12.00 Normal 0 false false false EL X-NONE X-NONE

«Ναι αισθάνομαι σταυρωμένος»  με αυτή την συγκλονιστική φράση απάντησε άμεσα, ορθά και με κοφτό λόγο  στον ανταποκριτή του CBS κλείνοντας την συνέντευξη-μαρτυρία στο αμερικανικό δίκτυο και στην εκπομπή 60 λεπτά ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος.

Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας, αρχηγός και πνευματικός ηγέτης  320 εκατομυρίων ορθοδόξων, μιλώντας με ύφος καταγγελτικό αλλά και με έντονη την συναισθηματική φόρτιση ανέφερε χαρακτηριστικά  μεταξύ άλλων ὀτι Νιώθουμε πολίτες δεύτερης κατηγορίας,  ενώ τόνισε ότι «δεν απολαμβάνουμε τα πλήρη δικαιώματά μας ως πολίτες αυτού του κράτους, του οποίου οι αρχές δεν σέβονται την ιστορία μας».

Αναφορικά με το πρόβλημα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ο κ. Βαρθολομαίος είπε ότι είναι έγκλημα -χωρίς λόγο- το κλείσιμο της σχολής», ενώ σε ερώτηση γιατί δεν μεταφέρεται το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο προκαθήμενος της ορθοδοξίας ανέφερε ότι «εδώ είναι η ιστορία μας,  ο πολιτισμός και η ζωή του Πατριαχείου επί 17 αιώνες τώρα» για να τονίσει με έμφαση και έντονα συγκινημένο  ύφος «Προτιμούμε να μένουμε εδώ, ακόμα και σταυρωμένοι πολλές φορές». 

Στο 15λεπτο αποκαλυπτικό αφιέρωμα, ο οικουμενικός πατριάρχης εξέθεσε την ζοφερή πραγματικότητα που ζει η φθίνουσα ελληνική κοινότητα στην Τουρκία τις τελευταίες δεκαετίες, ενώ για πρώτη φορά αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο αναφέρεται σε αποκαλυπτικά στοιχεία για την εξόντωδη 2 εκατομμυρίων και πλέον Ελλήνων το 1923 και το 1955 με τα γνωστά ιστορικά γεγονότα.

Νωρίτερα σε Νέα Υόρκη και  Ουάσικγτον  είχε σημάνει εθνικός συναγιαρμός γνωστών προσωπικότητων της Ομογένειας  με συνεχείς παρεμβάσεις προς τον Λευκό οίκο την γερουσία και άλλα κέντρα αποφάσεων για την προστασία της  ζωής του πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Ομογενείς με επιστολή τους προς τον Αμερικανό πρόεδρο κάνουν λόγο για κρίσιμη περίοδο και εμμέσως πλην σαφώς ζητούν την παρέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών για την προστασία της ζωής του προκαθήμενου της οροθοδοξίας, αφού από αρκετούς υψηλά ιστάμενους Ομογενείς και παράγοντες του Ελληνισμού και της Κύπρου  κρίθηκε ότι με όσα είπε εναντίον της Τουρκίας εξέθεσε την ίδια του την ζωή σε άμεσο ορατό κίνδυνο. 

Στην επιστολή γίνεται μνεία πρόσφατων απειλών που έχει δεχθεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης από ακραίες εθνικιστικές  ομάδες  που δρουν στην Τουρκία γι αυτό και ζητείται η παρέμβαση της αμερικανικής ηγεσίας.

Τέλος να τονίσουμε ότι Ολο το Σαββατοκύριακο γίνονταν πυρετώδεις  τηλεφωνικές επαφές, αλλά και μυστικές συναντήσεις γνωστών ομογενών με γερουσιαστές που στηρίζουν, όχι μόνο το Οικουμενικό Πατριαρχέιο αλλά και τα εθνικά ζητήματα, ενώ την Πέμπτη κληρικός του Οικουμενικού Πατριαρχείου μετέβη εσπευσμένα στην κυβερνητική πρωτεύουσα προκειμένου να συναντήσει τον αντιπρόεδρο και άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους για το θέμα της ασφάλειας της ζωής του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

bartholomew_20_12_09_cbs.png

 

 

ΣΕ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΣΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΕ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