχοντες διάφορες απόψεις για τον Συνδικαλισμό στους κόλπους της ΕΥΠ και ας προβληματιστούν, από τα παραπάνω προαναφερόμενα δεδομένα και κατόπιν να εξάγουν τα όποια συμπεράσματά τους.

Ο νέος πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ Υπουργός κ. Μ. Χρυσοχοϊδης, ευελπιστούμε πως θα ασχοληθεί σε βάθος με τα χρόνια οικονομικά προβλήματα της ΕΥΠ και των στελεχών της και θα δώσει τις απαραίτητες λύσεις που απαιτούνται.

Το κύρος και η προσωπικότητά του νέου Υπουργού , καθώς και η νέα Ηγεσία της ΕΥΠ, ο Αρχηγός και οι Υπαρχηγοί της, διαθέτουν όλα εκείνα τα στοιχεία για την περαιτέρω αναβάθμιση της ΕΥΠ σε όλα τα πεδία δράσης της και την επιτυχία του έργου της.

Ευχής έργο θα είναι να επιλυθούν τα σοβαρά μισθολογικά και συνταξιοδοτικά προβλήματα των στελεχών της ΕΥΠ και να αποδοθεί επιτέλους δικαιοσύνη.

Η Ελληνική Πολιτεία θα πρέπει να αποδώσει στην ΕΥΠ και τα στελέχη της την δέουσα προσοχή και αντί αγνωμοσύνης να αποδώσει την αρμόζουσα έμπρακτη ευγνωμοσύνη της στο δύσκολο πολυσχιδές και πολυειδές Εθνικό της ΄Εργο.

SPYNEWS-gr