Μία μέρα πριν από την έναρξη της ισχύος της Συνθήκης της Λισσαβόνας στις  Βρυξέλλες, οι Υπουργοί Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν τελικά σε ένα επίμαχο θέμα, στο να επιτραπεί στις Ηνωμένες Πολιτείες να έχουν πρόσβαση σε Ευρωπαϊκά τραπεζικά δεδομένα σε έρευνες σχετικές με την τρομοκρατία.

Η έστω και προσωρινή συμφωνία, όπως την χαρακτήρισε ο Σουηδός Υπουργός Δικαιοσύνης Τομπάιας Μπίλστρομ, επισπεύσθηκε ώστε να μη μπορούν ορισμένοι αρμόδιοι να προβάλουν μετά την ισχύ της Συνθήκης αντιρρήσεις για την συμφωνία.

Σε πρώτη φάση η μεταβίβαση δεδομένων θα διαρκέσει 9 μήνες και δεν θα επιτρέπει στις Ηνωμένες Πολιτείες να διαθέτουν τα τραπεζικά δεδομένα σε άλλες χώρες.

Ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα δικαιοσύνης όμως Ζάκ Μπαρό, ανέφερε μετά το συμβούλιο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συζητήσει το Φεβρουάριο συμφωνία μεγαλύτερης διάρκειας με την Ουάσιγκτον.

Μια άλλη όμως επίσης σημαντική απόφαση πάρθηκε στο ίδιο Συμβούλιο. Ήταν η κατάργηση της βίζας, η γνωστή θεώρηση σύντομης παραμονής στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους πολίτες της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Ο Γάλλος Υπουργός Μετανάστευσης χαιρέτισε την απόφαση αυτή "σαν ένα σημαντικό βήμα στη διαδικασία προσέγγισης με τις συγκεκριμένες χώρες".  

Η απόφαση είχε ληφθεί στις Βρυξέλλες τον περασμένο Ιούλιο, αλλά θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή στις 19 Δεκεμβρίου και φυσικά θα διευκολύνει και όλους τους Έλληνες που θέλουν να διασχίσουν αυτές τις χώρες εφ' όσον θα ταξιδέψουν οδικά για την κεντρική Ευρώπη.