Στην Τουρκία συνεχίζεται το όργιο καταστροφής και λεηλασίας των Βυζαντινών μνημείων. Εκκλησίες καταρρέουν και μετατρέπονται σε χαμαιτυπεία και αποχωρητήρια, ενώ ακόμα στοιβάζονται σε κάκιστη κατάσταση στα υπόγεια της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, εκατοντάδες άγιες εικόνες, ανυπολόγιστης αξίας, που συνελέγησαν μετά την Μικρασιατική Καταστροφή και παραμένουν εκεί εκτεθειμένες στην υγρασία και στα κάθε λογής τρωκτικά.

Εκτός όμως από την καταστροφή των βυζαντινών χριστιανικών μνημείων, έχουμε και νέα «τουρκικά παιχνίδια», σχετικά με την Παναγία Σουμελά. Στις 10 Οκτωβρίου η τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ» είχε ένα δημοσίευμα με τον χαρακτηριστικό τίτλο: «Θα δοθεί άδεια για λειτουργία στην Παναγία Σουμελά»!!!
Η τουρκική εφημερίδα αποκάλυπτε ότι στις 8 Σεπτεμβρίου τέσσερις υπουργοί, ο Εγεμέν Μπαγίς (υπεύθυνος για την Ευρωπαϊκή Ένωση), Μπεσίρ Αταλάι (υπουργός Εσωτερικών), Αχμέτ Νταβούτογλου (υπουργός Εξωτερικών) και Σαντουλάχ Εργκίν (υπουργός Δικαιοσύνης), ζήτησαν από το νομάρχη Τραπεζούντας Ρετζέπ Κιζλτζίκ να τους δώσει σχετική αναφορά για τη δυνατότητα να δοθεί άδεια για τέλεση Θείας Λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά.

Το συγκεκριμένο θέμα, όπως υπογράμμιζε σκόπιμα η «Σαμπάχ», εντάσσεται στο πλαίσιο του ανοίγματος της Τουρκίας για τις θρησκευτικές ελευθερίες, αλλά κυρίως στις μεταρρυθμίσεις για την προώθηση της ενταξιακής πορείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ στο δημοσίευμα σημειωνόταν ότι κατά καιρούς έχουν σημειωθεί επεισόδια εξαιτίας της μη αδειοδότησης για τέλεση Θείας Λειτουργίας στο ιστορικό μοναστήρι, όπως φέτος τον δεκαπενταύγουστο.

Στο ίδιο θέμα επανήλθε στις 22 Οκτωβρίου η τουρκική εφημερίδα «Τζουμχουριέτ», αναφέροντας ότι ο νομάρχης Τραπεζούντας Ρετζέπ Κιλιτζίκ πράγματι συνέταξε σχετική αναφορά και την υπέβαλε στα τέσσερα υπουργεία. Η απάντηση όμως που δόθηκε είναι ότι το θέμα παραπέμφθηκε στο τουρκικό υπουργείο Τουρισμού(!) που είναι αρμόδιο σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, να προχωρήσει στις σχετικές ενέργειες για να εξεταστεί η δυνατότητα αν θα δοθεί τελικά η άδεια τελέσεως Θείας Λειτουργίας, καθώς ένα τέτοιο γεγονός θα προκαλέσει μεγάλη συρροή ξένων τουριστών – προσκυνητών, με ανάλογο φυσικά οικονομικό όφελος γα την τουρκική οικονομία.

Να σημειωθεί ότι τα τρία μεγάλα ελληνορθόδοξα χριστιανικά μνημεία της Τουρκίας, δηλαδή η Αγία Σοφία, η Παναγία Σουμελά και η Καππαδοκία, με τις υπόγειες ελληνορθόδοξες εκκλησίες της, αποτελούν τους μεγαλύτερους τουριστικούς οικονομικούς «πνεύμονες» της γειτονικής χώρας, η οποία όμως σε όλα τα τουριστικά φυλλάδια που εκδίδει ουδέποτε αναφέρει για την ελληνορθόδοξη προέλευση των μνημείων αυτών…

Το εμπόριο της θρησκείας εξοπλίζει τον στρατό

Η Τουρκία, λοιπόν, πουλάει προς τους ορθόδοξους την ίδια τους την πίστη. Και το εμπόριο της θρησκείας, δεν είναι κάτι άγνωστο για την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει καταφέρει να πουλήσει τον ισλαμισμό στους ίδιους τους ισλαμιστές, εισπράττοντας την εξουσία αλλά και μία ιδιαίτερη θέση στην διεθνή πολιτική σκηνή. Η τελευταία αγοραπωλησία του τούρκου πρωθυπουργού αναμένεται να γίνει στις Βρυξέλλες, όπου ο κύριος Ερντογάν θα προσπαθήσει να πουλήσει το ισλάμ στους Ευρωπαίους ηγέτες (αν και μερικοί από αυτούς -βλ Σουηδία- έχουν ήδη αγοράσει τοις μετρητοίς μεγάλες δόσεις εκτουρκισμένου ισλαμισμού…) από τους οποίους θα απαιτήσει να τον δεχθούν στους κόλπους της Ε.Ε. και να τον πληρώνουν από την επόμενη ημέρα της εισόδου της Τουρκίας, προκειμένου να μην δημιουργεί ζητήματα και προβλήματα στο εσωτερικό της.

Το εμπόριο της θρησκείας, λοιπόν, στηρίζει κατά πολύ την τουρκική οικονομία και οι πιστοί ορθόδοξοι επισκέπτες στηρίζουν με τις επισκέψεις τους τις αγορές οπλικών συστημάτων από τους γείτονες Τούρκους, οι οποίοι αμέσως μετά στρέφουν τα νέα τους οπλικά συστήματα κατά της Ελλάδας…

Ποιος φταίει πραγματικά για το εμπόριο της πίστης που κάνει η Τουρκία;

Ας μιλήσουμε επιτέλους!