Την υποστήριξή του στην υποψηφιότητα του Αντώνη Σαμαρά ανακοίνωσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, μία εβδομάδα μετά την αποχώρησή του από την κούρσα διαδοχής για την αρχηγεία της ΝΔ. "Στέκομαι στο πλευρό του Αντώνη Σαμαρά και στηρίζω την υποψηφιότητά του για την θέση του προέδρου της ΝΔ", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αβραμόπουλος.

 

Έχοντας δίπλα του τον πρώην υπουργό Πολιτισμού, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε χαρακτηριστικά: «Ποτέ δεν κρύφτηκα σε μάχες και σε κρίσιμες ώρες. Μπορεί στο όνομα της ενότητας να απέσυρα την δική μου υποψηφιότητα, αλλά ποτέ δεν απέσυρα τις ιδέες και τις απόψεις μου».

Μίλησε ακόμα για την πρωτοβουλία του για εκλογή από τη βάση, που βρήκε άμεση ανταπόκριση από τον κ. Σαμαρά και τον κ. Ψωμιάδη, ενώ παράλληλα τόνισε ότι το κόμμα πρέπει να απεμπλακεί από τους προσωπικούς μηχανισμούς, κλειστά κυκλώματα και παρέες εξουσίας.

Απο την πλευρά του, ο κ. Σαμαράς χαιρέτησε την απόφαση αυτή του κ. Αβραμόπουλο. "Η αμφίπλευρη διεύρυνση που είχα στο μυαλό μου μετά την εκλογή μου γίνεται πράξη από τώρα", τόνισε χαρακτηριστικά. Αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στην επιλογή του κ. Αβραμόπουλου για άνοιγμα προς τη βάση. "Είχα επιλέξει τον συμβολισμό της ελπίδας, τώρα συμβολίζουμε την ενότητα, μαζί με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο", τόνισε ο κ. Σαμαράς.

Οι δύο άνδρες εξέδωσαν και κοινή διακήρυξη, που κυκλοφόρησε με την μορφή γραπτού κειμένου.

«Στέκομαι στο πλευρό του Αντώνη Σαμαρά, στηρίζω την υποψηφιότητά του», σημείωσε ο κ. Αβραμόπουλος παρόντος του υποψηφίου προέδρου της ΝΔ.

«Η επιλογή του Αντώνη Σαμαρά οδηγεί στη διεύρυνση και στην ενότητα, οδηγεί σε μία πορεία πιο μαχητική πιο εμπνευσμένη», πρόσθεσε, έχοντας προηγουμένως καταδικάσει την απομόνωση της ΝΔ από την κοινωνική βάση.

«Μπορεί στο όνομα της ενότητας να απέσυρα την υποψηφιότητά μου δεν απέσυρα όμως τα πιστεύω μου», συμπλήρωσε ο κ. Αβραμόπουλος και τόνισε: «Αρνούμενος την ασφάλεια της ουδετερότητας καταθέτω την άποψή μου για το μέλλον της παράταξης».

«Η επιλογή του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει να κάνει με παζάρια και συναισθηματισμούς…Πρέπει να επιλέξουμε αρχηγό με καθαρά πολιτικούς όρους», είπε.

«Είναι οφθαλμοφανές κάποιοι πλήγωσαν με τη συμπεριφορά και τη στάση τους οπαδούς της ΝΔ, τους πλήγωσαν πολύ και βαθιά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε επίσης ότι όποτε η παράταξη αποδοκιμάστηκε και επικρίθηκε «οφειλόταν στον ατομικισμό και στην αλαζονεία που επέδειξαν στελέχη της».

Ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε ακόμα ότι «η επιλογή του αρχηγού της ΝΔ δεν έχει να κάνει με προσωπικά συναισθήματα και παζάρια που γυρίζουν σε άλλες εποχές».

«Πρέπει να αποδείξουμε ότι αλλάξαμε, ότι δεν τους αντιμετωπίζουμε ευκαιριακά, περιστασιακά και ως όπλο για την κατάκτηση της εξουσίας. Κάποιοι αισθάνονται αμήχανα όταν μιλάμε για διεύρυνση των μηχανισμών για άνοιγμα στη βάση», πρόσθεσε.

Αντώνης Σαμαράς: Η αμφίπλευρη διεύρυνση αρχίζει από τώρα

Χαιρετίζω την απόφαση του Δημήτρη να στηρίξει την υποψηφιότητά μου, δήλωσε από την πλευρά του ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος στεκόταν στο πλάι του κ. Αβραμόπουλου. «Είναι απολύτως ακριβές αυτό που είπε», πρόσθεσε, «ότι στο συνέδριο αποδείξαμε ότι η ενότητα δεν κινδυνεύει».

«Είχα στο μυαλό του την αμφίπλευρη διεύρυνση του κόμματος, αυτή η διεύρυνση αρχίζει από τώρα με τους απογοητευμένους ψηφοφόρους που μας γύρισαν την πλάτη», υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς, τονίζοντας ότι ο κ. Αβραμόπουλος εγγυάται περισσότερο αυτή την αμφίπλευρη διεύρυνση.

«Η εκλογή νέου προέδρου άνοιξε στην ευρεία βάση, πρέπει να τους φέρουμε ξανά δίπλα μας … Η ενότητά μας θα γίνει ακτινοβολία πέρα από τα όρια της παράταξής μας», ανέφερε ο κ. Σαμαράς και συμπλήρωσε:

«Μαζί με το Δημήτρη κάναμε τη μεγάλη επανάσταση μέσα στο κόμμα, θα προχωρήσουμε να κάνουμε τη ΝΔ καλύτερη… Θα κάνουμε το κόμμα μας πολύ σύντομα μεγαλύτερο και ισχυρό ξανά».

