To defencenet.gr αναδημοσίευσε πρόσφατα τις γνωστές χονδροειδείς απόψεις του Ali Kulebi, προέδρου του Kέντρου Στρατηγικών Mελετών Eθνικής Aσφάλειας (TUSAM), στις οποίες είχα αναφερθεί παλαιότερα. Πρόκειται για άρθρο που δημοσιεύτηκε το Φεβρουάριο του 2006 στην Cumhuriyet όπου καταγράφονται οι ευσεβείς πόθοι του ανδρός περί τουρκικής επίθεσης σε Κύπρο, Θράκη και Aιγαίο.

Εκτός αυτών, στο παρελθόν έχει εκφράσει ανάλογες απόψεις, που συμμερίζονται αρκετοί στην Άγκυρα, ενώ δηλώνει υπέρμαχος της πυρηνικοποίησης της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τα γραφόμενά του, "η Ελληνική στρατηγική περικύκλωσης της Τουρκίας, από τη Λήμνο μέχρι τη Κύπρο άρχισε να ευθυγραμμίζεται με το καθεστώς της Κουρδικής Αυτόνομης Διοίκησης στο Βόρειο Ιράκ μετά το 2003. Τα κομμάτια που λείπουν στο puzzle της περικύκλωσης Ελλάδας – Κούρδων του Ιράκ – Αρμενίας είναι η Συρία και το Ιράν (…) Το Αιγαίο, η Κύπρος, ο Νότιος Καύκασος και η γραμμή Μοusul – Kirkuk – Telafer στο Βόρειο Ιράκ αποτελούν τις περιοχές επιβίωσης της Τουρκίας. Συγκεκριμένα, το Αιγαίο λόγω των ενεργειακών του πόρων και την επικοινωνία Μαύρης Θάλασσας – Μεσογείου. Η Κύπρος λόγω της Τουρκικής μειονότητας και των στρατηγικών συμφερόντων της Τουρκίας στη Ανατολική Μεσόγειο. Το Βόρειο Ιράκ λόγω των ενεργειακών αποθεμάτων και των αγωγών που διασχίζουν την περιοχή. Ο Νότιος Καύκασος λόγω των ενεργειακών αγωγών και τη διέξοδο στη τουρκόφωνη Κεντρική Ασία."

Ο Ali Kulebi υποστηρίζει επιπλέον την εγχώρια παραγωγή συστημάτων αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς καθώς "η οικονομική κατάσταση της Τουρκίας δεν επιτρέπει την εγχώρια παραγωγή αεροπλάνων -4ης και 5ης γενιάς- και ως εκ τούτου η χώρα οφείλει αντί να σπαταλάει πόρους στην αγορά αεροσκαφών από τρίτες χώρες να αναπτύξει εγχώρια συστήματα αεράμυνας" ενώ γράφει χαρακτηριστικά ότι "στο σημερινό κόσμο, η τήρηση διεθνών συμφωνιών που αντιτίθενται στα εθνικά συμφέροντα αποτελεί πρακτική των αδυνάτων!"

Πάντως το ΤUSAM δεν συγκαταλέγεται στα κορυφαία think tanks της Άγκυρας, τα οποία είναι: το Τurkish Centre for International Relations & Strategic Analysis (TURSAM), το Center for Strategic Research (SAM) που εποπτεύεται από το τουρκικό ΥΠΕΞ και το Ιnternational Strategic Researh Organization (USAK), τις νέες εγκαταστάσεις του οποίου εγκαινίασε πρόσφατα ο πρόεδρος Gul.

πηγή: Strategy-Geopolitics