ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΑ: ΕΝΑ ΛΑΘΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Κουσκουβέλης Ηλίας
Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Οι συνθήκες και οι ανάγκες δημιουργούν όρους και οι όροι, με τη σειρά τους, προσδιορίζουν συμπεριφορές και στρατηγικές, αλλά και διαιωνίζουν πολιτικά λάθη. Εντός και εκτός της Νέας Δημοκρατίας, εξακολουθεί να διαπράττεται στον δημόσιο διάλογο ένα λάθος που τη στιγμάτισε στη μετά την ηγεσία τού ιδρυτή της περίοδο. Χρησιμοποιείται και γίνεται αποδεκτός ο όρος Κεντροδεξιά. Ο αυτοπροσδιορισμός της Ν.Δ. ως Κεντροδεξιάς αποτελεί παγίδα, που επιτείνει τη σύγχυση σχετικά με την ιδεολογία της Ν.Δ. και της στερεί σημαντικά κοινωνικά ερείσματα. Παρά την επικράτησή του, είναι πολιτικά λανθασμένη η χρήση τού ασαφούς όρου «κεντροδεξιά» και η περί αυτής συζήτηση. Πρόκειται για αποτέλεσμα συμβιβασμών, αναγκών, τακτικών και σκοπιμοτήτων…

συνέχεια

 

 

 

 

 

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ

12.11.09

ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΑ: Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΘΕΤΩΝ

Πρεβελάκης Γεώργιος – Στυλιανός
Kαθηγητής στη Σορβόννη και NBG Senior Research Fellow, Hellenic Observatory, LSE

Οι εξελίξεις στο σύγχρονο ευρωπαϊκό πολιτικό τοπίο μοιάζει να ελαχιστοποιούν την απόσταση ανάμεσα στην Κεντροδεξιά και την Κεντροαριστερά. Περισσότερο από τις δυσδιάκριτες προγραμματικές διαφοροποιήσεις, η προσωπικότητα του ηγέτη και οι εσωτερικές κομματικές ισορροπίες προσδιορίζουν την πολιτική επιτυχία. Στην Ελλάδα, λόγω και του πελατειακού συστήματος, η διαφοροποίηση σχεδόν εξαλείφεται. Έτσι, οι ψηφοφόροι μετακινούνται εύκολα μεταξύ ΠAΣΟΚ και Νέα Δημοκρατίας. Η Κεντροδεξιά και η Κεντροαριστερά υιοθετούν την «Αλλαγή», δηλαδή την προσαρμογή της κοινωνίας και της οικονομίας στις ευρύτερες εξελίξεις. Aρνούνται, θεωρητικά τουλάχιστον, την περιχαράκωση, το κλείσιμο, την ακινησία…

συνέχεια

ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ

12.11.09

ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΑΣ

Παπασωτηρίου Χαράλαμπος
Aναπληρωτής Kαθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου

Για να ανακάμψει η Νέα Δημοκρατία από τη χειρότερη εκλογική ήττα της και να μπορέσει να προσφέρει ξανά στη χώρα αξιόπιστη πολιτική ηγεσία, θα πρέπει, πρώτον, να αποσαφηνίσει το ιδεολογικό στίγμα της και, δεύτερον, να εκσυγχρονίσει τις δομές της με γνώμονα να προσελκύσει και να αναδείξει στην πολιτική νέα πρόσωπα καταξιωμένα στην κοινωνία. …

