Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα συναντηθεί την Παρασκευή στις Πρέσπες με το σκοπιανό ομόλογό του Νίκολα Γκρούεφσκι σύμφωνα με πηγές απο τα Σκόπια. Ο τηλεοπτικός σταθμός Α1, αναφέρει στην ιστοσελίδα του ότι στο πλαίσιο της περιφερειακής συνάντησης για τις κλιματικές αλλαγές, η οποία θα λάβει χώρα την Παρασκευή στην Πρέσπα, στην ελληνική επικράτεια, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη τριμερής συνάντηση των Πρωθυπουργών της Ελλάδας της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας.

Αμέσως μετά τη λήξη αυτής της συνάντησης προβλέπεται να υπάρξουν απευθείας συνομιλίες μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού, κ. Παπανδρέου, και του Πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, κ. Γκρούεβσκι. Η συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες του εν λόγω καναλιού, πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της πλευράς της ΠΓΔΜ. Στη συνάντηση, προσθέτει ο τ/σ, αναμένεται να ανοιχτούν ζητήματα σχετικά με την έκβαση του Υπουργικού Συμβουλίου της ΕΕ, στις 7 Δεκεκμβρίου, στις Βρυξέλλες, καθώς και η δυνατότητα, όπως αναφέρει ο εν λόγω τ/σ, αποφυγής της ελληνικής παρεμπόδισης.

Ο τ/σ Α1, επικαλούμενος, εχθές βράδυ, πληροφορίες κυβερνητικών πηγών της ΠΓΔΜ, μετέδωσε ότι ο Π/θ της ΠΓΔΜ, κ. Γκρούεβσκι, ήδη από αύριο (σ.σ. σήμερα), είναι έτοιμος για συνάντηση και απευθείας διαπραγματεύσεις με τον Έλληνα Π/θ, κ. Παπανδρέου. Αυτό, προστέθηκε από τον εν λόγω τ/σ, επιβεβαιώθηκε εκ μέρους των κυβερνητικών εκπροσώπων της ΠΓΔΜ και στους διπλωμάτες που ενδιαφέρονται για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Vreme, διπλωμάτες από τις Βρυξέλλες ασκούν έντονες πιέσεις ώστε οι Πρωθυπουργοί των δύο χωρών περί τα τέλη αυτής της εβδομάδας να πραγματοποιήσουν μία ακόμη συνάντηση, στο πλαίσιο της οποίας θα συμφωνηθεί ο τρόπος επίλυσης του επίμαχου ζητήματος της ονομασίας. Το σενάριο των Ευρωπαίων διπλωματών προβλέπει οι δύο Πρωθυπουργοί στη συνάντηση αρχικά να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με το νέο όνομα, το οποίο εικάζεται ότι θα είναι το «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», αλλά και να ξεκινήσουν οι πρώτες διαπραγματεύσεις σχετικά με το εύρος της διεθνούς χρήσης του.  

anixneuseis

Αν όλα πάνε καλά, εικάζεται ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν τον ερχόμενο Απρίλιο, μαζί με την Ισλανδία. Όλα τα λοιπά ανοικτά ζητήματα, όπως είναι το τελικό εύρος χρήσης του νέου ονόματος, αλλά και το ζήτημα που αφορά στον επιθετικό προσδιορισμό "μακεδονικός,ή,ό", θα επιλυθούν έως την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Η πλευρά της ΠΓΔΜ ήδη μέσω των ΜΜΕ της χώρας επιβεβαίωσε έμμεσα ότι είναι έτοιμη για απευθείας επαφή με την άλλη πλευρά, δίχως όμως να δώσει περισσότερες πληροφορίες για τον τρόπο και το αντικείμενο των συζητήσεων. Οι διπλωματικές πηγές της ε/φ ισχυρίζονται ότι πιέσεις για μια τέτοια συνάντηση   ασκούνται και στην Ελλάδα.