Δηλώσεις στήριξης της υποψηφιότητας του κ. Αντώνη Σαμαρά για την Προεδρία της Ν.Δ. έγιναν σήμερα από τον Βουλευτή Ιωαννίνων κ.Κώστα Τασούλα, από τους τ.Βουλευτές Ηλείας κ.Παναγιώτη Αδρακτά και Μεσσηνίας κ. Δημήτρη Σαμπαζιώτη και την υποψήφια Βουλευτή Α΄Θεσσαλονίκης κα Λιάνα Γούτα.

Ακολουθούν τα κείμενα στήριξης των βουλευτών προς τον κ. Σαμαρά:

 

 

Δήλωση Λιάνας Γούτα, Χημικού Μηχανικού, Σύμβουλου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Υποφήφιας βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης

gouta-liana.pngΕίναι σίγουρο ότι μέσα από τις κρίσεις γεννιούνται οι ευκαιρίες. Και αυτή τη στιγμή η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας προσπαθεί να συνέλθει και να ανασυνταχθεί από την χειρότερη ήττα της ιστορίας της.

Σήμερα έχει τη μεγάλη ευκαιρία να πιάσει το νήμα από εκεί που κόπηκε. Πρώτο και βασικότερο, να επανακτήσει τη σχέση της με την κοινωνία. Και για να το κάνει αυτό πρέπει να ανοίξει τις πόρτες της, -που μερικές εκ των οποίων σφράγισαν ερμητικά επί 5,5 χρόνια-, και να καλέσει τον κόσμο να ξαναέρθει κοντά της. Χρειάζεται να απευθυνθεί ανοιχτά στην κοινωνία και να ζητήσει να ξαναγίνει συνομιλητής και αρωγός της. Κι αυτό το άνοιγμα πρέπει να είναι όσο μεγαλύτερο γίνεται. Με πρώτο και βασικότερο βήμα την συμμετοχή στην εκλογή του  νέου αρχηγού.

Αυτή η συμμετοχική διαδικασία είναι καινούρια για τη Νέα Δημοκρατία, όχι μόνο για την εκλογή αρχηγού, αλλά και γενικότερα ίσως. Η εκλογή αρχηγού είναι η ευκαιρία για την κινητοποίηση του κόσμου, η οποία όμως πρέπει να κτισθεί και να συνεχίσει με βάθος και προοπτική.

Σήμερα το ζητούμενο είναι ο διάλογος, η διαβούλευση, η συναίνεση, η ζύμωση, η παραγωγή ιδεών και προτάσεων. Η οργάνωση και η συμμετοχή των πολιτών πρέπει να βασίζεται σε νέα πρότυπα, με βάση τα κοινά ενδιαφέροντά τους, τις ανησυχίες τους. Η σχέση αυτή πρέπει να είναι αμφίδρομη και ο ένας να επηρεάζει και να κατευθύνει τον άλλο. Από τη μια, οι πολίτες να καταθέτουν τους προβληματισμούς και τις ιδέες τους και από την άλλη ένα σύγχρονο κόμμα που να φέρνει για ζύμωση ιδέες και οράματα, και να συγχρονίζει την κοινωνία με τον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο βηματισμό.

Άλλωστε η οικογένεια της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς αποτελεί ένα μεγάλο ζυμωτήρι ιδεών. Η συμμετοχή μας σε αυτήν πρέπει να είναι ουσιαστική και δυναμική γιατί έχουμε πολλά να διδαχθούμε από την εμπειρία των εταίρων μας.

Ο νέος αρχηγός, για να πετύχει σε αυτό τον μεγάλο και δύσκολο στόχο, πρέπει να προχωρήσει δυναμικά βασιζόμενος σε μερικές θεμελιακές επιλογές:

