ΑΠΕ, Του Πανίκου Παναγιώτου

Γεύμα εργασίας είχε ο Έλληνας διαπραγματευτής, πρέσβυς Αδαμάντιος Βασιλάκης, με τον προσωπικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, στις συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς. Είχε προηγηθεί κατ' ιδίαν συνάντηση, κατά την οποία ο κ. Βασιλάκης ενημέρωσε τον κ. Νίμιτς για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στο ζήτημα της ονομασίας, όπως η πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τον ομόλογό του της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας Νίκολα Γκρούεφσκι, αλλά και τις συναντήσεις του γενικού γραμματέα του Οργανισμού Μπαν Κι-μουν στην Αθήνα κατά την πρόσφατη επίσκεψή του.

    Ήταν η πρώτη συνάντηση του κ. Βασιλάκη με τον κ. Νίμιτς μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης. Ο κ. Βασιλάκης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι βρίσκεται στη Νέα Υόρκη με πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς και με σκοπό να παρουσιάσει στον κ. Νίμιτς την "προσέγγιση και τους βασικούς άξονες" της πολιτικής που προτίθεται να ακολουθήσει η κυβέρνηση στο ζήτημα της ονομασίας.

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλάκη, "η ελληνική πλευρά συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις με πλήρη σεβασμό στο ρόλο του ΟΗΕ και τις σχετικές αποφάσεις του. Ερχόμαστε στη διαπραγμάτευση με ανοικτό μυαλό και εποικοδομητική διάθεση. Οι θέσεις μας είναι καθαρές και γνωστές σε όλους. Αναζητούμε οριστική λύση σ' αυτό το ζήτημα. Λύση που θα απελευθερώσει τις προοπτικές συνεργασίας των δύο χωρών και των λαών τους. Μία ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, έναντι όλων, erga omnes" τόνισε ο κ. Βασιλάκης.

Ο Έλληνας διαπραγματευτής υπογράμμισε: "Με τη σημερινή μου επίσκεψη ήθελα να ενημερώσω σε βάθος τον κ. Νίμιτς για τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τα πράγματα. Μιλάμε καθαρά ώστε να μην υπάρχουν εκπλήξεις, ούτε παρεξηγήσεις. Ο κ. Νίμιτς εξέφρασε την πρόθεσή του να προετοιμάσει μια τριμερή συνάντηση το αμέσως προσεχές διάστημα.

Σε ερώτηση σχετικά με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας στα Σκόπια περί συγκεκριμένων προτάσεων της Ελλάδας προς τον κ. Νίμιτς και παραχωρήσεων που είναι έτοιμη να κάνει η χώρα μας, ο κ. Βασιλάκης τα απέρριψε λέγοντας ότι "πρόκειται για αστειότητες ανάξιες σχολιασμού". Πρόσθεσε, δε, ότι "τέτοια συζήτηση δεν έγινε καν, καθώς σκοπός της σημερινής συνάντησης δεν ήταν να μπω στην ουσία και το περιεχόμενο, αλλά να ενημερώσω τον κ. Νίμιτς για την προσέγγιση της κυβέρνησης για την προσεχή περίοδο. Τον ενημέρωσα με ξεκάθαρο τρόπο για τη διακηρυγμένη θέση της Ελλάδας: δεν μπορεί να υπάρξει έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας με την ΕΕ χωρίς την επίλυση του χρονίζοντος προβλήματος", κατέληξε.

Αύριο, ο κ. Νίμιτς αναμένεται να έχει συνάντηση και με τον Διαπραγματευτή της ΠΓΔΜ κ. Γιόλεφσκι, προκειμένου να αξιολογήσει πότε μπορεί να προχωρήσει στη σύγκληση τριμερούς συνάντησης.

 

 

ΠΓΔΜ: Η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί την Ενδιάμεση Συμφωνία

Τριμερής για το Σκοπιανό

Δηλώσεις του εκπροσώπου της ΠΓΔΜ Ζόραν Γιόλεφσκι, μετά τη

Νέος γύρος επαφών από τον Νίμιτς για το Σκοπιανό

Μήνυμα της Αθήνας στον Μάθιου Νίμιτς


Συνάντηση Έλληνα διαπραγματευτή για ΠΓΔΜ με τον Μ. Νίμιτς

Ανεπίσημες επαφές Νίμιτς για την ονομασία της ΠΓΔΜ- Πιέσεις από

Συνάντηση Μάθιου Νίμιτς-Ζόραν Γιόλεφσκι