Της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη

Γνώρισα την πολυ-υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας  κα Λούκα Κατσέλη κατα το πρόσφατο επιτυχημένο οικονομικό φόρουμ της Capital Link στη Νέα Υόρκη και ομολογώ πως εντυπωσιάσθηκα τα μάλα. Η Λούκα Κατσέλη είναι μια γυναίκα με ζεστό βλέμμα και πληθωρική προσωπικότητα, μια πολιτικός που αποπνέει Ελλάδα με ένα οικουμενικό τρόπο. Είναι ίσως το μεγαλύτερο ατού της νεόδμητης κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου.

Αψογη στη χρήση της αγγλικής γλώσσας, καθώς σπούδασε και δίδαξε στα καλύτερα πανεπιστήμια της Αμερικής, με τον αέρα της κομσοπολίτισσας η Λούκα Κατσέλη φάνηκε να γνωρίζει το αντικείμενό της όχι μεμονωμένα και αποστειρωμένα αλλά στο ευρύτερο πλαίσιο της συνολικής εικόνας για τη μακρινή πατρίδα.

Αυτό που με εντυπωσίασε ήταν το γεγονός ότι δεν αναλώθηκε σε χαϊδέματα αυτιών, αυτά που συνήθως πλουσιοπάροχα ρίχνουν στο τραπέζι οι Ελληνες πολιτικοί που επισκέπτονται την Αμερική. Η πολυ-υπουργός Οικονομίας έδωσε ότι στίγμα πως η κυβέρνηση έχει σαφή γνώση των χρόνιων προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας αλλά και του μηχανισμού των επενδύσεων και προτίθεται να επιφέρει δραματικές αλλαγές στους διάφορους κουρασμένους και παρωχημένους τομείς του πολυδιάστατου πλέον υπουργείου της.

Η Λούκα Κατσέλη είπε ότι η διαφάνεια και η φερεγγυότητα καθώς και η δέσμευση της νέας κυβέρνησης να περιορίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα θα αποτελέσουν τους μοχλούς της νέας εποχής, που θα είναι απαλλαγμένη απο τις μολύνσεις των προσωπικών και ιδιοτελών συμφερόντων.

Η ίδια αναφέρθηκε στις δυνατότητες της Ελληνικής Ναυτιλίας, η οποία όπως είπε, θα αναβαθμιστεί σε επίπεδο δομής του υπουργείου αλλά και παιδείας των Ελλήνων ναυτικών με αναδιάρθρωση του συστήματος  τόσο των μέσων όσο και των ανωτέρω σχολών.

Η υπουργός οικονομίας σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι ευλογημένη χώρα καθώς βρίσκεται στο τρίγωνο τριών ηπείρων στη μέση μιας διαρκώς αναπτυσσόμενης αγοράς, εκείνης των Βαλκανίων.Οτι είναι πλούσια σε φύση , ιδανική σε κλιματολογικές συνθήκες ώστε να προσελκύσει επενδύσεις αλλά και τουρισμό επιπέδου. Οτι έχει σπουδαίο κεφάλαιο την πολιτιστική κληρονομιά της , ότι έχει ανεκμετάλλευτο δυναμικό εναλλακτικών μορφών ενέργειας. Οτι διαθέτει έναν απο τους πιο μορφωμένους και πολύγλωσσους λαούς της Ευρώπης.

Η υπουργός οικονομίας σημείωσε πως κορυφαία προτεραιότητα του υπουργείου της θα αποτελέσει η εκπόνηση ενός νοσμοσχεδίου, που θα επιταχύνει τις διαδικασίες επενδύσεων στην Ελλάδα. Το υπο μελέτη νομοσχέδιο θα πατάξει την αβελτηρία και τη γραφειοκρατία στο σημαντικότερο κομμάτι της εν δυνάμει οικονομικής ανάπτυξης που είναι οι επενδύσεις.

Η Λούκα Κατσέλη έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον πλούσιο πολιτισμό της πατρίδας, αυτόν που αποτελεί τη βάση δημιουργίας του δυτικού κόσμου σε όλα τα επίπεδα, απο τη γραμματεία, τη φυσική, την ιατρική, την αρχιτεκτονική, την τέχνη γενικότερα. Είπε πως θα συνεργαστεί με τον υπουργό Πολιτισμού κ. Γερουλάνο προκειμένου να αναστήσουν τους αρχαιολογικούς χώρους, οι οποίοι βρίσκονται βαλτωμένοι απο την αδιαφορία του κράτους.

Η υπουργός, η γυναίκα με τη θεατρική παιδεία οίκοθεν και το εκπληκτικό ταμπεραμέντο έξωθεν, μας έκανε να νιώσουμε περήφανους που βρίσκεται στο πηδάλιο του σημαντικότερου υπουργείου της ελληνικής πολιτείας. Οπως κι εκείνη παραδέχτηκε:

«Οι Ελληνες κάνουν θαύματα παντού στις τέχνες , στις επιστήμες. Είμαστε μια χώρα όπου ένας επενδυτής μπορεί να λάβει πολλά ανταποδοτικά οφέλη», κατέληξε.

Για μένα η Λούκα Κατσέλη δεν είναι η σιδηρά κυρία της οικονομίας , είναι η νέα Μελίνα Μερκούρη που μπορεί να αναστήσει την ελληνική περηφάνεια και να τη μεταφέρει στα πέρατα του κόσμου με τη σεμνότητα του μεγέθους της. Αξια!