Πρώτο θέμα στα τουρκικά Μέσα είναι σήμερα η άρνηση της Άγκυρας στο αμερικανικό αίτημα περί αύξησης των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν.

Μετά την ανακοίνωση του Barack Obama για πρόσθετη δύναμη 30.000 ανδρών στο Αφγανιστάν, ακολούθησαν οι δηλώσεις του Αμερικανού πρεσβευτή στην Άγκυρα, ο οποίος είπε πως «οι ΗΠΑ συζητούν με την Τουρκία» το θέμα, τονίζοντας ότι «περιμένουν από τους συμμάχους, περιλαμβανομένης και της Τουρκίας, την παροχή πρόσθετων μονάδων».

Είπε μάλιστα ότι «η Τουρκία θα πρέπει να αναθεωρήσει τον περιορισμό που θέτει για μη συμμετοχή των τουρκικών δυνάμεων σε μάχες στο Αφγανιστάν».

Σήμερα, όμως, το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ανατολή», επικαλούμενο «διπλωματικές πηγές», ανέφερε ότι «συνεχίζεται η αποφασιστικότητα της Τουρκίας να μην στείλει μάχιμη δύναμη στο Αφγανιστάν».

Μάλιστα, ένα από τα θέματα της ατζέντας στη συνάντηση, που θα έχει σε μερικές μέρες στην Ουάσιγκτον ο Tούρκος πρωθυπουργός Recep Tayip Erdogan με τον πρόεδρο Obama, θα είναι το ζήτημα του Αφγανιστάν