  • Την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή των ενεργών πολιτών.
  • Με το βλέμμα στο μέλλον και όχι στο παρελθόν.
  • Ενωτικά και όχι με διαχωριστικές γραμμές, προνόμια, παρέες, και οικογενειακρατία κάτι που άλλωστε η ΝΔ πλήρωσε ήδη ακριβά.
  • Με ένα σύγχρονο ιδεοπολιτικό στίγμα, στιβαρό, ξεκάθαρο, σαφές και στραμμένο στον ευρωπαϊκό και διεθνή περίγυρο που θα βασίζεται στον κοινωνικό φιλελευθερισμό. Δεν αρκούν οι απλές βελτιώσεις και η απλή διαχείριση του συστήματος, αλλά η απαίτηση είναι για ουσιαστικές δομικές αλλαγές, για μεταρρυθμίσεις. Μεταρρυθμίσεις παντού, αξιοκρατία παντού για μια ανταγωνιστική οικονομία με διάχυση του παραγόμενου εισοδήματος και ευκαιριών σε ολόκληρη την κοινωνία.
  • Με μια νέα μοντέρνα οργάνωση κοινωνικής συμμετοχής και παραγωγής ιδεών, χωρίς όμως να αποτελεί ένα κόμμα μηχανισμών. Ένα κόμμα σύγχρονο, ευρωπαϊκό κεντροδεξιό, ανοιχτό, διαδικτυακό, σε σύνδεση με την κοινωνία και όλες τις παραγωγικές δυνάμεις.
  • Με στόχο την επανασύνδεση της παράταξης με τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους, την διείσδυση σε δυναμικά στρώματα της κοινωνίας αλλά και την αξιοποίηση της δυναμικής νεολαίας της ΟΝΝΕΔ, που χρόνια τώρα κατακτά νικηφόρες μάχες.
  • Με την στήριξη και την ανάδειξη της εργαζόμενης γυναίκας, της γυναίκας της επιστήμης και της οικογένειας σε δυναμικό κύτταρο συμμετοχής για όφελος της κοινωνίας και της πολιτικής.
  • § Με μια συνολική πρόταση για το περιβάλλον και την οικολογία, που να δίνει λύσεις σε χρόνια προβλήματα, αλλά και να απαντά στις νέες παγκόσμιες προκλήσεις, αξιοποιώντας τον πλούτο της χώρας και αναδεικνύοντας την περιβαλλοντική αειφορία σε εργαλείο ανταγωνιστικότητας.

Ο νέος αρχηγός καλείται να τα αλλάξει όλα. Η Νέα Δημοκρατία πρέπει να ξαναγίνει ‘Νέα'. Κι αυτό πρέπει να το κάνει αφήνοντας πίσω το παρελθόν, κρατώντας μόνο τα διδάγματα, αλλά κοιτώντας στο Μέλλον. Φαίνεται ίσως δύσκολο, αλλά τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία. Και η επιλογή του νέου αρχηγού θα είναι το πρώτο αλλά το πιο καθοριστικό βήμα.

Για τους πιο πάνω λόγους στηρίζω τον ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ για Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.                                                                                                                

Δήλωση Παναγιώτη Αδρακτά, Τ. Βουλευτής Ηλείας Ν.Δ.

adraktas-panagiotis.jpgΗ πολιτική πρόταση του Αντώνη Σαμαρά αποτελεί την εγγύηση για το μέλλον της Ν.Δ. Η Παράταξή μας χρειάζεται αυτή την ώρα ηγεσία και πολιτική που θα οδηγήσει στην αμφίπλευρη διεύρυνση και ως εκ τούτου στην εξουσία.

Ο Αντώνης Σαμαράς εγγυάται αυτή την προοπτική. 

Ποτέ μου δεν κρύφτηκα. Έτσι και τώρα. Καλώ τους φίλους μου να στηρίξουν την επιλογή του Αντώνη Σαμαρά για το μέλλον της Παράταξης και της Ελλάδας. 

 

 

ΔΗΛΩΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Ν.Δ. ΚΩΣΤΑ  ΤΑΣΟΥΛΑ

tasoulas-kwstas.png«Η Ν.Δ από τις Ευρωεκλογές και μετά υφίσταται μια επιδεινούμενη δοκιμασία. Εκλογική, πολιτική και κομματική. Με αποκορύφωμα το αποτέλεσμα των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου. Την οδυνηρή ήττα, την χωρίς προηγούμενο αυτή ήττα.

Αλλά και μετά την ήττα η εικόνα της εσωκομματικής αντιδικίας για την ηγεσία συνιστά εν μέρει συνέχιση της δοκιμασίας και μάλιστα χρονικά μακρόσυρτη συνέχιση, δεδομένου ότι για περίπου δυο μήνες μετά τις εκλογές, συζητούμε, διαφωνούμε και μερικοί συγκρουόμαστε για το πρόσωπο του νέου προέδρου του κόμματος.

Ήδη βρισκόμαστε, επιτέλους, στην τελική ευθεία αυτής της διαδικασίας. Παρακολούθησα, όπως εκατομμύρια Νεοδημοκράτες, τις θέσεις των υποψηφίων Προέδρων.

Κατέληξα στην απόφαση να ψηφίσω την Κυριακή 29 Νοεμβρίου τον κ. Αντώνη Σαμαρά, γιατί θεωρώ πως αντιλαμβάνεται περισσότερο το δεινό πρόβλημα της παρατάξεως μας, πρόβλημα αποχωρήσεως των λεγομένων – κακώς- «δεδομένων» ψηφοφόρων με τους οποίους και πρώτα από όλα θα πρέπει να αποκαταστήσουμε την σχέση εμπιστοσύνης , ώστε με εφαλτήριο ένα συμπαγές και ισχυρό ποσοστό να μπορέσουμε να κερδίσουμε από δεξιά μας και αριστερά μας τους πολίτες που θα μας οδηγήσουν και πάλι στα πρωτεία.

