Από παρατηρήσεις δύο ετών στους συγκριτικούς πίνακες του alexa, έχει αποδειχθεί ότι οι μετρήσεις του δεν έχουν μεγάλη αξιοπιστία, σε σχέση με την πραγματική επισκεψιμότητα ενός site. Πέραν των ενδείξεων και των τάσεων, οι υπολογισμοί του παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις από τον πραγματικό αριθμό των χρηστών που επισκέπτονται μία ιστοσελίδα.

Οι παράμετροι που επηρεάζουν τους σχετικούς πίνακες είναι πολλές και δε θεωρούμε αναγκαίο να τις αναλύσουμε στο παρόν σχόλιο. Πιθανόν, στο απώτερο μέλλον, οι υπεύθυνοι του συγκεκριμένου εργαλείου, να αναπτύξουν τεχνικές με μεγαλύτερη αξιοπιστία.

Για του λόγου το αληθές, παρατηρείστε τις τεράστιες αποκλίσεις των ενδείξεων του alexa, που αφορούν στην κίνηση της ηλεκτρονικής μας εφημερίδας, σε σχέση με τον κωδικό της στο google, όπου η επισκεψιμότητα υπολογίζεται με σχετική ακρίβεια. Την Κυριακή 29 Νοεμβρίου, η google δίνει στη zougla.gr 1.480.307 pageviews, ενώ τη Δευτέρα 2.325.515. Σε απόλυτη αναντιστοιχία, το alexa δείχνει τη Δευτέρα τεράστια πτώση σε σχέση με την πολύ χαμηλότερη στην πραγματικότητα Κυριακή!

Το ίδιο συμβαίνει και την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου σε σύγκριση με τη Δευτέρα, 7 του μήνα, όπου ενώ η Δευτέρα βρίσκεται εντυπωσιακά υψηλότερα από την Κυριακή, το alexa δείχνει ακριβώς το αντίθετο. Ανοίξαμε τον κωδικό της ηλεκτρονικής «Ζούγκλας», προκειμένου να έχουν μία εικόνα οι χρήστες για τις αδυναμίες του συστήματος, το οποίο, παρόλο που αποκλίνει από την πραγματικότητα, συνεχίζει να παρουσιάζει ενδιαφέρον, γιατί είναι η μόνη εύχρηστη μηχανή σύγκρισης ως προς τις τάσεις των sites και τίποτα περισσότερο.