συνέχεια

ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ

12.11.09

Η ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΑ ΣΗΜΕΡΑ

Ψαλιδόπουλος Μιχάλης
Kαθηγητής Οικονομικών Πανεπιστημίου Αθηνών

Είναι πλέον κοινός τόπος ότι ο στασιμοπληθωρισμός της δεκαετίας του 1970, μετά 30 περίπου χρόνια αδιάκοπης οικονομικής προόδου στη βιομηχανική δύση, σηματοδότησε το τέλος της λεγόμενης «κεϊνσιανής συναίνεσης» στην οικονομική πολιτική των σημαντικότερων οικονομικών δυνάμεων της εποχής. Από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πόλεμου έως τότε, και στη βάση των ολοένα αυξανόμενων φορολογικών εσόδων που έφερνε η οικονομική ανάπτυξη, χρηματοδοτήθηκε ένα αξιόλογο κράτος ευημερίας σε όλες τις χώρες του καπιταλισμού, κράτος πανταχού παρόν και, σε ορισμένες περιπτώσεις, εκτοπίζον την ιδιωτική πρωτοβουλία…

συνέχεια

ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ

12.11.09

ΟΙ ΠΟΛΛΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

Χουλιάρας Αστέρης
Kαθηγητής στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Τα πολιτικά συστήματα που βασίζονται σε πελατειακές σχέσεις οδηγούν σε σχεδόν ακλόνητους δεσμούς μεταξύ πολιτικών προσώπων, κομμάτων και πολιτών. Η νομιμοποίηση της κυριαρχίας επιτυγχάνεται με μια απλή, αλλά εξαιρετικά αποτελεσματική συναλλαγή: ο πάτρωνας-κόμμα ή το πολιτικό πρόσωπο προσφέρει στον πελάτη-ψηφοφόρο διάφορα ανταλλάγματα (θέση στο Δημόσιο, επιδόματα κ.λπ.) κι εκείνος με τη σειρά του «ανταμείβει» τον πάτρωνα με την ψήφο του στις εκλογές. Το σύστημα είναι κυρίαρχο στην Ελλάδα. Εξηγεί πλήρως γιατί τα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα κερδίζουν σχεδόν το 80% των ψήφων. Και βέβαια τα πελατειακά δίκτυα δεν περιορίζονται στα δύο κόμματα εξουσίας, αλλά χαρακτηρίζουν και τους μικρότερους πολιτικούς σχηματισμούς στον βαθμό που ελέγχουν ή ασκούν επιρροή σε τοπικές αρχές και διοικητικά συμβούλια δημοσίων επιχειρήσεων…

συνέχεια

ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ

12.11.09

ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΙΓΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ KΕΝΤΡΟΔΕΞΙΑ

Καιρίδης Δημήτρης
Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

H βαριά ήττα της Νέας Δημοκρατίας στις 4 Οκτωβρίου, δύο μόλις χρόνια ύστερα από την άνετη επανεκλογή της, αποτελεί ασυνήθιστη εξέλιξη για τα μεταπολιτευτικά μας χρονικά και αποκαλύπτει μια αναπάντεχη πολιτική ρευστότητα. Η εκλογική συρρίκνωση, η παγίωση και ελαφρά ενίσχυση του ΛΑΟΣ, ενός νέου πόλου στα δεξιά της Ν.Δ., και η δρομολόγηση της εκλογής νέου αρχηγού πυροδοτούν τη συζήτηση για το μέλλον της κεντροδεξιάς στην Ελλάδα…

συνέχεια

ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ

12.11.09

ΠΟΙΟΣ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ;

Χατζής Αριστείδης Ν.
Eπίκουρος Kαθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών του Πανεπιστημίου Αθηνών

Tουλάχιστον οι τρεις από τους τέσσερις υποψήφιους αρχηγούς της Νέας Δημοκρατίας συνιστούν τον κοινωνικό φιλελευθερισμό ως την καταλληλότερη ιδεολογία για ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό κεντροδεξιό κόμμα, που φιλοδοξεί να επανέλθει στην εξουσία. Δεν ακούγεται κακή ιδέα, αλλά δεν είμαι και τόσο σίγουρος ότι έχει κλείσει τόσο εύκολα η ιδεολογική συζήτηση. Υπάρχουν τουλάχιστον δύο σοβαρά προβλήματα:…

συνέχεια