Την ειδική μόνιμη επιτροπή ελληνισμού της διασποράς ενημέρωσε σήμερα το πρωϊ ο υφυπουργός εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης αναπτύσσοντας το σχέδιο του υπουργείου για την ομογένεια. Ο κ.Κουβέλης μίλησε για διάλογο σε νέα βάση, αποφυγή των συνταγών του παρελθόντος, αναζήτηση νέων εργαλείων αμοιβαίας συνεργασίας με τους απόδημους και τις νέες γενιές αλλά και αξιοποίηση της Ομογένειας, την οποία χαρακτήρισε ως «ανεκτίμητο κεφάλαιο» για την πατρίδα.

«Αν θυμόμαστε τους απόδημους Έλληνες όταν τους χρειαζόμαστε και εκείνοι θα θυμούνται την Ελλάδα μόνο όταν την χρειάζονται και αυτό δεν είναι σωστό» είπε ο κ.Κουβέλης προσθέτοντας ότι πρέπει να κινητοποιηθούν όλες οι δυνάμεις του ελληνισμού με συνεχή και συστηματική επικοινωνία στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης που αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης.    

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο υφυπουργός στη δράση της νεολαίας και στη συνάντηση που θα έχει την προσεχή εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της Α' Συνάντησης των Συντονιστικών Συμβουλίων των Δικτύων Νεολαίας από όλες τις Περιφέρειες  του ΣΑΕ. «Είναι μια σημαντική ευκαιρία να συζητήσουμε τι περιμένουν αυτα τα νέα παιδιά από την Ελλάδα και τι θα ήθελαν τα ίδια να αναπτύξουμε» εξήγησε ο κ. Κουβέλης επισημαίνοντας ότι ένα επίσης μεγάλο κεφάλαιο πλούτου του ελληνισμού που θα πρέπει να αναζητήσουμε και να ενεργοποιήσουμε είναι οι ομογενείς που διαπρέπουν στον χώρο της επιστήμης, της έρευνας, του πολιτισμού και του αθλητισμού οι οποίοι  δεν είναι ενταγμένοι μέσα στα οργανωμένα σχήματα.

Σχετικά με τα προγράμματα φιλοξενίας ο υφυπουργός ενημέρωσε ότι φέτος για το χειμερινό πρόγραμμα φιλοξενίας  των παιδιών από το Νότιο Ημισφαίριο θα αυξηθεί ο αριθμός τους από 100 σε 150 παιδιά, λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης που υπήρξε. Αναφερόμενος στα προγράμματα αυτά ο κ. Κουβέλης επισήμανε την ανάγκη εισαγωγής σύγχρονων μεθόδων προσέγγισης πέραν των παραδοσιακών με δραστηριότητες που θα τα φέρουν πιο κοντά τους νέους της ομογένειας, όπως την ένταξή τους σε προγράμματα εθελοντικής συμμετοχής ΜΚΟ, που σχετίζονται παραδείγματος χάριν με το περιβάλλον, όπως οι θαλάσσιες χελώνες  ή με τον πολιτισμό.