Από το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης ξεκίνησε η εκστρατεία των Δικτύων Νεολαίας ΣΑΕ για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Συνάντηση με την Υφυπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, κα Άντζελα Γκερέκου.

Από το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, που «περιμένει» την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, ξεκίνησαν την εκστρατείας τους για τη συλλογή υπογραφών απ΄ όλο τον κόσμο τα Δίκτυα Νεολαίας Περιφερειών του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), μέσω της ιστοσελίδας τους: http://www.unitethemarbles.org/.

Το μεσημέρι, οι νέοι και οι νέες, που έλαβαν μέρος στην 1η Συνάντηση των Συντονιστικών Συμβουλίων των Δικτύων Νεολαίας ΣΑΕ στη Θεσσαλονίκη, είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν το Μουσείο και να ξεναγηθούν από τον πρόεδρο του, καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή. Στην επίσκεψή τους αυτή συνοδεύτηκαν από τον Πρόεδρο του ΣΑΕ, κ.Στέφανο Ταμβάκη και τους Συντονιστές των Περιφερειών ΗΠΑ και Καναδά, κ.κ. Θεόδωρο Σπυρόπουλο και Κώστα Μενεγάκη, αντίστοιχα.

Στη συνέχεια οι Συντονιστές των επτά Δικτύων Νεολαίας ΣΑΕ, είχαν συνάντηση με την Υφυπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, κα Άντζελα Γκερέκου, την οποία ενημέρωσαν για τη διαδικτυακή πρωτοβουλία που ανέλαβαν.

Η κα Γκερέκου συνεχάρη τους νέους ομογενείς για την πρωτοβουλία, επισημαίνοντας ότι ο απόδημος ελληνισμός, και ιδιαίτερα η νεολαία του, αποτελούν τους πρεσβευτές της χώρας μας σε όλο τον κόσμο. Εξέφρασε, επίσης, τη βεβαιότητα πως η συνεργασία με τα Δίκτυα Νεολαίας του ΣΑΕ θα συνεχιστεί σε πολλά επίπεδα και θα είναι εξαιρετικά γόνιμη, όχι μόνο σε θέματα πολιτισμού, αλλά και για την προβολή του τουρισμού σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Η διαδικτυακή πρωτοβουλία που ανέλαβαν τα Δίκτυα Νεολαίας του ΣΑΕ για την προώθηση του αιτήματος της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, μας κάνει να νιώθουμε όχι μόνο περηφάνια, αλλά και ευθύνη», τόνισε η κα Γκερέκου, σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση. Και συνέχισε: «Θα συνεχίσουμε μαζί με όλους του έλληνες και της Ελλάδας και του εξωτερικού να παλεύουμε για την επανένωση των Γλυπτών, όπως θα συνεχίσουμε να παλεύουμε μαζί με όλους τους πολίτες της ανθρωπότητας που θεωρούν δίκαιο το αίτημα μας και μας στηρίζουν στην προσπάθειά μας. Και ελπίζουμε ότι σύντομα θα πραγματοποιηθεί το όραμα της Μελίνας Μερκούρη και τα Γλυπτά θα επιστρέψουν στον τόπο τους. Τώρα έχουν πλέον το δικό τους σπίτι, το νέο Μουσείο Ακρόπολης».

Στη συνάντηση παρέστησαν ο Γενικός Γραμματέας Τουρισμού, κ. Πουσσαίος, και ο Πρόεδρος του ΣΑΕ.

Σημειώνεται ότι η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα είναι ένα από τα θέματα που απασχόλησε ιδιαίτερα τους νέους ομογενείς, από την αρχή της ίδρυσης των Δικτύων Νεολαίας ΣΑΕ. Η ιστοσελίδα έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες- αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά, πορτογαλικά, ρωσικά, αραβικά κ.ά. Στόχος των νέων ομογενών είναι να συγκεντρώσουν χιλιάδες υπογραφές, που θα παραδοθούν στην κυβέρνηση και το κοινοβούλιο τη Αγγλίας, στο Βρετανικό Μουσείο, στο Ευρωκοινοβούλιο, στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στον ΟΗΕ και στην UNESCO.