Πάνω όμως και πέρα από το πρόσωπο του νέου Προέδρου μεγαλύτερη σημασία έχει η ενότητα μας. Αυτήν υπηρετούμε όλοι μας και αυτή είναι το κύριο μέλημα μας.

Για τη Ν.Δ κλείνει άμεσα ο κύκλος της δοκιμασίας. Με νέο Πρόεδρο και ενωμένη θα αναλάβει δυναμικά και εποικοδομητικά τις ευθύνες της ως Αξιωματική Αντιπολίτευση σήμερα και ως Κυβέρνηση αύριο!»

 

ΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΑΜΠΑΖΙΩΤΗ, Τ. Βουλευτή Μεσσηνίας

sampaziotis-dimitris.pngΗ εκλογή του νέου Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας από την κοινωνική βάση είναι ο μόνος δρόμος για να αλλάξει η παράταξη εποχή.

Πρέπει να εμβαθύνουμε τη δημοκρατία και να δώσουμε φωνή και ρόλο στην κοινωνία των πολιτών, που προσβλέπει σ΄ εμάς. Είναι ο μόνος τρόπος να διασφαλίσουμε την ενότητα και την προοπτική της παράταξής μας. Ισχυρότερη νομιμότητα από την επιλογή των πολιτών δεν υπάρχει. Τώρα είναι η ώρα να μιλήσουν τα μέλη της μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης. Να μιλήσουν οι απλοί πολίτες. Τώρα είναι η ώρα να ανοίξουμε τις πόρτες της παράταξής μας, να κρατήσουμε κοντά μας αυτούς που πιστεύουν στις αξίες μας και να επιστρέψουν πίσω αυτοί που τους απογοητεύσαμε. Να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Από τη διαδικασία αυτή το κόμμα πρέπει να βγει ανανεωμένο και πιο δυνατό.

Η ΝΔ, σ' αυτή την κρίσιμη συγκυρία, οφείλει να ανταποκριθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, στο θεσμικό της ρόλο. Και γι' αυτό μετά τη διαδικασία εκλογής αρχηγού, το κόμμα ενωμένο και ισχυρό πρέπει να κατοχυρώσει την ταυτότητα ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κεντροδεξιού κόμματος. Από τη διαδικασία αυτή η ΝΔ πρέπει να βγει πιο ισχυρή και ανανεωμένη. Είναι ιστορική υποχρέωση όλων μας, να δημιουργήσουμε μία νέα, σύγχρονη, κεντροδεξιά παράταξη, που θα ανταποκρίνεται στο πνεύμα των καιρών και θα εκφράζει με αμεσότητα τις προσδοκίες της βάσης και της κοινωνίας. Έχουμε πληρώσει ακριβά στο παρελθόν τις υπερβολές και τους εσωκομματικούς πολέμους και γι' αυτό ακριβώς είμαι πεπεισμένος ότι θα προχωρήσουμε μπροστά με υπευθυνότητα και σοβαρότητα, θέτοντας πάνω απ' το προσωπικό συμφέρον, το συμφέρον της παράταξης, αλλά και το συμφέρον του τόπου. Η ψήφος του κόσμου της παράταξης, θα προσδώσει στη νέα ηγεσία, το απαιτούμενο κύρος και δύναμη, για την άσκηση μιας αξιόπιστης και εποικοδομητικής αντιπολίτευσης. Θα της δώσει κυρίως την αναγκαία δυναμική, για να ξεκινήσει το έργο της ανάκαμψης και ανανέωσης του Κόμματος, με στόχο την άμεση εκ νέου κατάκτησης της εξουσίας.

Όλοι οι υποψήφιοι για την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας είναι αξιόλογα και ικανά στελέχη με μακρόχρονη προσφορά στον τόπο και στην παράταξη γι' αυτό και θεωρώ πως θα είναι εξαιρετικά δύσκολη η επιλογή, γιατί θα πρέπει να επιλεγεί ο πρώτος μεταξύ ίσων. Το Μεσσηνιακό λαό βέβαια η ύπαρξη Μεσσήνιου πολιτικού ανάμεσα στους υποψήφιους δεν μπορεί να τον αφήσει αδιάφορο, γι' αυτό και θεωρώ πως η Μεσσηνία θα τοποθετηθεί τοπικιστικά, συναισθηματικά, και πατριωτικά.