Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009

Τού ΤΑΣΟΥ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ

Έναν νέο πόλο αμφισβήτησης φαίνεται ότι αποκτά ο Γ. Καρατζαφέρης, αφού ένα κομμάτι στελεχών του ΛΑΟΣ αποχώρησαν από το κόμμα και ιδρύουν νέο πολιτικό σχηματισμό: «Εφτασε η στιγμή να απεγκλωβιστούν οι πατριώτες απ' αυτούς που καπηλεύονται τις αξίες του πατριωτικού χώρου», όπως λέει στην «Κ.Ε.» το πρώην μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΛΑΟΣ, Π. Φραϊδάκης, καταγγέλλοντας «καιροσκόπους, αριβίστες και πολιτικάντηδες».

Σύμφωνα με πληροφορίες, μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές στο καταστατικό του κόμματος, ενώ «στα σκαριά» βρίσκεται και η ιδρυτική διακήρυξη, η οποία θα κάνει λόγο για «ένα νέο πανελλαδικό πατριωτικό μέτωπο που θα εκφράζει όλους τους Ελληνες απ' όλες τις τάσεις». «Μαγιά» του νέου εγχειρήματος είναι 1.300 υπογραφές που έχουν ήδη συγκεντρωθεί.Στο επίκεντρο τής κίνησης βρίσκεται η Β. Ελλάδα και κυρίως η Πέλλα, όπου δραστηριοποιείται ένα από τα ιδρυτικά μέλη τού ΛΑΟΣ, ο φιλοβασιλικός Γ. Παπαδόπουλος, ο οποίος αποχώρησε λίγο πριν από τις εκλογές, όταν ο Γ. Καρατζαφέρης τον αντικατέστησε στο ψηφοδέλτιο. Το αποτέλεσμα ήταν να παραιτηθούν ακόμη τρεις υποψήφιοι, αλλά και η πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της νομαρχιακής, Εύη Παρασίδου και Στάθης Τσιτιρίδης, ξάδελφος τής υποψήφιας με τη Ν.Δ., Μαρίνας Τσιντικίδου.

Οργανώσεις παντού

Επιτροπές για το νέο κόμμα, ωστόσο, έχουν συγκροτηθεί σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, ο Βόλος, η Εύβοια, το Κιλκίς, η Καστοριά, η Πιερία, τα Γιάννενα, η Πάτρα, η Κρήτη και (φυσικά) η Μάνη. Το «ταμείο» πάντως του κόμματος θα εδρεύει στην Αριδαία, όπου ο επιχειρηματίας Ανέστης Τσόγκας έχει διαφωνήσει με τον Γ. Καρατζαφέρη, καταλογίζοντάς του «ψεύτικα λόγια» και «μοναρχική συμπεριφορά».

Ο Γ. Παπαδόπουλος θεωρεί ότι ο πρόεδρος τού ΛΑΟΣ εκμεταλλεύτηκε το φιλοβασιλικό χώρο, επικαλούμενος το γεγονός ότι το 1974 ήταν ο εκδότης τής εφημερίδας «Το Στέμμα τής Δημοκρατίας», και προβάλλοντας ότι διατηρεί σχέσεις με την οικογένεια Γλίξμπουργκ.

Ο ίδιος ο «αντάρτης», ωστόσο, αρνείται το ρόλο του «ακραίου» που τού αποδίδεται και λέει ότι «οι πραγματικά ακραίοι είναι ο Βορίδης και ο Πλεύρης», που παραμένουν στο κόμμα.

Η επίσημη ανακοίνωση ίδρυσης του κόμματος δεν είναι τυχαίο ότι τοποθετήθηκε το Δεκέμβριο. Μέχρι τότε θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο στη Ν.Δ. και μια πιθανή επικράτηση της Ντόρας Μπακογιάννη θεωρείται ευνοϊκή, αφού κάποιοι νεοδημοκράτες που δεν την υποστήριξαν ίσως δουν τότε «με άλλο μάτι» ένα νέο πατριωτικό κόμμα.

Υπόσχονται, ωστόσο, και «εκπλήξεις», καθώς βεβαιώνουν πως ρόλο στο όλο εγχείρημα έχουν και δύο πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.