Στο συμπέρασμα ότι πίσω από την κλοπή της σορού του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου βρίσκεται ο υπόκοσμος καταλήγει η Αστυνομία, αν και δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει… τους φυσικούς αυτουργούς της βέβηλης πράξης, ούτε και έχει ξεκάθαρη εικόνα για τα κίνητρά τους. Στην εκδοχή αυτή συγκλίνουν όλα τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχουν προκύψει από τις ανακρίσεις, τις πληροφορίες αλλά και την ανάλυση των δεδομένων που έχουν συγκεντρωθεί, δύο σχεδόν εβδομάδες μετά την πρωτοφανή βεβήλωση του τάφου.

Οι ανακριτές έχουν εξασφαλίσει αξιόπιστες πληροφορίες αλλά και επιμέρους στοιχεία, τα οποία δείχνουν ότι πίσω από την κλοπή κρύβονται άνθρωποι του υποκόσμου. Στην εκδοχή αυτή συνηγορούν επίσης οι αναλύσεις που γίνονται στον «ηλεκτρονικό ανακριτή», το σύστημα δηλαδή που προμήθευσαν οι βρετανικές Βάσεις την Αστυνομία. Οι δράστες εκτιμάται ότι ενήργησαν επί πληρωμή κατ’ εντολή τρίτων. Σκοτεινά ωστόσο, παραμένουν τα ελατήρια, για τα οποία εκφράζεται η πεποίθηση ότι αργά ή γρήγορα θα γίνουν γνωστά. Όσο περνούν οι ώρες, σε δεύτερη μοίρα περνά το σενάριο να ζητηθούν λύτρα για τη σορό, αν και η Αστυνομία δεν το αποκλείει εντελώς.

Την Τετάρτη, ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Μιχάλης Κατσουνωτός, επιβεβαίωσε τη νέα τροπή, λέγοντας ότι οι έρευνες κινούνται προς συγκεκριμένη κατεύθυνση για εντοπισμό των δραστών. Όπως είπε, η Αστυνομία επικεντρώνεται σε ορισμένες κατευθύνσεις, ωστόσο, τόνισε ότι είναι παρακινδυνευμένο να λεχθεί οτιδήποτε για κίνητρα. Πρόσθεσε πως από την Τετάρτη έχει ολοκληρωθεί η καταχώρηση όλων των πληροφοριών στο λογισμικό πρόγραμμα που λειτουργεί στην αίθουσα διαχείρισης σοβαρών συμβάντων της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λευκωσίας. Από την ανάλυση των πληροφοριών έχουν εξαχθεί κάποια συμπεράσματα και στη βάση αυτής της ανάλυσης έχουν αρχίσει οι επόμενες κινήσεις σε σχέση με την έρευνα που διεξάγεται.

Ανέφερε ακόμα ότι από την ανάλυση, φαίνεται ότι θα πρέπει να γίνουν κάποιες ενέργειες που δεν έγιναν μέχρι σήμερα. Επίσης καθ΄όλη τη διάρκεια των γιορτών, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας, θα λειτουργεί το Κέντρο αυτό ώστε να αναλύονται όλες οι πληροφορίες που θα καταχωρούνται. Στο μεταξύ, εμπειρογνώμονες του FBI που ή ρθαν τις τελευταίες ημέρες στην Κύπρο για να συμβάλουν στις έρευνες, επισκέφθηκαν και το κοιμητήριο Δευτεράς από το οποίο κλάπηκε η σορός. Εκτιμάται ότι η βοήθεια τους θα είναι σημαντική λόγω κυρίως της εμπειρίας αλλά και της τεχνογνωσίας που διαθέτουν. Αναμένονται επίσης εμπειρογνώμονες από την Ελλάδα και το Ισραήλ, χώρες από τις οποίες η Αστυνομία ζήτησε συνδρομή.

filoksenos.blogspot.com