Με ποικίλα σχόλια έγιναν δεκτές οι εξαγγελίες του Γιώργου Παπανδρέου από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. "Ο ηγέτης της Ελλάδας παρουσιάζει το σχέδιό του για αντιμετώπιση της κρίσης", γράφουν οι Times της Νέας Υόρκης, που επισημαίνουν πως η χώρα βρίσκεται στην χειρότερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών και τονίζουν πως ο Γιώργος Παπανδρέου πρέπει να καταφέρει να ικανοποιήσει τις Βρυξέλλες, χωρίς ταυτόχρονα να ξεσηκώσει τα συνδικάτα της χώρας, που είναι έτοιμα να απαντήσουν με απεργιακές κινητοποιήσεις.

"Στόχος της Ελλάδας να φέρει το έλλειμμα κάτω από το 3% έως το 2013", γράφει τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters, το οποίο αναπαράγεται στο βρετανικό BBC αλλά και στην Wall Street Journal, που προσθέτει, πάντως, πως οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι οι εξαγγελίες απείχαν από τα τολμηρά μέτρα που έλαβε πρόσφατα η ιρλανδική κυβέρνηση.

Οικονομικός αναλυτής της Brown Brothers της Νέας Υόρκης, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg, δηλώνει πως ο Γιώργος Παπανδρέου δεν ήταν αρκετά σαφής για τον τρόπο μείωσης του αυξανόμενου χρέους.

Το Associated Press, όπως και το αραβικό δίκτυο Al Jazeera αναφέρουν χαρακτηριστικά πως ο Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να βουλιάξει στα χρέη και μεταφέρουν το σύνθημα του πρωθυπουργού "ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε".

Ο Έλληνας πρωθυπουργός παραδέχεται πως "η Ελλάδα έχει χάσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας", ενώ τα συνδικάτα απειλούν με απεργιακές κινητοποιήσεις, γράφει η βρετανική Telegraph.

"Σκληρό τεστ για τον Παπανδρέου, ενώ βαθαίνει η κρίση", τονίζουν οι Financial Times, που προσθέτουν ότι "τίποτε στην πολιτική σταδιοδρομία του πρωθυπουργού δεν τον είχε προετοιμάσει για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης".

"Ο Παπανδρέου ζητεί θυσίες από τους Έλληνες για να σωθεί η οικονομία" γράφει η ισπανική El Pais, ενώ στη Γερμανία το περιοδικό Der Spiegel επισημαίνει πως ανακοινώθηκαν κοινωνικές περικοπές στη χώρα.

"Η Ελλάδα είναι με την πλάτη στον τοίχο και όλοι ανεξαιρέτως πρέπει να κάνουν θυσίες", τονίζει, τέλος, η γαλλική Le Figaro.

Freecity