Το συνέδριο θέσεων και αρχών που θα γίνει μέχρι το Πάσχα, κατέληξε στις δηλώσεις του ο υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ, θα μετατρέψει την ακτινοβολία των ιδεών σε πολιτική δύναμη.

Μάχη «στήθος με στήθος»

Σύμφωνα με πανελλαδική πολιτική έρευνα της GPO για την εκπομπή «Ανατροπή» του Mega, η κούρσα της διαδοχής ανάμεσα στην κ. Ντόρα Μπακογιάννη και τον κ. Αντώνη Σαμαρά. Σε ντέρμπι εξελίσσεται η κούρσα της διαδοχής,

Συγκεκριμένα, στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρόεδρος της ΝΔ, οι ψηφοφόροι του κόμματος απαντούν: σε ποσοστό 43,7% η Ντόρα Μπακογιάννη, σε ποσοστό 43% ο Αντώνης Σαμαράς και σε ποσοστό 6,2% ο Παναγιώτης Ψωμιάδης. Το 1,1% απαντά άλλος, το 4,1% κανένας και 1,9% δεν γνωρίζει/δεν απαντά.

Το σύνολο των ψηφορόρων στο ίδιο ερώτημα απαντά σε ποσοστό 40,7% ο Αντώνης Σαμαράς, σε ποσοστό 35,7 την Ντόρα Μπακογιάννη και σε ποσοστό 9,7% τον Παναγιώτη Ψωμιάδη.

Η μάχη ανάμεσα στους δύο υποψηφίους δείχνει ακόμη πιο αμφίρροπη στην ερώτηση «Ποιος θα θέλατε να γίνει πρόεδρος της ΝΔ».

Στους ψηφοφόρους της ΝΔ η κ. Μπακογιάννη συγκεντρώνει 42,8%, ο κ. Σαμαράς 42,7%, ο κ. Ψωμιάδης 9,4%, 0,4% απαντά άλλος, 1,6% απαντά κανένας και 3,1% δεν γνωρίζει/δεν απαντά.

Στο σύνολο των ψηφοφόρων η κ. Μπακογιάννη συγκεντρώνει 29,5%, ο κ. Σαμαράς 39,1%, ο κ. Ψωμιάδης 13,9%, άλλος απαντά το 2,1%, Κανένας το 8,7%, δεν γνωρίζω/δεν απαντώ 6,7%.

Στο επόμενο ερώτημα «Ανάμεσα στην Ντ. Μπακογιάννη και τον Αντώνη Σαμαρά ποιον θέλετε για πρόεδρο;» στους ψηφοφόρους της ΝΔ περνάει οριακά μπροστά ο κ. Σαμαράς. Συγκεκρεμένα, συγκεντρώνει 46,8%, έναντι 46,5% της αντιπάλου του. Ποσοστό 3,6% απαντά Κανένας και 3,1% δεν γνωρίζει/δεν απαντά.

Στο σύνολο των ψηφοφόρων, ο κ. Σαμαράς διευρύνει το προβάδισμά του: Συγκεντρώνει 51,2%, έναντι 39,1% της κ. Μπακογιάννη.

Στην παράσταση νίκης, τόσο το σύνολο των ψηφοφόρων όσο και οι ψηφοφόροι της ΝΔ θεωρούν με διαφορά πως η νικήτρια θα αναδειχθεί η κ. Μπακογιάννη.

Συγκεκριμένα, στους ψηφοφόρους της ΝΔ συγκεντρώνει 64,9% έναντι 24% του κ. Σαμαρά και 0,6% του κ. Ψωμιάδη.

Σε ό,τι αφορά τη διάθεση συμμετοχής στη διαδικασία εκλογής προέδρου και συγκεκριμένα στο ερώτημα «Πρόκειται να γραφτείται μέλος για να ψηφίσετε για νέο πρόεδρο» οι ψηφορόροι της ΝΔ απαντούν «Είμαι ήδη μέλος και ναι και μάλλον ναι» σε ποσοστό 50,6%, «όχι και μάλλον όχι» σε ποσοστό 45,8%, ενώ δεν γνωρίζει/δεν απαντά το 3,6%.

Στην ίδια ερώτηση οι ψηφοφόροι του ΛΑΟΣ απαντούν «Είμαι ήδη μέλος και ναι και μάλλον ναι» σε ποσοστό 19,8% και «όχι και μάλλον όχι» σε ποσοστό 80,2%.

Στο σύνολο των ψηφοφόρων «Είμαι ήδη μέλος και ναι και μάλλον ναι» απαντά το 21%.

Στο ερώτημα «Πόσο σας ενδιαφέρει το θέμα της εκλογής προέδρου στη ΝΔ» οι ψηφοφόροι της ΝΔ απαντούν «Πολύ και αρκετά» σε ποσοστό 79,7%, «Λίγο και καθόλου» σε ποσοστό 19,2%, ενώ «Δεν γνωρίζει/δεν απαντά» το 1,1%.

Στο σύνολο των ψηφοφόρων «Πολύ και αρκετά» απαντά το 50,6%, «Λίγο και καθόλου» το 49% και «Δεν γνωρίζω/δεν απαντώ» το 0,4%.

Σε ό,τι αφορά την ταυτότητα της έρευνας, διεξήχθη σε πανελλαδικό δείγμα 2.400 ατόμων, από το Σάββατο 7/11 έως τη Δευτέρα 9/11, με τηλεφωνικές συνεντεύξεις.